Skip to Content

Kerststal kind met figuren; van hout, duplo Little People of om zelf maken!

Kerststal kind met figuren; van hout, duplo Little People of om zelf maken!

Voor mij hoort er bij een kerstboom een kerststal, ook met kinderen. Met Kerstmis vieren we tenslotte de geboorte van het Kindeke Jezus. Nu zijn er in de familie heel mooie met de handgemaakte kerststallen in de omloop. Echte erfstukken onderhand.

Bij mijn ouders staan er zelfs twee: één nog van mijn oma en opa, gemaakt door mijn opa, en één van mijn stiefvader gemaakt door zijn vader.

Ooit hoop ik daar er één van op te kunnen zetten, compleet met alle figuren. Die beelden zijn echter zeer breekbaar, zeker met jonge kinderen, en ook niet goedkoop. Als student heb ik daarom voor een paar euro een klein kerststalletje gekocht. Die paste dan mooi onder mijn miniboom.

Sinds we echter een groter huis hebben en er kinderen rondkruipen, klimmen en huppelen heeft de kindvriendelijke kerststal zijn intrede gedaan. In het begin staat de stal er met bijna alle figuurtjes.

Het is namelijk ook een traditie om het kindeke Jezus in de kribbe apart te bewaren. Pas op kerstavond, als hij geboren is, krijgt hij een plaatsje in de stal. Dit doe ik nu nog steeds, vaak is dit ook het kleinste onderdeel dus raakt hij niet zoek.

Met deze kerststal mag namelijk gewoon gespeeld worden. Nu hebben we al een paar jaar veel plezier van de Little People-kerststal, maar er zijn nog veel meer andere opties.

Little People Kerststal ook geschikt voor peuters

Little-People-Kerststal1

De kerststal van Little People staat hier al jaren in huis en is echt een aanrader voor jonge kinderen. Zelfs baby’s kunnen deze poppetjes al veilig vasthouden en in de mond stoppen. Er zijn geen kleine onderdelen dus zeer geschikt. Al snel zullen ze door hebben dat er bovenop de kerststal een knopje zit waar je de engel op kan plaatsen en dan een muziekje afspeelt. De os en ezel zijn ook zeer populair, net als het schaapje. Bijzonder aan deze set is dat ook de Drie Koningen erbij zitten met kameel. Er zit ook nog wat hooi bij maar dat zijn wij al kwijtgeraakt.

Playmobil (1.2.3) Kerststal

Winactie Playmobil grote kerststal 5588 - Mamaliefde

Zoals je maandag hebt kunnen lezen hebben we sinds dit jaar de kerststal van Playmobil onder de boom staan. Ideaal voor kinderen vanaf vier jaar, ook in deze set vind je Maria, Jozef, een herder, Engel en kindeke Jezus. Er zitten ook dieren bij en andere losse accessoires. De stal is eenvoudig in elkaar te zetten en compleet met palmboom en ster. Je krijgt er meteen oosterse gevoelens bij. Er wordt veel mee gespeeld en de poppetjes kunnen we aan het einde van de dag door het hele huis terugvinden om weer op te bergen in de stal. Een goed teken want dat betekent dat er ook echt mee gespeeld wordt. Van de kerststal zijn twee varianten, in principe is de inhoud gelijk, alleen zit in de andere doos een kartonnen achtergrond met landschap.

Voor de kleinere kinderen onder de vier jaar heb je van Playmobil 1.2.3 een speciale kerststal zonder heel kleine onderdelen. Wel zit hier een kerststal in, samen met Maria, Jozef, kribbe en kindje, Engel, os en ezel en een palmboom.

Ingela nesting Christmas Dolls

nonesthol

Als je op zoek bent naar een heel originele en stijlvolle uitvoering van de kerststal dan zijn deze Nesting Christmas Dolls een echte aanrader. Deze zijn ontworpen door de Zweedse ontwerper Ingela P. Arhhenius. In totaal zijn het zes figuren inclusief baby Jezus die precies in elkaar passen. Een principe gebaseerd op de Russische Matroesjkapoppen. Het is een retrocool design die mooi staat op het dressoir of kast met een hoog speelgehalte voor kinderen. De poppen zijn gemaakt van hard plastic.

Ostheimer + regenboog

ostheimer-kerststal-mini-65600-set-700x700

Ostheimer is een Duits merk en maakt ontzettend mooi antroposofisch speelgoed. Zij hebben een grote voorraad aan figuren in hun aanbod, waaronder ook een kerststal met kerstfiguren. Alles is met de hand gemaakt en gekleurd, daar betaal je dan ook voor. Er zijn daarom twee sets; de classicversie en de miniversie (die nog steeds meer dan 100 euro kost). Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke verf zodat deze niet giftig is voor je kind en een beetje pastelkleurig aandoen.

De figuren zijn ook los verkrijgbaar, zo kun je los de stal kopen en het hele jaar door gebruiken als boerderij, Maria op een ezel, schapengroep, drie Koningen, dromedaris, de os en ezel, Maria, Jozef en de engel. De classic-set is een soort bouwpakket van de stal met 9 figuren en 3 dieren.

De mini-set bestaat uit Maria, Jozef, kindje Jezus, Engel, os, ezel en stal. Tot slot heb je ook nog de kerstvoorstelling van Ostheimer met drie figuren rondom een waxinelichtje.

Little Dutch Kerstkoffer

Kerststal kind met figuren; van hout, duplo Little People of om zelf maken! - Mamaliefde

Stille nacht, heilige nacht! Met deze kerststal mogen kinderen heerlijk spelen! Alle vertrouwde figuren van het traditionele kerstverhaal zijn aanwezig rondom de kribbe van Jezus! Dat wordt vast een heel speciaal kerstavontuur! De set is gemakkelijk mee te nemen en op te bergen. De koffer is van stevig karton gemaakt en de figuren zijn van hout.

Meri Meri Adventskalender kerststal

Kerststal kind met figuren; van hout, duplo Little People of om zelf maken! - Mamaliefde

Deze bijzondere adventskalender van het merk Meri Meri bestaat uit vijf witte doosjes met verschillende luikjes. 24 dagen lang, mag er elke dag een luikje opengemaakt worden. Uiteindelijk ontstaat er een prachtig geboortebeeld met een stal, dieren, engelen, karakters en landschap. De 24 kleine figuurtjes zijn gemaakt van hout. Inclusief een katoenen opbergzakje. Verpakt in een kartonnen huisje en ook nog eens voor een leuk prijsje.

Haba Houten kerststal met figuren

Haba kerststal nieuw model-600x600

Nu is Ostheimer vrij duur, maar ook van andere merken vind je heel mooie houten kerststallen. Die van Haba vind ik erg mooi en is ook zeer degelijk. Deze bestaat uit een houten stal met diverse peg-dollachtige kerstfiguren. Inclusief engel, herder, schaapjes, ezel en drie koningen.

Janod kerststal

Kerststal kind met figuren; van hout, duplo Little People of om zelf maken! - Mamaliefde

Een leuke, versierde houten kerststal om onder de kerstboom te plaatsen voor een authentieke kerstsfeer. Uw kind ontwikkelt zijn fantasie en leert alles over Kerstmis. Bevat 15 stukken: 8 figuren, 4 dieren, een palmboom, een vallende ster en een kerststal. Voor kinderen tussen 3 en 8 jaar.

Mentari kerststal

Kerststal kind met figuren; van hout, duplo Little People of om zelf maken! - Mamaliefde

Ook de Mentari Kerststal is van hout. Wat deze prachtige kerststal bijzonder maakt is de houten plaat die je er bij krijgt als ondergrond. De stal is compleet met Jozef, Maria, kindje Jezus, de Drie Wijzen, verschillende dieren, een Engel, de ster en andere accessoires.

Dick Bruna Kerststal

9200000019512265

Met deze Dick Bruna kerststal kunnen kinderen het kerstverhaal zelf naspelen. Gebaseerd op het kerstboek Kerstmis van Dick Bruna. Met 14 losse figuren uit het kerstverhaal en een bijbehorende stal die opgezet kan worden. Ook staat de stal leuk als decoratie of onder de kerstboom.

Houten kerststal Small Foot Company

Kerststal kind met figuren; van hout, duplo Little People of om zelf maken! - Mamaliefde

Prachtige houten kerststal met figuren waar ook mee gespeeld kan worden. Set van 13 figuren met natuurlijk Maria, Jozef, baby Jezus en de 3 wijzen: Kasper, Melchior en Balthasar. De kerststal is gemakkelijk in elkaar te zetten met insteekbare houten delen. Met de eenzijdig bedrukte houten figuren is het voor elk kind leuk om zelf het kerstverhaal na te spelen. De figuren zijn met blanke lak behandeld en is dus speekselvast en afwasbaar.

Sevi kerststal met 21 figuren

Kerststal kind met figuren; van hout, duplo Little People of om zelf maken! - Mamaliefde

Deze mooie kerststal maakt jouw kerstboom helemaal af. Zet hem onder de boom voor het echte kerstgevoel.

Kerststal met 12 figuren

Kerststal kind met figuren; van hout, duplo Little People of om zelf maken! - Mamaliefde

Kinder kerststal met 12 2D kerststal figuren/kerstbeeldjes 32 cm. Kerststalletje/kerststalletjes inclusief kerststal beeldjes.

Lilliputiens kerststal met vingerpoppetjes

Kerststal kind met figuren; van hout, duplo Little People of om zelf maken! - Mamaliefde

Het schitterende merk Lilliputiens heeft twee kerststallen; één van karton en één van stof die ook geschikt is voor baby’s. De kerststal van Lilliputiens van zachte stof is echt superschattig. Iedereen is aanwezig: Jozef en Maria, het kindje Jezus, de os en de ezel, de herder met zijn schaapje en natuurlijk de 3 koningen. Op het dak van de stal staat de ster die een kerstliedje speelt. Leuk om mee te spelen en het kerstverhaal uit te leggen.

Kerststal kind met figuren; van hout, duplo Little People of om zelf maken! - Mamaliefde

Zet de verschillende kartonnen plaatjes in elkaar om het kerstverhaal te doen herleven. Breng de vingerpopjes tot leven in dit prachtdecor en herbeleef de magie van Kerstmis. Een decoratieve en tegelijk leuke kerststal. De creatieve handjes kunnen de kerststal schikken naar hun wens, zonder brokken te maken!

Playing Kids opblaasbare kerststal

Speel het kerstverhaal na met deze leuke Playing Kids Opvouwbare Kerststal. De set is geschikt voor kindjes vanaf 12 maanden.

Kinder kerstfiguren

Kerststal kind met figuren; van hout, duplo Little People of om zelf maken! - Mamaliefde

Geen stal; die kan je zelf maken of bijvoorbeeld de familiestal gebruiken. Maar wel een complete set van figuren met een kindvriendelijke uitstraling zonder echt te kinderlijk te zijn. Met onder andere Jozef, Maria, kindje Jezus en de andere kerststalfiguren in lieflijke uitvoering. 

Perfect om de allerjongsten kennis te laten maken met het Kerstverhaal. De schattige beeldjes zijn gemaakt van Polystone®, dus veel minder breekbaar dan bijvoorbeeld gips. Ze zijn met zorg met de hand beschilderd en verpakt in een handig opbergdoosje. Zo kan je de beeldjes na de kerst weer gemakkelijk opbergen, voor jaren plezier.

DIY Kerststal zelf maken

9200000051474075

Als kind heb ik vroeger een kerststal gemaakt met een soort van glas-in-loodfiguurtjes. Daar maakten we een mobiel van en heeft jarenlang bij mijn oma gehangen. Ook had je vroeger van die handige koffertjes met complete sets om je eigen kerststal te knutselen. En die zijn er nog steeds. Zo heb je de hobby-kerststal met standaardfiguurtjes en stal. Deze kun je vervolgens volledig naar eigen smaak gaan verven met acrylverf die inbegrepen is in de set.

Of als je dat leuker vindt, kun je met deze gietmallen-set zelf je eigen figuurtjes maken voor in de kerststal. In deze doos vind je 12 mallen waarmee je zelf de figuren kan maken en vervolgens verven met acrylverf. Gips en verf zijn niet inbegrepen.

Heerlijk knutselprojectje waar je wel even mee zoet bent. Misschien kun je er meteen wel een tweede en derde set van maken voor de oma’s.

Hebben jullie ook een speciale kerststal in huis?

Linda van Aken
  1. Marjolein schreef:

    Wij hebben al jaren de little people kerststal, zelfs voor hier kinderen waren. Toen wij gingen samenwonen wilde ik graag kerststal onder de kerstboom, maar omdat manlief niet gelovig is wilde hij geen traditionele en kwamen we op deze uit en nu bij onze zoon van 6 erg favoriet

  2. Simpel, met een snufje liefde schreef:

    Ik heb de kerststal van mijn ouders altijd opstaan. ik zet hem in een lantaarn, dat is veiliger met de poezenpootjes en kinderhandjes. Ik heb ook een adventsstal. Elke adventszondag komt er een beeldje in de stal bij en op kerstavond komt het kindje jezus.

  3. Ellen schreef:

    Ja ik heb een stoffen kerststal! Met vingerpoppetjes en een boekje van stof. Volgens mij vorig jaar bij Lobbes gekocht. Ideaal voor jonge kinderen die alles in hun mond stoppen en makkelijk schoon te maken in de vaatwasser.
    Ik wil wel voor volgend jaar die van playmobil of little people gaan aanschaffen.

  4. Hier ook de little People kerststal en dat zal nog een tijdje zo blijven. :)

  5. Elisabeth schreef:

    Leuk dat je ze op n rijtje hebt gezet! Wij hebben net die van little people gekocht. Tis nog voornamelijk gooien en op t knopje van t melodietje drukken, maar tis n begin. Als Jim eenmaal wat kan wil ik wel een diy-tje proberen met hem :)

Comments are closed.