Op de blog van Ioon kwam ik een tijdje geleden al weer de kinderliedjes tag tegen. Deze vond ik erg origineel bedacht. Hier in huis zing ik regelmatig. Als kleine baby ging onze dochter al mee naar Muziek op Schoot waar we iedere week liedjes zongen en bewogen op muziek. Onze dochter leert veel liedjes op de peuterspeelzaal. Bekende die ik dan meezing omdat ze anders net zoals een langspeelplaat in herhaling valt. Maar ook minder bekende, waar ik dan een paar woorden uit probeer te ontcijferen denk aan ‘en ze deden allemaal zo, en ze deden allemaal zo, zozo’. Dan ben google dan eeuwig dankbaar als ik niet alleen de tekst van dit liedje vind maar ook een youtube filmpje met het wijsje. Wat peuter ook weer erg gezellig vind. Ook zoonlief vind het geweldig als ik zing, dan gaat hij luid mee gebaren. Aan het einde van het liedje gaat hij nog driftiger gebaren zodat we zonder uitzondering een aantal keer het liedje achter elkaar zingen. Tot ik het zat ben en een ander kinderliedje ga zingen of stop. Vals of niet, onze kinderen maakt het niets uit.

Welke liedjes herinner je je nog dat je ouders met je zongen?

Oei, dat is wel heel lang geleden. Volgens mij waren het de traditionele liedjes als ‘in de maneschijn’, ‘slaap kindje slaap’, ‘op een grote paddestoel’, ‘op een klein stationnetje’ en als een van de favorieten op een hobbelige weg.

Wat is je favoriete kinderliedje van vroeger?

Dat zijn de liedjes die ik me kan herinneren uit de tijd bij de kabouters waarbij het Zappelinlied toch wel erg favoriet was. Liedjes tijdens het lopen zoals ‘overal waar we komen’ waarbij er steeds een beetje harder gezongen wordt waren ook erg leuk. Ik heb trouwens een overzicht van alle kinderliedjes gemaakt.

Welk kinderliedje zing jij het liefst voor je kind?

Wat ik veel heb gezongen is het slaapliedje Slaap maar zacht van BabyTv. Ik vond slaap kindje slaap best wel saai en afgezaagd en deze vond ik wel mooi. Helaas kan je hem nergens meer op youtube terug vinden.

Lees ook: Slaapliedjes voor baby’s, peuters en kleuters om te zingen bij het naar bed brengen

Hoe reageert je kind daarop?

Ik zing het vooral als ze in bed liggen, dus dan komen ze heerlijk tegen me aan kruipen.

Welk liedje hoort jouw kind het liefst?

Maakt niet uit, zolang het maar meer is. Favoriete liedjes zijn toch wel de liedjes met bewegingen zoals op een grote Paddestoel, dit zijn wangetjes, clowntje piet, visje visje, olifantje in het bos.

Waar haal je je inspiratie voor liedjes vandaan?

Heel veel is ‘algemene kennis’, daarnaast heb ik er aardig wat geleerd op mijn werk op het kinderdagverblijf. Zeker in de tijd dat ik als uitzendkracht werkte en overal hetzelfde liedje maar andere variatie tegenkwam. Op Muziek op Schoot heb ik ook aardig wat liedjes geleerd. Dat zijn toch wel de onbekendere die je dan een paar keer moet zingen om ze te onthouden. Of wat steeds vaker gebeurd is dat peuter ergens een liedje heeft gehoord en daar een of twee regels uit gaat zingen, zodat ik moet gaan googlen voor de rest van de tekst. Als ik dan een filmpje vind is ze helemaal blij.

Heb je speciale liedjes voor bepaalde momenten op de dag, in de week of in het jaar?

Niet echt, wat ik wel doe is de liedjes die ze op de peuterspeelzaal zingen bij een bepaald thema thuis herhalen. Gelukkig zijn dat vaak bekende liedjes. Onlangs kwam ik op youtube ook een playlist tegen met allerlei liedjes van Puk en Co toen ik op zoek was naar opruimmuziek. Helaas niet opgeslagen en nu natuurlijk niet meer vindbaar.

Heb je ook ‘moderne’ kinderliedjes in je repertoire, zo ja welke?

Dat slaapliedje is vrij nieuw, evenals een paar liedjes van Muziek op Schoot. Zoals kriebel, kriebel spin, hoog is de lucht, stamp met de voeten, roeren in de grote pan met soep.

Zing je ook weleens andere liedjes dan kinderliedjes, zo ja welke?

Nee, ik ben niet zo goed in songteksten onthouden. Wat ik wel eens doe is de dd company opzoeken op youtube en een playlist selecteren met 50 liedjes. Zowel bekende als minder bekende liedjes zijn dat.

Zingen je partner en de opa’s en oma’s ook weleens liedjes voor je kind? Wat zingen zij zoal?

Oma is ook een paar keer mee geweest naar muziekles en vind die liedjes erg leuk om te zingen.

Zing jij ook zo graag voor / met je kinderen?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.