Deze maand is het weer zo ver, dan vieren we de verjaardag van onze dochter. Zes jaar wordt ze en natuurlijk staan we daar uitgebreid bij stil. Zo heeft ze een aantal vriendinnetjes uitgenodigd voor een kinderfeestje. En daar hoort natuurlijk het nodige vermaak bij. Je kan kiezen om dat zelf te organiseren of een deel te laten uitbesteden zodat je je geen zorgen hoeft te maken over de voorbereiding of helemaal uitbesteden en een bedrijf inhuren dat voor jou die middag alles regelt en begeleidt zodat jij je bijvoorbeeld kan bezighouden met het maken van foto’s ;-) Om te voorkomen dat de kinderen al na een uur gaan hangen en zich vervelen is het verstandig om een paar activiteiten voor te bereiden om samen te doen. Je kan natuurlijk een springkasteel huren, maar er zijn ook andere spelletjes die je kan doen Daarom dit overzicht van activiteiten voor op een kinderfeestje.

Lees ook: Kinderfeestje organiseren; 40 tips en handige planning / checklist voor een onbezorgde en betaalbare verjaardag inclusief spelletjes en entertainment.
Lees ook: Goedkoop een verjaardag vieren; van kinderfeestje organiseren tot voor volwassenen
Lees ook: Kinderfeestje ideeën; van betaalbare kinderfeestjes buitenshuis of originele activiteiten laten organiseren. 
Lees ook: Kinderfeestje thuis; Leuke ideeën en originele thema’s zelf spelletjes bedenken of entertainment laten organiseren. 
Lees ook: Snoepzakjes meegeven na kinderfeestje? Alternatieve traktaties / uitdeelzakjes op uit te delen
Lees ook: Eten kinderfeestje? Wat dacht je van deze originele hapjes, lunch of goedkope diner buffet ideeën?
Lees ook: Kindertraktaties maken; van makkelijke, tot gezonde of kant en klare traktaties voor jongens en meisjes
Lees ook: Bedrag cadeautje kinderfeestje; hoeveeel geld cadeau geven voor verjaardag kind?
Lees ook: Low-budget en betaalbare kinderfeestjes 

Speurtocht

Een echte klassieker, maar wel één die nooit zal vervelen; een heuse speurtocht. Je kan vooraf een speurtocht uitzetten die ze moeten lopen, of bijvoorbeeld een fotospeurtocht maken met iedere keer een nieuwe foto die ze moeten zoeken. Aan het einde van de speurtocht vinden ze een schat, of bijvoorbeeld een andere activiteit waar ze weer even zoet mee zijn. Een speurtocht hoeft echt niet lang te zijn, 2/3 km is voldoende, met behulp van opdrachten kan je hem wel wat langer laten duren. Zo heb je al snel de halve middag gevuld.

Lees ook: Zelf een speurtocht maken voor kinderfeestje, in bos of met een gratis app

Monsters tekenen

Activiteiten op een kinderfeestje hoeven niet altijd heel druk te zijn of buiten. Zo zal ik nooit vergeten dat we op het feestje van een vriendinnetje monsters hebben gemaakt. Hiervoor vouw je een vel papier in drie delen. Op de vouwen zet je twee streepjes. Vervolgens krijg je de opdracht om een hoofd te tekenen van een monster dat eindigt met de nek bij de twee streepjes. Daarna vouw je de tekening om en schuift iedereen door naar de volgende. Vervolgens teken je het lijf tot aan de volgende streepjes en de laatste mag de poten en staart doen. Als je na afloop alle vellen opvouwt krijg je heel originele monstertjes.

Ballonnendans

Een verjaardag kan natuurlijk niet zonder ballonnen. Aan deze ballonnen bind je een touwtje vast die ze om hun voet moeten binden. Als er afgeteld wordt moeten ze proberen de ballonnen van de anderen kapot te trappen. De persoon waarvan het langst de ballon heel blijft, wint.

Springkussen

Heb je de ruimte dan is een springkussen altijd een groot succes, in tegenstelling tot een trampoline kunnen hier meerdere kinderen tegelijk op springen. Ideaal ook voor als ze even wat energie kwijt moeten. Hier zullen ze niet heel snel genoeg van krijgen. Je kan zelf kiezen of je er één huurt, maar tegenwoordig kan je ook prima een springkasteel kopen voor weinig geld.

Schminken

Veel kinderen vinden het fantastisch om geschminkt te worden (niet allemaal, dus zorg ook voor een alternatief zoals neptattoo’s of de glittertattoo’s). Bedenk vooraf wat eenvoudige voorbeelden waar ze uit kunnen kiezen en daarna schminken. Dit kan wel even tijd kosten, dus probeer dit met zijn tweeën te doen of combineer dit met een activiteit waar minder begeleiding nodig is.

Stoelendans

Dit spel kan je binnen of buiten spelen. Je zet een aantal stoelen in een kringetje, muziek aan en gaan! Als de muziek stopt moeten ze allemaal gaan zitten. Uiteindelijk blijft er één persoon over; de winnaar. In plaats van stoelen, wat vaak ook veel ruimte inneemt en veel mee geschoven kan worden, kan je ook een kleed in het midden van de kamer leggen met een aantal accessoires. Zolang de muziek aanstaat moeten ze er rondjes omheen blijven lopen en pas als de muziek stopt mogen ze op het kleed om iets te pakken. Wie geen feesthoedje of feestneus oid heeft valt af.

Estafette

Ook een zeer bekend spel, wat het altijd wel goed doet. Bij een estafette mogen de kinderen omstebeurt een bepaald parcours afleggen met hindernissen. Zodra ze rond zijn en weer terug, mogen ze de volgende aantikken om te gaan. Extra spannend wordt het als er twee teams zijn die tegen elkaar strijden. Bij mooi weer kan je dit buiten doen en dan voor wat extra dimensie de kinderen een beker water laten vasthouden.

Zwembad

Als je kind in de zomer jarig is en het zonnetje schijnt, is het heerlijk om de ouders te vragen om badkleding mee te geven en dan gewoon lekker in de achtertuin te spetteren. Eventueel wat waterpistooltjes regelen of waterballonnen vullen en het gevecht kan losbarsten! Ook erg leuk in combinatie met een springkasteel

Grabbelton

Aan het einde van de dag kan je goodiebags maken vol snoepgoed, of je kan kleine cadeautjes kopen. Die vrolijk inpakken en in een grabbelton verstoppen. Aan het einde van het feestje mogen alle kinderen een cadeautje grabbelen. Eventueel kunnen ze onderling natuurlijk altijd nog ruilen.

Spinnenwebspel

Natuurlijk moeten er ook cadeautjes uitgepakt worden op een verjaardag. Er zijn meerdere spelletjes die je kan doen daarvoor. Een heel origineel spel is het spinnenwebspel waarbij alle kinderen op de jarige na een bolletje wol krijgen. Aan het einde worden daar de cadeautjes aan vast geknoopt die ze ergens mogen verstoppen. Vervolgens mogen ze het bolletje wol uitrollen door het hele huis heen door verschillende kamers zodat je een heel spinnenweb krijgt. Aan de jarige de taak om één-voor-één alle touwtjes te volgen (en weer op te rollen) tot alle cadeaus gevonden zijn.

Op de kamer spelen

Veel kinderen vinden het geweldig om op de kamer van de jarige job te spelen. Zorg dus vooraf dat er een beetje ruimte is voor de groep zodat ze met zijn allen op de kamer kunnen spelen. Speelgoed met veel kleine onderdelen waarvan je bang bent dat het kwijt raakt kan hoog buiten bereik gezet worden. Dit hoeft niet lang, maar gewoon even momentje van ontspanning en vrij spel.

Welke spelletjes doe jij op een verjaardag?

Bron uitgelichte afbeelding (Child jumping on playground trampoline) op Shutterstock by FamVeld

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'