Eén van de leukste dingen om te doen met onze kinderen vind ik toch wel naar het theater gaan. Het is een laagdrempelige manier om je kinderen in contact te brengen met een stukje cultuur en vermaak dat niet van een beeldscherm komt. De combinatie muziek, zang, dans en toneelspel vinden ze echt fantastisch. Daarom vandaag een overzicht van de leukste theatervoorstellingen en musicals in 2018/2019 per leeftijdscategorie.

Lees ook: Met je peuter / kleuter naar het theater?
Lees ook: Nederlands Theater Festival Jong
Lees ook: Cats de musical Nederland met de originele West End cast bezoeken met kinderen

Inhoudsopgave

Kindermusicals & theatervoorstellingen voor kinderen vanaf 2 jaar

Nijntje op de fiets


Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar

Actrice en zangeres Femke Hermans neemt de kinderen mee in het verhaal van Nijntje die een dagje gaat fietsen. Nijntje is thuis en heeft zin om erop uit te gaan. Ze pakt haar fiets en gaat op pad. Ze fietst langs het bos, de boerderij, de speeltuin en naar opa en oma Pluis. Nijntje op de fiets is geïnspireerd op de boeken van Dick Bruna. De voorstelling wordt gespeeld in een vrolijk decor, waarin de wereld van Nijntje, leuke liedjes en de herkenbare tekeningen van Dick Bruna op een verrassende manier een rol spelen.

Kijk hier voor de speellijst.

Dirk Scheele – Huis-, tuin- en keukenavonturen


Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar

Dirk zingt als altijd veel vrolijke liedjes in deze nieuwe familievoorstelling met onder andere de liedjes die bekend zijn van de YouTube-afleveringen. Joes en tante Viola zijn er ook bij en het wordt een gezellig feest voor jong en oud!

In december volgt er een speciale Pietenvoorstelling met een Pietenband en in het nieuwe jaar een feestelijke voorstelling.

Hier vind je de exacte speellijst.

Lees ook: Op stap met … Dirk Scheele
Lees ook: Huis, tuin en keuken avonturen Dirk Scheele

Woezel en Pip en de Tijdmachine (oktober 2018)

Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar

Heden, verleden en toekomst komen allemaal samen in dit spannende avontuur. Het verhaal is gebaseerd op de gelijknamige Woezel & Pip-theatervoorstelling die in oktober in première gaat. Wijze Varen heeft een tijdmachine gebouwd. Natuurlijk weten ze dat het niet mag, maar als de Wijze Varen even niet opletten, gaan de vriendjes de tijdmachine testen. Maar hij doet het helemaal niet! Samen besluiten ze dat de Wijze Varen nooit mag ontdekken dat zijn apparaat niet werkt.

Ze voeren een groot toneelstuk op vol baarden, dinosaurussen en ridders. Even lijkt het erop dat ze Tante Perenboom door hun tijdreis voorgoed achter moeten laten, maar gelukkig komt alles op het nippertje toch goed. Een aangrijpend avontuur, boordevol fantasie. Een voorleesverhaal voor kinderen vanaf 4 jaar dat het avontuurlijke karakter van kinderen aanspreekt.

De speellijst vind je hier

Lees ook: Recensie; ‘Woezel & Pip en de Tijdmachine’ in het theater

Rupsje Nooitgenoeg

De bestseller Rupsje Nooitgenoeg van Eric Carle vertelt het verhaal van een hongerige rups die zich overal doorheen eet tot hij er misselijk van wordt en hij uiteindelijk ontpopt tot een mooie vlinder. Het verhaal weet al jaren de harten van families wereldwijd te veroveren en komt 21 oktober tot leven in de Nederlandse en Belgische theaters. In de prachtig vormgegeven theatershow worden de verhalen verteld van Rupsje Nooitgenoeg, het Blauwe Paard, Vader Zeepaard en het Eenzame Vuurvliegje. De hartverwarmende voorstelling wordt naar Nederland en België gehaald door Mark van Ierssel theaterproducties en Just4Kids.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Recensie: Rupsje Nooitgenoeg in het theater

Dikkie Dik & Ik

Dikkie Dik is jarig! Al 40 jaar lang vindt Dikkie Dik, de bekende oranje kater uit de boeken van Jet Boeke, zijn weg naar de harten van zowel kinderen als volwassenen. En vanaf september wordt dit jubileumfeest ook in de Nederlandse theaters gevierd met een spiksplinternieuwe voorstelling, onder regie van Olaf van de Ven (bekend van theatergroep Meneer Monster). In de voorstelling Dikkie Dik & ik beweegt Dikkie Dik zich middels interactieve projecties en videobeelden door de ruimte. Twee acteurs brengen met fysiek spel en veel slapstick samen de wereld van Dikkie Dik tot leven. Ze spelen een spel met verdwijnen en verschijnen, met fantasie en werkelijkheid en kruipen in de huid van Dikkie Dik. Maar is hun fantasie niet te groot? Zie jij wat ik zie?

Naast de voorstelling is ook de foyer omgetoverd tot een kattenwereld. Alles wordt gezien vanuit kattenperspectief. Bijna alles is een slaapplek. Het kleed kan zomaar van de uitvergrote tafel getrokken worden en met je pootje kun je vissen uit de vissenkom pakken!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Recensie Dikkie Dik & Ik theatervoorstelling voor peuters en kleuters

Dikkie Dik en de taart


Geschikt voor kinderen vanaf twee jaar

Dikkie Dik is jarig. Op tafel staat een grote taart. Dikkie Dik neemt een hapje van de taart. Wat is dat lekker! Hij neemt nog een hap en nog één… Dikkie Dik, houd op, je wordt nog ziek. Maar Dikkie Dik luistert niet.. De taart is op en Dikkie Dik moet zelf op zoek naar melk, eitjes en appels voor een appeltaart. Maar ondeugend en nieuwsgierig als Dikkie Dik is, gaat er van alles mis. Kan het feest wel doorgaan? Is er wel taart voor de vriendjes van Dikkie Dik?

‘Dikkie Dik en de taart’. Een kleine, sfeervolle muziekvoorstelling voor peuters, kleuters en hun ouders door Joes Boenen of Mariska Simon. Het publiek wordt actief betrokken bij de voorstelling. Er mag volop gezongen en geroepen worden bij nieuwe originele liedjes over Dikkie Dik. Het verhaal wordt opgebouwd rond een levensgroot boek met originele Dikkie Dik-tekeningen van Jet Boeke.

Kijk hier voor de speellijst.

Kras door alle hoeken van de kamermuziek

DROOM JE WEL EENS DAT JE ZOMAAR WEG KUNT VLIEGEN, SAMEN MET DE VOGELS? Twee muzikanten en een tekenaar fantaseren er dagelijks over. Elke dag opnieuw ontmoeten ze elkaar en elke keer op dezelfde plek. Ze kijken naar de lucht, naar het vliegen van de vogels. Soms praten ze met elkaar, maar nooit met woorden. Drie verschillende mannen, die hun eigen gang gaan met hun eigen eigenaardigheden. En toch is er meer dat hen verbindt dan ze zelf denken. Zonder dat ze het van elkaar weten, dromen ze alle drie van dat ene… In Kras komen de werelden van klank en beeld samen: een dialoog tussen de kleur van klarinet en het lijnenspel van een tekening.

Meer informatie vind je hier.

Peppa Pig  (vanaf februari 2019)


Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar

De succesvolle musical Peppa Pig – de Grote Plons speelt weer vanaf oktober in de theaters. Gebaseerd op de voorstelling op West End, Londen, komt Van Hoorne Entertainment met een muzikaal avontuur voor iedereen. Natuurlijk springt het biggetje met haar vriendjes in de modderplassen en zingen de acteurs veel vrolijke liedjes. Een feest voor de hele familie! Na afloop van de voorstelling is er een Meet & Greet met Peppa Pig.

Hier vind je de speellijst.

Lees ook: Recensie: Peppa Pig & De Grote Plons

Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft


Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar

Mol komt boven om te kijken of de zon al op is als er ineens op zijn kop gepoept wordt. Kak! wat goor! Mol gaat op zoek naar de dader en ontmoet een hoop wonderlijke dieren die duidelijk maken dat zij het in ieder geval niet waren… Maar dan zijn er gelukkig twee strontvliegen die hem kunnen helpen. ‘Over een kleine mol die wil weten wie er op zijn kop gepoept heeft’ is een kakelverse voorstelling van de makers van De Gruffalo en Fantastische Meneer Vos, naar het bekende boek van Werner Holzwarth en Wolf Elbruch. Deze fysieke, bijna woordeloze MENEER MONSTER-productie is een hilarische slapstickvoorstelling voor 2+ en ouder over onrecht wat je aan wordt gedaan en of je gelijk halen vervolgens wel zo verstandig is.

Kijk hier voor de speellijst.

Gonnie & Gijsje samen op stap (vanaf oktober 2018)


Geschikt voor kinderen vanaf twee jaar

Veel kinderen kennen Gonnie, met haar rode lievelingslaarsjes, van de prentenboeken van Olivier Dunrea. In de poppentheatervoorstelling Gonnie en vriendjes (2+) komt het gansje tot leven. Samen met haar vrienden maakt ze grote én kleine avonturen mee. Ze komen plassen tegen waar ze lekker in kunnen springen, ze raken een pet kwijt en vinden een ei… Zou daar soms een klein gansje in zitten? Gonnie & Vriendjes is een voorstelling van een half uur, die aansluit op de beleving van peuters en kleuters. Na afloop van de voorstelling is er een extra activiteit. Gonnie en vriendjes (2+) wordt gespeeld door Jogchem Jalink. Hij is sinds 2001 actief als theatermaker, musicus, componist, schrijver voor teksten en liedjes… en vooral als poppenspeler. Hij speelt onder andere de Sesamstraatfiguren Angsthaas en Elmo.

Kijk hier voor de speellijst.

Lees ook: Prentenboekjesfestival met voorstelling Gonnie & Vriendjes

Masha en de Beer live

In ‘Masha en de Beer Live!’ heeft Beer eindelijk zijn rust gevonden. Maar zijn ondeugende buurmeisje Masha kan geen seconde stilzitten. Ook nu komt ze samen met Beer en al haar andere bekende vriendjes weer terecht in een doldwaas avontuur. Het prachtige poppenspel, de fleurige decors, de vrolijke meezingliedjes en het hartverwarmende verhaal  maken van ‘Masha en de Beer Live!’ een onvergetelijke theaterervaring voor de hele familie! Na de voorstelling verlaten Masha en haar vriendjes zelfs even hun knusse huisjes in het bos om met jou op de foto te gaan in de foyer van het theater. Het wordt ongetwijfeld beregezellig!

Kijk hier voor de speellijst.

Brandweerman Sam Live! (vanaf december 2017)


Geschikt voor kinderen vanaf 2 jaar

Samen met zijn trouwe brandweerwagen Jupiter, Commandant Staal en de ondeugende Norbert Puk gaat hij op een spiksplinternieuw avontuur! Deze vlammende voorstelling, boordevol vrolijke muziek, dans en humor, is absoluut het allerleukste theateruitje van het jaar voor de hele familie.

Na de voorstelling is er een meet & greet met Brandweerman Sam en zijn vrienden en krijgen alle kinderen een Junior Cadetten Diploma.

Hier vind je de Speellijst

Kindermusicals & theatervoorstellingen voor kinderen vanaf 3 jaar

Zandkasteel en de Piratenboot

Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

Na het succes van de vorige shows komen de bewoners van Het Zandkasteel opnieuw naar het theater. Samen met Koning Koos beleven Prinses Sassa en Toto de mooiste avonturen en “ piraatje spelen” blijft hun favoriete spelletje. Op het toneel worden ze echte piraten en gaan ze met hun eigen piratenboot op zoek naar de schat. Prinses Sassa en Toto willen alles zelf oplossen, dat kan wel eens mis gaan, maar als het lukt, glimmen ze van trots! De kinderen in de zaal willen vast wel meevaren!

Het Zandkasteel – Op de Piratenboot is een vrolijke, maar ook interactieve en leerzame voorstelling. De show zit boordevol leuke liedjes uit de gelijknamige Z@ppelin tv-serie zoals “ De Neuzenkriebeldans”. De kinderen in de zaal worden uitgenodigd om lekker mee te dansen, zingen en bewegen. Na afloop van de voorstelling mogen de kinderen op het toneel komen en kunnen ze samen met Koning Koos, Prinses Sassa en Toto op de foto!

De speellijst vind je hier.

Buurman & Buurman – A je to


Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

Buurman en Buurman, wie kent dit dolkomische duo niet? Jarenlang bewezen de kameraden dat een goede buur inderdaad beter is dan een verre vriend. In het tv-programma Buurman & Buurman, dat door de VPRO-gids tot favoriete Villa Achterwerk-programma aller tijden werd uitgeroepen, deden de twee het gezegde al eer aan, maar in het theater doen de trouwe klussers er nog een flinke klusschep bovenop!

Wat een ramp! Buurman Mat en Buurman Pat hebben last van mollen. Ze gaan daarom op mollenjacht en spitten de hele tuin ondersteboven. Maar wat moeten ze doen als de mollen onder hun huis blijken te zitten?

Hier vind je de speellijst

De Gruffalo


Geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar

Hij heeft oranje ogen, een tong zwart als drop en paarse stekels van zijn rug tot op zijn kop. Wie kent hem niet? De Gruffalo! Een kleine muis loopt door het diepe donkere bos en wordt beslopen door drie dieren die niets liever willen dan hem opeten. Gelukkig weet de muis zijn fantasie te gebruiken en bedenkt hij een list. Maar wat gebeurt er als de muis opeens wordt geconfronteerd met zijn eigen verzinsels? Overwint de kleine muis zijn angsten voor die grote griezel? ‘De Gruffalo’ is een spannende fysieke slapstickvoorstelling voor iedereen.

Kijk hier voor de speellijst.

K3 Vlinderland

Koningin Viola komt K3 uitnodigen om op te treden tijdens het grote nectaroogstfeest in Vlinderland. Mottige Mot maakt echter van haar afwezigheid gebruik om de vlinders te bevriezen en de macht over te nemen in Vlinderland. Uiteraard laten Hanne, Marthe en Klaasje dit niet zomaar gebeuren en zij binden de strijd aan met Mottige Mot. Het wordt een gigantische uitdaging, want Mottige Mot stuurt drie grote natuurkrachten op hen af. Het wordt een spannend avontuur, maar uiteraard met veel humor en de allerleukste K3-hits! En het spreekt voor zich dat K3 jouw hulp goed kan gebruiken….Dus zorg dat je erbij bent!

Hier vind je de Speellijst en meer informatie.

Musicals & voorstellingen voor kinderen vanaf 4 jaar

De Kleine Zeemeermin (vanaf oktober 2018)

Geschikt voor kinderen vanaf 4 jaar

Na vele wereldberoemde sprookjes te hebben omgetoverd tot succesvolle musicals, presenteert Van Hoorne Entertainment alweer haar elfde sprookjesvoorstelling: De Kleine Zeemeermin De Musical. Duik mee in het eeuwenoude verhaal van de Kleine Zeemeermin die verliefd wordt op de knappe mensenprins. Sita, die eerder de rol van Rapunzel en Assepoester vertolkte, is nu te zien als de lieve Kleine Zeemeermin met haar prachtige staartvin en wonderschone stem. Ook het populaire tovenaarsduo Titus en Fien, gespeeld door Michael van Hoorne en Esther van Santen, reist mee naar de betoverende wereld onder water. Zoals altijd zorgen zij weer voor een flinke dosis aanstekelijke humor en hi-hilarische scènes voor jong én oud!

Vaar mee op de swingende muziekgolven naar de kleurrijke onderwaterwereld in dit gloednieuwe, spetterende sprookje voor de hele familie!

Hier vind je de speellijst

Lees ook: Recensie De Kleine Zeemeermin Van Hoorne Entertainment

Ernst, Bobbie en de Rest – Geklungel in de jungle

Ernst en Bobbie krijgen een onmogelijke opdracht: ze moeten een zeldzaam dier terugbrengen naar zijn natuurlijke omgeving. Om deze opdracht tot een goed einde te brengen, besluiten ze af te reizen naar de jungle. Het zou een makkelijke klus moeten worden maar natuurlijk gaat er weer veel, heel veel mis. Samen met de hulp van de kinderen uit de zaal loopt ook dit avontuur toch weer goed af. Een doldwaze voorstelling waarin heel veel te lachen valt voor kinderen en minstens zo veel voor de ouders.

Hier vind je de speellijst

Lees ook: Theaterrecensie Ernst en Bobbie Vakantieshow

Kikker en de vallende ster

Theater Terra, bekend van Welterusten Kleine Beer en Raad eens hoeveel ik van je hou, brengt de wereld van Kikker tot leven in een nieuwe familiemusical. Op een mooie avond zitten Kikker en zijn vriendjes te kijken naar de sterrenhemel. “Als je een vallende ster ziet, mag je een wens doen!” zegt Haas. Dan schiet er ineens een prachtige gele ster pijlsnel door de lucht. De vriendjes van Kikker hebben de vallende ster gezien en doen een wens. Maar na een tijdje zijn de wensen nog niet uitgekomen… Kom je naar het theater om Kikker te helpen alle wensen van zijn vriendjes in vervulling te laten gaan? Na de voorstelling mogen alle kinderen in de foyer van het theater hun eigen wens op een ster schrijven en in de wensboom van Kikker hangen. Daarna mag iedereen met Kikker op de foto!

Gebaseerd op Kikker en de vallende ster naar Max Velthuijs, Uitgeverij Leopold, Amsterdam.

De speellijst vind je hier.

Kikker en het Avontuur (september 2019)

Beleef de avontuurlijke wereld van Kikker en zijn vriendjes in het theater in deze compleet nieuwe familiemusical voor iedereen vanaf 4 jaar. Kikker gaat samen met Rat op een avontuurlijke reis. Dan begint het te regenen en moeten ze snel terug. Thuis blijkt een veel groter avontuur te wachten, want de huizen van Varkentje, Eend en Kikker zijn overstroomd. Omdat Kikker het beste kan zwemmen gaat hij moedig hulp halen. Kom je naar het theater op samen met Kikker dit grote avontuur te beleven?

Drie

De vierjarige drieling Jonas, Johan en Jacob loopt weg van huis. De oudste is zeventien dagen te vroeg geboren, heeft een paar ‘losse draadjes’ in zijn hoofd en moet naar een speciale school. De broertjes willen bij elkaar blijven en uit protest gaan ze op reis naar oom Kees in Groningen, waar ze vast met z’n drieën mogen wonen. Onderweg beleven ze het ene avontuur na het andere. Ze kibbelen, hebben honger, vechten met koeienvlaaien en missen hun ouders. Een theatervoorstelling over de bijzondere onderlinge band van broers en over anders zijn.

Meer informatie vind je hier.

ChitChat, een bewegend klankgedicht

Klabam, poink, klonk, auw. In dit virtuoze dansduet botsen twee meisjes er grappig op los. Ze giebelen, schaterlachen, proesten, spelen, kletsen, dansen, stoeien. De vriendinnen bewegen als een twee-eenheid, elkaar voortdurend imiterend. Alles samen en dan weer uit elkaar. Onafscheidelijk en dan weer los. Ze zijn roekeloos tegen elkaar en de wereld. Charlotte Goesaert en Karolien Verlinden maken een wervelende dansvoorstelling met zelfgemaakte klanken, gekoppeld aan bewegingen die variëren van zacht tot heel wild. Vrijwel alles dansen ze synchroon (try this at home). Een hoogstandje performance art voor kleuters, verpakt als live cartoon. Joost Maaskant mixt er geluiden bij, van klankgedicht tot rockopera.

Meer informatie vind je hier.

Pipo en de Piratenprinses