Het afgelopen jaar heb ik zeer veel verschillende merken binnenspeelzand mogen testen. Met de feestdagen die voor de deur staan leek het me wel handig om ze eens op een rijtje te zetten. Ieder merk heeft namelijk zo zijn eigenschappen. Zodat er voor iedereen wat tussen zit. Heel handig dus om te weten voordat je de grote inkopen doet. Heel algemeen kan ik het in twee ‘varianten’ opdelen. De een is meer een zandachtige vorm en de ander meer poeder/kleivormig.

Onze dochter speelt regelmatig met kinetisch zand. Via social media krijg ik regelmatig vragen over dit binnenspeelzand. Tijd dus voor een blogje! Zelf heb ik het ook een paar keer voorbij zien komen. Echter duurde het tot de Ouders Natuurlijk beurs voor ik was overtuigd omdat ik er zelf mee had gespeeld. Dit ‘speelgoed’  moest en zou ik hebben. Onze dochter zou aan het einde van die maand twee jaar worden. Kwam dat even goed uit. Er is altijd wel iemand die niet goed weet wat te geven. Dus de link doorgegeven van de webshop waar je het kan bestellen. ‘Live’ in de winkel is het nog maar heel beperkt beschikbaar, wel kan je het tegenwoordig bestellen via bol.com. Natuurlijk zijn er variaties op, maar dat voelt toch anders dan het ‘echte’ zand. Het advies is 1 kg per kind, als er ‘netjes’ mee gespeeld wordt is 1 kg ook meer dan voldoende voor drie kinderen.

Lees ook: Review: Woezel en Pip Zandspel

Wat is kinetisch zand?

Kinetisch zand is moeilijk te omschrijven. Het is geen los zand dat overal tussen gaat zitten, het is ook geen klei dat continu uitdroogt en ook geen deeg. Het grootste bestanddeel is zand, hier is echter een bindmiddel aan toegevoegd waardoor er een soort losse draadjes ontstaan waardoor het aan elkaar kleeft. Het is dus heel makkelijk om er een stevige bal van te maken, die je zelfs, voorzichtig, kan overgooien zonder dat het kapot gaat. Maak je er echter een gaatje in, dan valt het uit elkaar als los zand. Het was in ieder geval een groot succes, een van de weinige cadeautjes waar o