Skip to Content

Ongevallen in huis; meest voorkomende ongelukken met kinderen?

Ongevallen in huis; meest voorkomende ongelukken met kinderen?

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker als je kinderen hebt. Kinderen willen graag klimmen, klauteren, gek doen en ontdekken. Al deze dingen zijn goed voor de ontwikkeling en daarom is het niet goed om het altijd te remmen. Maar ja, de veiligheid moet natuurlijk wel in de gaten gehouden worden.

Dit zijn de meest voorkomende ongelukken die je in het dagelijks leven met kinderen kan tegenkomen, en wat je ermee moet doen.

Meest voorkomende ongelukken

Elk jaar worden gemiddeld 140.000 kinderen van 0 tot en met 18 jaar na een privé-ongeval behandeld op de Spoedeisende Hulp-afdeling (SEH) van een ziekenhuis. Bijna een derde jonger dan 5 jaar (31%), veertig procent van de slachtoffers is in de leeftijd van 5 tot en met 12 jaar (43%) en een kwart is in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar (26%).

Kinderen van 0 tot en met 4 jaar vallen relatief vaak van de trap, kinderen van 5 tot en met 12 jaar vallen relatief vaak van een speeltoestel en kinderen van 13 tot en met 18 jaar verzwikken zich relatief vaak in vergelijking met de andere leeftijdsgroepen. V

erder valt op dat kinderen van 13 tot en met 18 jaar zich relatief vaak snijden of stoten in vergelijking met jongere kinderen.

Eén op de acht ziekenhuisopnamen is het gevolg van een vergiftiging. Kinderen in de leeftijd van 13 tot en met 18 jaar maken een relatief groot deel uit hiervan. Het gaat bij deze groep vaak om een alcoholvergiftiging (27%). Daarnaast worden ook kleine kinderen (0-4 jaar) opgenomen vanwege een vergiftiging (12%), bijvoorbeeld door medicijnen.

De locatie van het ongeval is in een derde (34%) van de gevallen onbekend. Voor zover bekend vindt ruim een kwart van de privé-ongevallen (28%) plaats in huis. Voor de jongste kinderen ligt dit aandeel hoger (45%). Ook scholen en dagverblijven zijn locaties waar relatief veel ongevallen gebeuren (11%).

Vinger tussen de deur

Kindervingers komen zo hier en daar weleens tussen deuren. Dat komt heel vaak voor. Het kan per ongeluk gebeuren, je doet de deur dicht en je had niet door dat de vingers van je kind tussen de deur zaten.

Of broers en zussen, al dan niet ruziënd, hard de deur dichtdoen terwijl de ander zijn vingers er nog tussen had. Mijn dochtertje doet het nog weleens zelf, dan is ze druk bezig met het onderzoeken van de deur en dan duwt ze hem met haar ene hand dicht terwijl de vingers van haar andere hand er nog tussen zitten.

Hoe dan ook, het doen pijn! Wat je moet doen is vrij eenvoudig, je moet de vingers 10 tot 15 minuten koelen onder de kraan of met ijsblokjes in een washandje. Als je kind weer een beetje gekalmeerd is, is het verstandig om te kijken of hij zijn vingers nog kan bewegen, zo niet dan kan het een botbreuk zijn. Bij twijfel, bel altijd een dokter.

Een vreemd voorwerp in de neus of oor

Een knikker in de neus, een klein stukje Lego in het oor. Kinderen zijn lekker ondernemend en onderzoekend waardoor er ook nog weleens wat in de neus of het oor verdwijnt. Probeer eerst zelf het voorwerp te verwijderen met de achterkant van een lepeltje of een pincet.

Als het in de neus is kun je proberen of je kind kan snuiten met het andere neusgat dicht. Lukken alle pogingen niet, of kun je het voorwerp niet vinden? Raadpleeg dan even de dokter.

Iets verkeerds binnen gekregen

Schoonmaakmiddelen, medicijnen, kleine batterijen, bodylotion… Het ziet er allemaal zo leuk en zo lekker uit. Dat moet natuurlijk onderzocht worden door je kleine onderzoeker, en dan het liefst met de mond. Eigenlijk is het advies bij dit soort ongelukken vrij simpel: bel de dokter. Die kan je uitleggen wat je daarna moet doen.

Kapotte ruit tijdens voetballen

Zijn de kinderen lekker buiten bezig met de bal; schiet hij toch net de verkeerde kant op. Je hebt al duizend keer gewaarschuwd dat ze niet met de bal in de buurt (of zelfs in) huis moeten spelen, maar ja het blijven kinderen waarbij het het ene oor in gaat en het andere oor uit.

Met een beetje geluk komen ze er zelf met de schrik vanaf en zijn er geen gewonden door rondvliegend glas. Wordt de schade veroorzaakt aan het raam bij iemand anders dan wordt het vergoed vanuit de aansprakelijkheidsverzekering, gaat het om je eigen ruit dan wordt de woonverzekering aangesproken.

Verslikken

Dit vind ik er zelf altijd een beetje eng uitzien. Mijn dochtertje heeft leren eten via de Rapley-methode. Dat ging supergoed, maar ergens vond ik het ook altijd een beetje eng dat er hele stukken eten in het mondje van mijn baby gingen.

Maar ik moet zeggen, tot nu toe is dat heel goed gegaan. In principe is het zo dat kinderen van nature een goed kokhalsreflex hebben. Lukt het ze toch niet het stukje uit hun keel te krijgen, dan kun je ze helpen. Een baby kun je op zijn rug op je benen leggen, vervolgens druk met je met twee vingers hard op zijn borstkasje.

Dan draai je hem om zodat hij met zijn buik op je benen ligt, het liefst met zijn hoofdje naar beneden, en dat sla je op zijn rug. Is je kind wat ouder dan kun je beginnen hem op zijn rug te slaan, tussen zijn schouderbladen.

Lukt dat niet, zet je kind dan op een stoel en ga achter hem staan. Leg je vuisten in elkaar op de luier- of onderbroekenrand en duw hard omhoog en naar je toe. Lukt ook dat niet dan bel je 112.

Blaar

Als je kind een blaar heeft omdat er iets met zijn schoenen aan de hand is dan kun je het prima zelf behandelen. Het advies is om blaren niet door te prikken, binnen een paar dagen lost het lichaam het zelf op.

Je kunt er eventueel een verbandje omheen doen, een pleister is niet handig, want als je die eraf trekt kan je de blaas alsnog opentrekken. Bel een dokter als je kind een blaar heeft door verbranding of schadelijke stoffen, als er pus bij zit of als je kind uitzonderlijk veel pijn heeft aan de blaar.

Tekenbeet

Als je met je kinderen naar buiten bent geweest, naar een plek met gras of struiken, dan doe je er goed aan om achteraf je kind even te checken of hij teken heeft. Teken kunnen de ziekte van Lyme veroorzaken en daarom moet een teek zo snel mogelijk verwijderd worden.

Voor het verwijderen van een teek gebruik je een fijne pincet, een tekentang of een tekenschepje. Hierbij is het heel belangrijk dat je niet knijpt in het lichaam van de teek, want dan laat hij zijn gif los waar de bacterie in kan zitten die de ziekte van Lyme veroorzaakt.

Het is ook belangrijk dat je de teek in zijn geheel verwijderd. Als de teek verwijderd is, ontsmet dan de plek waar de teek heeft gezeten met ontsmettingsmiddel. Noteer de plek op het lichaam waar de teek gezeten heeft en de datum. Houd de eerste dagen na de tekenbeet de plek in de gaten of daar een rode plek ontstaat die steeds groter wordt.

Toen mijn zoontje een tekenbeet heeft gehad tekende ik met een pen een cirkel om de plek heen om de plek in de gaten te kunnen houden. Als er een rode plek ontstaat die steeds groter wordt, dan moet je de dokter bellen

. Als je kind in de maanden na de beet grieperig wordt en spierpijn krijgt, als een kind dubbel gaat zien, als hij krachtverlies of tintelingen in zijn ledematen krijgt of als hij gewrichtsklachten krijgt dan moet je naar de arts en er altijd bij vermelden dat hij een tekenbeet heeft gehad.

In aanraking met brandnetels

De brandharen van de brandnetel zijn bij aanraking pijnlijk. Je kind kan er behoorlijk van schrikken. Aan de top van de knop van iedere brandhaar zit een weerhaakje dat bij aanraking in de huid vast komt te zitten.

Dit zorgt voor jeuk, pijn, de huid kan wat lichter worden en er kunnen jeukende bultjes ontstaan. Later kan de plek nog wat doof aanvoelen. Gelukkig verdwijnen de klachten in principe na een uur weer. En vroeger heb ik geleerd dat je ook op zoek kunt gaan naar de weegbree om het sap van het blad op de plek te smeren.

Insectensteek

Meestal is een insectensteek onschuldig, het doet even zeer en daarna gaat het jeuken. Dit is anders als je kind allergisch is. Is dat het geval, bel dan direct 112 en breng je kind in een liggende houding. Is je kind niet allergisch dan kun je je kind geruststellen. Kijk altijd even of er een angel in zit.

Zo ja, schraap die er dan uit met je vingernagel of met de botte kant van een mes. Het is niet handig om een pincet te gebruiken want daarmee kun je het achtergebleven gifzakje samendrukken waardoor het resterende gif in het lichaam terechtkomt.

Je kunt op de plek van de steek de huid koelen om de zwelling en de jeuk te beperken. Wordt de steekplaats wel erg dik dan kun je beter even een dokter bellen. En ook als je kind in zijn mond is gestoken dan kun je beter direct even een dokter bellen.

Tand door de lip

Boem! Au! Je kind is ergens vanaf gevallen en heeft zijn tand door de lip. Het kind is waarschijnlijk aan het brullen en er loopt allemaal slijm en bloed uit zijn mondje.

Het is goed om te weten dat het bloeden erger lijkt dan dat het meestal is. Omdat het bloed met speeksel wordt vermengd lijkt het meer. Je kunt een gaasje of een schoon doekje pakken om tegen de lip aan te doen.

Raakt je kind overstuur van het zien van bloed dan kun je bijvoorbeeld een rode doek pakken, dan valt het niet zo op dat er bloed uit zijn mondje komt. In principe kan de lip zelf weer genezen. Het is handig om een arts te bellen als het bloeden na 10 minuten niet is gestopt, als de lip volledig doorboord is, als er een stukje lip ontbreekt of als de wond doorloopt in de huid rondom de lip.

Vuiltje in het oog

Tijdens het buiten spelen kan het voorkomen dat er iets in het oog van je kind terechtkomt. Zandkorrels, modder of een insect. Het knipperen of bewegen van het oog doet dan zeer en je kunt zien dat je kind een rood oog heeft

. Als het vuiltje aan de binnenkant van het oog zit dan komt het er meestal vanzelf wel uit doordat de ogen tranen gaan maken. Je kind even lekker laten huilen is dan eigenlijk alleen maar goed.

Zit het niet aan de binnenkant, was dan je handen en kijk goed waar het wel zit. Je kunt proberen het oog met water te spoelen, spoel dan vanaf de neuskant naar de zijkant van het gezicht.

Lukt ook dat niet dan kun je nog proberen het met een schone zakdoek of een nat wattenstaafje er uit te halen. Let op! Doe dit alleen als het vuil op het witte gedeelte van het oog zit. Lukt het echt niet, bel dan een arts.

Buitenspelende kinderen

Het is lekker weer dus de kinderen spelen lekker buiten, ook dan zit een ongeluk in een klein hoekje als ze bijvoorbeeld te dicht bij de auto aan het spelen zijn en per ongeluk een kras maken op de auto.

Of dit vergoed wordt door de autoverzekering is afhankelijk van de verzekering; bij de meeste autoverzekeringen is dit alleen verzekerd wanneer je een all risk / volledig casco autoverzekering hebt. Vaak is het wel zo dat je nog een eigen risico moet betalen.

Welke ongelukken heb jij weleens meegemaakt met je kind?

Geke Douw