Een kinderfeestje; de één draait er de hand niet voor om en kan er optimaal van genieten en gaat er helemaal op los en is weken bezig met de voorbereidingen. De ander wordt al ziek bij het idee en slaapt nachten niet en besteedt het liefste zoveel mogelijk uit. Toch hoeft de organisatie van een kinderfeestje niet heel veel moeite te kosten. Het is niet dat ik na een kinderfeestje zelf te organiseren en één assisteren de waarheid in pacht heb. Maar dat in combinatie met het jaren draaien op een bso / kdv en scoutinggroep doe ik dat toch ;-) Zelf val ik een beetje in het midden; ik houd van een thema en zelf dingen bedenken maar dan zonder weken te knutselen voor de voorbereidingen, en een deel uitbesteden geeft veel rust.

Lees ook: Goedkoop een verjaardag vieren; van kinderfeestje organiseren tot voor volwassenen
Lees ook: Kinderfeestje ideeën; van betaalbare kinderfeestjes buitenshuis of originele activiteiten laten organiseren. 
Lees ook: Kinderfeestje thuis; Leuke ideeën en originele thema’s zelf spelletjes bedenken of entertainment laten organiseren. 
Lees ook: Kinderfeestje; van leuke oud hollandse spelletjes tot entertainment of feestelijke activiteiten binnen of buitenspelletjes zoals speurtocht.
Lees ook: Uitnodiging kinderfeestje maken; Van tekst tot originele inspiratie voorbeelden voor verjaardag jongens en meisjes
Lees ook: Oerrr kinderfeestje; op pad met boswachter in de Ackerdijkse Plassen en spelen Belevenisboerderij Schieveen
Lees ook: Snoepzakjes meegeven na kinderfeestje? Alternatieve traktaties / uitdeelzakjes op uit te delen
Lees ook: Eten kinderfeestje? Wat dacht je van deze originele hapjes, lunch of goedkope diner buffet ideeën?
Lees ook: Kindertraktaties maken; van makkelijke, tot gezonde of kant en klare traktaties voor jongens en meisjes
Lees ook: Bedrag cadeautje kinderfeestje; hoeveel geld cadeau geven voor verjaardag kind?
Lees ook: Ideeën kinderfeestje groep 8; activiteiten thuis of buiten als je kind 12 jaar wordt
Lees ook: Low-budget en betaalbare kinderfeestjes 

Voorbereiding

 • Meer is niet altijd beter; meer kinderen levert ook een vrij drukke groep op. Vaak hoor ik de regel ‘een kind per jaar’ voorbij komen.
 • Bepaal samen met je kind welke kinderen er uitgenodigd mogen worden. Kies voor kinderen waar je kind graag mee speelt, maar bijvoorbeeld ook die niet erg dominant zijn en je kind niet het middelpunt van het feestje laten zijn.
 • Zorg dat je er niet alleen voor staat. Natuurlijk kun je je man vragen om erbij te zijn, maar ik vond een andere moeder een heel prettig idee. Dan kan je partner met eventuele andere kinderen op pad zodat de aandacht echt bij de jarige ligt en niet bij een jaloers broertje.
 • Leg alles wat breekbaar is buiten bereik, zelfs met ogen in je rug kan je niet alle kinderen tegelijk in de gaten houden. Zet bloemenvazen en wat dan ook daarom buiten bereik. Ook een Playmobiltafel etc. kan je het beste even leeg ruimen om te voorkomen dat je onderdelen mist of afgebroken wordt. Probeer ook zoveel mogelijk vloerruimte vrij te maken waar ze kunnen spelen. Grote kans dat de ouders ook allemaal tegelijk binnen komen.
 • Neem voldoende tijd voor de voorbereidingen, leg alles van te voren klaar. Met een kinderschare om je heen kom je daar echt niet aan toe en hebben ze tig andere vragen.
 • Probeer het vooral simpel te houden, kies bijvoorbeeld een hoek voor decoratie. Leg een tafelkleed op tafel, papieren bordjes en bekers en wat schalen, slinger op de achtergrond, decoratie op de stoel voor de jarige en je hebt al een fijn hoekje waar je kan eten / drinken, spelletjes kan spelen, knutselen en meer.
 • Na afloop kan je een zakje snoep meegeven naar huis, maar je kan ook kiezen voor een knutsel van iets wat je kan bewaren of een klein speelgoedje (zo had ik 12 kettingen en armbanden voor 1 euro bij de Hemarkt).

Lees ook: Wie en hoeveel kinderen nodig je uit op een kinderfeestje?
Lees ook: 10 populairste thema’s voor kinderfeestje voor jongens en meisjes
Lees ook: 3 recepten voor een super heerlijke verjaardagstaart om zelf te maken
Lees ook: Kindertraktaties maken; van makkelijke, tot gezonde of kant en klare traktaties voor jongens en meisjes

Communicatie

 • Geef duidelijk aan of de kinderen opgehaald moeten worden of thuisgebracht worden.
 • Vraag of kinderen een bepaalde allergie hebben of iets niet mogen, bijvoorbeeld uit religieuze overwegingen.
 • Wissel telefoonnummers (en mailadressen) uit zodat je ouders kan bereiken indien nodig. Geef ouders ook jouw telefoonnummer, sommige ouders willen bijvoorbeeld graag gerustgesteld worden tijdens het feestje.
 • Vraag eventueel na afloop om een mailadres om de foto’s door te sturen, vinden ze vaak heel leuk. Vraag ook of ze er moeite mee hebben als die op social media worden gedeeld.

Lees ook: 10 tips voor een relaxte verjaardag; zo vermijdt je verjaardagsstress! 

Cadeautjes

Grote kans dat je de vraag krijgt wat je kind voor een cadeautje wil. Gemiddeld geven ouders rond de 5 euro uit voor een cadeautje (soms uitschieter omhoog), dus dat is geen heel hoog bedrag. Aanraders zijn bijvoorbeeld Lego en Playmobil; een paar kleine verpakkingen samen levert toch al snel een leuke set op. Bij meisjes zijn knutselmaterialen of verkleed accessoires / make-up erg populair en bij jongens bijvoorbeeld hot wheels. Ook buitenspeelgoed zoals stoepkrijt en bellenblaas doet het altijd wel goed.

Lees ook: Originele uitdeelcadeautjes; voor kinderfeestje, kinderdagverblijf, peuters, kleuters of met naam

Planning kinderfeestje

 • Begin in principe met cadeautjes uitpakken. Ze kunnen vaak niet wachten om hun cadeautje te geven en zijn nieuwsgierig naar wat iedereen geeft en hoe de jarige het cadeautje vindt.
 • Probeer het programma afwisselend te maken; dus iets eten, iets actiefs, creatiefs, buiten, vrij spel en iets educatiefs.
 • Zorg voor back-up plans, bedenk vooraf extra activiteiten en spelletjes (bij voorkeur die geen voorbereiding vergen) zodat je als je heel snel door het programma gaat omdat de kinderen een korte concentratieboog hebben je altijd iets uit de kast kan trekken.
 • Bij creatieve activiteiten probeer die divers te maken, voor kinderen met een concentratieboog die het snel zat zijn maar ook die uren door kunnen blijven gaan. Kies bijvoorbeeld voor stickers en stiften om iets te versieren wat ze mee mogen nemen naar huis.
 • Zorg ook voor vrije tijd, de dames willen vooral heel graag op de kamer van de jarige spelen. Dit kan een uur duren, maar ze kunnen ook na een kwartier weer beneden zijn.
 • Geef ze dan ook echt de vrijheid, leg uit wat de grenzen zijn. Bijvoorbeeld niet op de andere kamers / badkamer (tenzij je naar het toilet moet). En kom dan in principe ook niet boven, tenzij ze ruzie gaan maken.
 • Plan niet te strak, sommige activiteiten (zoals creatief) kunnen uitlopen, terwijl andere juist heel snel voorbij gaan. Neem de tijd voor de activiteiten die je doet. Beter iets minder maar dan niet ‘afgeraffeld’ dan alles van het lijstje afgewerkt te hebben en onrustige kinderen.
 • Zorg bij mooi weer ook voor wat spelletjes met water om af te koelen. Pret gegarandeerd!
 • Grote kans dat er ouders niet kunnen wachten om hun kind op te halen en dus tien minuten te vroeg op de stoep staan. Andere ouders kunnen daarentegen te laat komen. Zorg daarom dat de kinderen zelf bezig zijn zodat jij even kan bijkletsen, naar de deur kan lopen etc.
 • Een voorbeeld programma;

12.30 Binnenkomst & Spelen
12.45 Cadeautjes uitpakken
13.00 Wat eten & drinken (op woensdagmiddag lunch)
13.15 Voorbereiden naar buiten (toilet & jassen aan)
13.30 Activiteit buitenshuis / speurtocht / speeltuinentocht
14.30 Creatieve activiteit
15.00 Vrij spel (kan jij opruimen en volgend onderdeel klaarzetten)
15.30 Drinken & Snack
15.45 Paar spelletjes (uitlooptijd / back-upplan)
16.15 Vrij spel
16.30 Einde feestje

Lees ook: De leukste spelletjes om cadeautjes uit te pakken
Lees ook: Spelletjes met ballonnen
Lees ook: Eten kinderfeestje? Wat dacht je van deze originele hapjes, lunch of goedkope diner buffet ideeën? 

Tips voor kinderfeestje buitenshuis

 • Geef duidelijk aan wat je van de ouders verwacht; heb je vervoer geregeld of moeten ze gebracht en gehaald worden.
 • Geef de tijden aan waarop ze waar verwacht worden en weer opgehaald mogen worden (of thuisgebracht).
 • Bij kleuters is het goed om te zorgen voor voldoende autostoeltjes, een opblaasbaar autostoeltje kan dan heel handig zijn of vraag ze om er zelf een mee te geven.
 • Stem met het kinderfeestje af hoe het zit rondom cadeautjes uitpakken, taart eten etc. Regelen zij dat of moet je daar zelf tijd voor inruimen.
 • Zorg voor voldoende begeleiding, soms kunnen daar eisen over zijn hoeveel begeleiding op hoeveel kinderen.

Lees ook: Kinderfeestje ideeën; 47 originele, leuke, stoere, en betaalbare verjaardagsfeestjes buitenshuis

Tijdens het kinderfeestje thuis

 • Laat als de kinderen binnen komen alle tassen op een plaats neerzetten zodat ouders na afloop zelf de tas van hun kind kunnen pakken.
 • Heb je tijdens het feestje gevonden voorwerpen, leg die daar dan naast.
 • Wordt het te onrustig, laat de kinderen zitten. Op de bank, op de grond, aan tafel. Dan krijg je vanzelf meer overzicht en worden ze zelf ook rustiger.
 • Gebruik de signalen die ze kennen van school, bijvoorbeeld klappen en dan een vinger voor de mond en de ander in de lucht om zo aandacht te krijgen.
 • Regel papieren (of plastic) bordjes en bekers, scheelt je een hoop afwas. Zet een vuilniszak klaar zodat je na het eten alles weg kan gooien en je niet ’s avonds blijft zitten met rommel (wat toch al gebeurt).
 • Ga je op pad voor een speurtocht oid, neem dan ook de tijd voor een toiletronde zodat je met een lege blaas op pad gaat. Zeker als het allemaal kleuters zijn.
 • Als je cadeautjes gaat uitpakken, zorg dat er dan ook een vuilniszak klaar staat zodat het papier direct weggegooid kan worden.
 • Zet alle cadeautjes bovenop een tafel of kast, om te voorkomen dat ze er direct mee gaan spelen en je al tijdens het kinderfeestje spullen kwijtraakt.
 • Maak lekker veel foto’s! Van de jarige alleen en van vriendjes en vriendinnetjes. Dan heb je foto’s om te delen op social media waar andere kinderen niet op staan (of met de rug) en kan je ze na afloop delen. Dan zien andere ouders ook wat je hebt gedaan, vinden ze vaak erg leuk want van kinderen horen ze vaak maar een deel.
 • Vergeet ook niet te genieten en af en toe even te gaan zitten of wat te drinken.
 • Als je de kinderen een cadeautje / snoepzakje geeft, zorg dan voor wat ballonnen of losse snoepjes voor (jongere) broertjes en zusjes die mee komen met ophalen. Daarmee voorkom je jaloerse broertjes en zusjes die ‘ook’ willen.

Lees ook: Tips & ideeen voor activiteiten kinderfeestje thuis

Handige playlist met muziek voor kinderfeestjes

Lees ook: Snoepzakjes meegeven na kinderfeestje? Alternatieve traktaties / uitdeelzakjes op uit te delen

Na afloop

 • Ook al ben je moe, spreek af met vrienden voor een gezellige borrel. Perfect om even bij te komen en alles te verwerken. Slaap je die avond een stuk beter!
 • De volgende dag kan je dan de foto’s doormailen.
 • Ruim samen met je kind de kinderkamer op.

Lees ook: Feestjeswedloop, compensatiedrang of gewoon gemakzucht?

Organiseer jij liever een kinderfeestje thuis of buitenshuis?

Uitgelichte afbeelding shutterstock

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)