Tips voor kinderen en (veilig) vuurwerk

Vanaf vandaag is het toegestaan om vuurwerk te kopen, anders dan speciaal vuurwerk zoals sterretjes etc. dat het hele jaar door verkocht mag worden. De ervaring leert dat er altijd kinderen zijn die meteen beginnen met afsteken ook al is het wettelijk alleen toegestaan tussen Oudejaarsdag 18.00u en Nieuwjaarsochtend 2.00u. Als je kind graag vuurwerk wilt afsteken kun je dit natuurlijk verbieden, maar dan bestaat de kans dat je kind het stiekem achter je rug om doet. Zeker als je kind naar de basisschool gaat, kan de invloed van leeftijdsgenootjes om dit toch te doen erg groot zijn. Dan kun je er beter bij zijn en je kind leren hoe je hier veilig mee omgaat. Zelf kiezen wij er voor nu ze nog jong zijn dat het vuurwerk buiten wordt afgestoken terwijl de kinderen binnen voor het raam zitten. Dan weet je zeker dat ze niet in de buurt komen en veilig zijn. Wil je kind zelf vuurwerk afsteken of wil je veilig met je kind gaan kijken naar het vuurwerk lees dan eens de volgende tips door:

Aangepaste kleding

Als je kind graag vuurwerk wilt afsteken kies dan een outfit die slecht brandbaar is. De meest geschikte materialen hiervoor zijn natuurlijke materialen zoals wol en katoen. Met name synthetische stoffen branden niet alleen zeer snel ze laten ook ernstige brandwonden achter. Probeer ook een capuchon of kleding met touwtjes te vermijden.

Geluidsoverlast

Je kind beschermen tegen gehoorschade met alpine earpuffs - Mamaliefde

Kinderen kunnen heel erg schrikken van onverwachte geluiden, zeker als deze erg hard zijn. Overweeg daarom eens om oorkapjes aan te schaffen. Deze heb je speciaal voor baby’s en jonge kinderen. Het ziet eruit als een koptelefoon maar filtert of voorkomt dat dit geluid het gehoor van je kind beschadigt, of laat schrikken.

Vuurwerkbril

Naast je gehoor is het ook heel belangrijk om je ogen te beschermen. Je weet maar nooit of er een vuurpijl op je af komt. Elk jaar lopen honderden mensen ernstig oogletsel op door vuurwerk. Je kunt je ogen beschermen met een speciale vuurwerkbril. Die kun je rond de jaarwisseling voor een paar euro kopen bij veel opticiëns en ziekenhuizen. Ook is het mogelijk om een donatie te doen aan het Oogfonds waarvoor je een vuurwerkbril ontvangt.

Positieve benadering

Ga geen dingen verbieden, dan wordt de kans alleen maar groter dat je kind het toch gaat doen. Probeer het daarom positief te brengen, door te benadrukken dat het goed gaat en je kind wacht tot het officieel mag afsteken. Hang er eventueel een beloning aan vast als het kind de verleiding kan weerstaan.

Vuurwerk kopen

Voor het kopen van vuurwerk geldt een minimumleeftijd van 16 jaar, daaronder moet er altijd een volwassene bij zijn. Ga dus samen naar de winkel en bespreek wat er gekocht kan worden en hoeveel geld dit kost. Spreek bijvoorbeeld een budget af waarvoor er ingekocht kan worden en laat het kind zelf afwegingen maken. Er zijn echter winkels waar ze rookbommen, sterretjes en ander koud vuurwerk wel mogen verkopen. Dit kan echter ook voor ongelukken zorgen. Maak nooit zelf vuurwerk, en laat je kind niet experimenteren met de materialen waarvan vuurwerk is gemaakt.

Meer tips om veilig vuurwerk af te steken vind je hier, beter veilig dan achter je rug om. Naast een knutselwerkje met vuurwerk kan je natuurlijk ook heel veel lawaai jagen. Deden ze vroeger ook om de geesten weg te jagen.

Vuurwerk bewaren

Vuurwerk kan het beste bewaard worden in een droge en donkere omgeving. Spreek samen af waar je dit het beste kan opbergen dat het veilig ligt (voor kleinere broertjes en zusjes) totdat het afgestoken mag worden. Als je het vuurwerk gaat afsteken bewaar het dan in een plastic tas, nooit in je broekzak of jaszak.

Samen afsteken

Wil je kind graag afsteken, doe dit dan eerst samen.  Geef het goede voorbeeld en laat zien hoe je dit het beste kan doen, buiten met aansteeklont en veiligheidsbril. Steek maximaal één stuk tegelijk af (niet vanuit de hand) en combineer het niet. Zorg ervoor dat je ook goede afspraken maakt over hoe of wat en waar. En wat de consequenties zijn als je kind zich er niet aan houdt.

Opruimen

Een hele belangrijke tip; laat je kind na afloop alles opruimen. Zowel wat is afgestoken als dat niet is afgegaan. Dit voorkomt dat er de volgende ochtend kinderen mee aan de haal gaan en er ongelukken voorkomen. Laat het voor de zekerheid onderdompelen in een bak met water zodat het zeker weten niet meer gebruikt kan worden.

Mythes; Koud vuur of Kindervuurwerk

Tot slot is het een mythe dat sterretjes behoren tot de categorie ‘koud vuur’ ze worden 1100 graden en zijn dus zeer zeker gevaarlijk. In mijn studententijd hebben we ooit eens een paar pakjes tegelijk in het kampvuur gegooid, daar kwam een heel fel licht vanaf dat warmer is dan je gebruikt bij het lassen. Datzelfde geldt voor kindervuurwerk; dat bestaat niet en wordt echt vuur voor gebruikt.

Brandwonden

Tot slot een stukje eerste hulp. Mocht je kind een brandwond oplopen laat dit altijd minimaal 10 minuten koelen onder zacht stromend water. Trek nooit kleding uit. Afhankelijk van de graad van brandwonden, locatie en (percentage) van het oppervlakte is het verstandig om de huisarts te waarschuwen. Bijvoorbeeld bij brandwonden op het gezicht, gewrichten, handen, voeten en geslachtsorganen.

Met oud en nieuw en al tijden daarvoor word je op straat weer geconfronteerd met vuurwerk. Ongelukjes die vaak voorkomen zijn brandwonden door het onvoorzichtig aansteken van (te korte) lontjes, of het doelwit zijn van rondvliegend vuurwerk.

Hier volgen eerste hulp-tips als je dit overkomt:

 • Het doven van kleine vlammen
 • Zorg ervoor dat jijzelf niet in brand raakt
 • Wanneer kleding vlamvat, moeten de vlammen worden gedoofd. Bij voorkeur met water of anders door het slachtoffer te wikkelen in een deken, jas, kleed of gordijn. Gebruik nooit synthetische stoffen.
 • Voor ALLE verbrandingen geldt:
  • Brandwonden moeten onmiddellijk worden gekoeld. Dit koelen houd je tenminste 10 minuten vol. Het liefst met stromend lauw water uit de kraan of douche.
  • Is er geen leidingwater in de buurt dan is in geval van nood zelfs slootwater nog beter dan niets. Eerst water, de rest komt later, want elke seconde telt.
 • Een eenvoudige brandwond kun je zelf behandelen. Dit als het eerste- en kleine tweedegraads brandwonden zijn. Een eerstegraads verbranding is rood, licht gezwollen en pijnlijk.  Een brandwond hoeft niet te worden afgedekt.
 • Een tweedegraads verbranding is rood, licht gezwollen, pijnlijk en vertoont blaren (soms pas later te zien). Kleding die vastzit aan een verbrande plek mag niet worden verwijderd, omdat door het lostrekken reeds ontstane blaren opengaan. De kleding moet wél nat worden gehouden. Loszittende kleding mag wel worden verwijderd, maar je moet er zeker van zijn dat die kleding niet vastzit aan een verbrande plek. Na het stoppen met koelen kan de pijn weer toenemen. Dan kun je gerust opnieuw koelen. De pijn zal afnemen. Bij tweedegraads brandwonden en derdegraads brandwonden is er vaak ook sprake van een kapotte huid. De brandwond moet daarom worden afgedekt. Dit geldt ook voor blaren die nog niet kapot zijn.
 • Bij een derdegraads brandwond moet het slachtoffer zo snel mogelijk naar een arts of ziekenhuis worden gebracht. Bij derdegraads brandwonden zijn de zenuwen verbrand en de huid heeft zijn normale soepelheid verloren en is pijnloos. De huid is grauwwit (gekookt) of zwart (verkoold).

Mogen jouw kinderen vuurwerk afsteken dit jaar?

Volgende
Vorige

Comments ( 4 )

 • ze mogen hier niet zelf vuurwerk afsteken. Ze mogen sinds vorig jaar wel buiten staan. Maar alleen bij mij is de buurt en verplicht met veiligheidsbril. Ik heb en hekel aan oudjaarsdag, van mij mogen ze vuurwerk verbieden.
  Simpel, met een snufje liefde onlangs geplaatst…2015, met een snufje liefde.My Profile

  • Hihi, helemaal méé eens, schreef daar gisteravond al een stukje over.

 • Wij gaan morgen voor het tweede jaar vuurwerk kopen met mijn dochter (13)…
  Zij zal dan de gehele avond rotjes en grondbloemen afsteken met der vriendin en wat jongens uit de buurt…
  Zij zal verplicht zijn om voor half 11 thuis te zijn, een bril te dragen, haren in een staart, en simpele schoenen aan ipv die bonte uggs… en hier op het plein te blijven.
  Ze is zelf jaren bang geweest voor vuurwerk en ik verwacht dan ook niet dat ze gekke dingen ermee doet.
  Na de jaarwisseling haar kennende blijft ze in de tuin staan, want dan word het er te druk op het plein met alle volwassenen en oudere jongeren die naar buiten stormen. Eventueel zou ze nog wat siervuurwerk af kunnen steken….

  Doodeng vind ik het haha, maar het hoort er een beetje bij, en er komt een leeftijd dat je ze iets vrij moet laten, zucht.
  Liess onlangs geplaatst…Kleine terugblik op 2015..My Profile

 • We hebben dit jaar sterretjes en knalerwtjes enzo. Vorig jaar vond ze het best eng, daarom hebben we dit jaar maar zo’n kinderpakketje uit de supermarkt gekocht. En ze is van nature heel erg voorzichtig en wij zijn er natuurlijk bij. Nu is ze helemaal door het dolle, ze stuiterde hier net door het huis, maar ze is tenminste niet bang meer 😉
  Lilian onlangs geplaatst…Zo lukt stoppen met roken wél!My Profile

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.