In de provincie Overijssel, zo’n beetje aan de Duitse grens in Twente, ligt het plaatsje Denekamp. Naast pittoreske plekjes, schitterend boerenlandschap en één van de mooiste natuurmuseums van Nederland, kun je er ook nog eens heerlijk eten. Tijdens ons verblijf op camping De Rammelbeek hoefden we het gasfornuis in onze luxe villatent maar weinig te gebruiken. We werden als gezin op pad gestuurd door de VVV om de smakelijkste plekjes te ontdekken. In deze blog neem ik je mee naar heel verschillende eetgelegenheden.

Lees ook: Overijssel met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit

Even een stukje commentaar vooraf. Kyran volgt momenteel een dierlijke melkvrij dieet en daarnaast krijgt hij zo min mogelijk suiker. Voor de vakantie hebben we dat laatste een klein beetje laten varen omdat het anders wel heel erg moeilijk wordt. VVV Ootmarsum-Dinkelland heeft voor ons een leuke en diverse selectie aan eetgelegenheden gemaakt en hen allen hiervan op de hoogte gebracht. We konden overal met onze dieetwensen terecht. Super geregeld dus!

Bistro/Restaurant de Zoeke

Als we de auto op de parkeerplaats zetten, kijken we tegen een oude boerderij/hoeve aan. Een nostalgisch gebouw dat er tot in de puntjes opgeknapt uitziet. De entree doet wam aan en nadat we het halletje doorgekomen zijn, komen we in een sfeervolle zaal met een grote bar. Een beetje gedimd licht en een combinatie van meubels en lichtjes geven je het gevoel in een restaurant met klasse te zijn. We zijn op moment van aankomen de enige gasten, het is immers nog vroeg op de avond. Een jongedame komt meteen naar ons toe en heet ons met een heerlijk Twentse tongval welkom. Je weet wel, een beetje zoals Ilse de Lange. Het voelt ondanks de luxe meteen een beetje huiselijk.

Speciaal voor kids

We besluiten buiten op het terras te gaan zitten zodat de kids lekker hun gang kunnen gaan in de speeltuin. Vanaf elke plek is daar goed toezicht op. Een grote zandbak met losse speeltjes vormt de basis voor veel speelplezier. Enkele speeltoestellen, een trampoline en voetbalgoaltjes maken het helemaal af. Zo wordt wachten op een gerechtje helemaal geen straf.

Voor de kinderen is er een aparte menukaart gemaakt waarin stripfiguren de hoofdrol spelen. Zo is het lekker makkelijk te onthouden wat je uitgekozen hebt en kun je tegen de serveerster zeggen welk karakter je wilt. Kinderen hebben een uitgebreide keuze, van een simpele frikandel tot een stuk zalm.

Het zekere voor het onzekere

Hoewel de chefkok op de hoogte was van het dierlijke melkdieet, bleef hij met ons communiceren. Via de bediening kregen we regelmatig de vraag of alles in orde was en werden ingrediënten doorgegeven. Bij het gebruik van een sojamelk werd het pak bij ons aan tafel gepresenteerd om goedkeuring te vragen. Wat een zeer nette manier van overleg. Dan heb je zowel hart voor je gerechten als voor je gasten.

Verrassing en keuze

Het etentje van deze avond kende twee delen. Het voorgerecht zou een verrassing worden van de kok en het hoofdgerecht zou iets zijn naar onze eigen keuze. Na eventjes gespeeld en rondgekeken te hebben, kwam een high-teaplateau onze kant op. In plaats van boterhammetjes en zoete broodjes was het gevuld met allerlei verschillende hapjes. Hapjes met melkproducten netjes gescheiden van de melkvrije hapjes. Allerlei tapas kregen we op deze manier te proeven. Hapjes met vis, varkensvlees, bierbeslag, champignons. Een smakelijke variatie zodat er voor elk van ons wel iets bij zat. Van elk hapje zaten er twee op zodat wij ze deelden met de kids. Liam lieten we lekker smikkelen van de vis, niet voor niets bestelde hij dat ook voor zijn voorgerecht. Feest voor hem, want thuis eten we dat bijna niet.

Het hoofdgerecht was naar eigen keuze. Zoals gezegd kreeg Liam “Nemo” zalm. Voor Kyran bestelden we een “Minions” kipspiesje. Heerlijk met frietjes erbij. Zelf nam ik gegrilde varkenshaas met brie overbakken, afgeblust met Cognac, bosui, geserveerd met een shiitakesaus. Chantal nam gegrilde stukjes kipfilet met een heerlijke stroganoffsaus, geserveerd in een pannetje. Of het smaakte? Heerlijk! Het grootste compliment dat ik de kok heb kunnen geven is dat ik zelfs de zalm van Liam geproefd heb. Degenen die mij een beetje kennen zullen nu zeggen: “Huh? Wat? Jij? Vis?” Ja, en het was niet eens vies te noemen. Ik kreeg het voor elkaar om het gewoon door te slikken en er geen vervelend gevoel aan over te houden. Mocht het nog niet duidelijk zijn, ik vind vis niet echt heel lekker. Dat ik het nu zo at, dat betekent toch wel dat het enorm goed moet zijn. Mijn eigen gerecht was echt heerlijk. Niet eerder heb ik varkenshaasje zo mals gegeten. En nee, ik prijs ze niet de hemel in omdat we het eten aangeboden kregen, maar omdat het gewoon echt heel lekker was.

Na een heerlijk voor- en hoofdgerecht werd ons gevraagd of we nog iets lekkers na wilden. We sloegen het aanbod af omdat we daarvoor naar een ander adres zouden gaan. Een ijsje eten bij De IJskuip.

Bistro-Restaurant De Zoeke
Zoekeweg 7
7591 NZ Denekamp

Meer informatie vind je hier.

Erve Kuiper / De IJskuip

Erve Kuiper is meer dan alleen een boerderij. Als we onze auto op het parkeerplaatsje zetten, staan we meteen oog in oog met de veestapel koeien en worden we begroet door loslopende kippen. Naast het leveren van melk biedt deze boerderij een speelplek voor kinderen. Een schuur vol met traptractors en ander rijdend speelgoed geeft al veel speelplezier. Twee kleine voetbalveldjes liggen klaar om betrapt te worden en een grote berg zand met klimhuisje en kabelbaan zijn de eyecatcher.

Wielrennen

In een apart gebouw op het terrein is een museum gevestigd over wielrennen. Iets specifieker gezegd, over de wielrenner Hennie Kuiper. Shirts, foto’s, kasten vol naslagwerk, fietsen en trofeeën bieden een blik op de succesvolle wielrencarrière. Best leuk om eens te zien, ook als je net als ik geen liefhebber ben van deze sport.

Prijswinnende ijsjes

De belangrijkste reden van ons bezoek was het prijswinnende ijs. In eigen huis gemaakt schepijs dat Europees bekroond is. Met de melk van de koeien in eigen stal wordt heerlijk ijs gemaakt in de meest bijzondere smaken. Wat dacht je bijvoorbeeld van zurematjes- of boerenjongensijs? Voor Chantal en Kyran was er ook een groot assortiment lactosevrij ijs te kiezen. De IJskuip is een begrip in de omgeving. Logisch, want als je voor de vitrine staat met die smakelijke keuzes, is het moeilijk om het maar bij één bolletje te houden.

Schotbroekweg 2,
7591 ND Denekamp

Meer informatie vind je hier.

Pannenkoekenhuis Bolle Jan