Al vanaf jongst af aan is een bezoekje aan de kinderboerderij een groot succes. Kinderen genieten er van om zo dicht bij dieren te mogen komen om te kijken of misschien wel te aaien. Of het nu gaat om grote paarden en ezels of schattige konijntjes en cavia’s of een pauw met zijn prachtige veren. Veel kinderboerderijen hebben ook een speeltuin of een gelegenheid om wat te eten of drinken zodat je er zo even tussenuit bent. Ook is er steeds meer aandacht voor educatie en kunnen bezoekers helpen of meer lezen over de dieren. Ook is het mogelijk om hier te blijven overnachten of wordt het gebruikt als werkplek voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. In de meeste dorpen en steden vind je er wel één (of meer).

Lees ook: Leukste dierentuinen met kinderen in Nederland, ook met speeltuin voor peuters en kleuters!
Lees ook: Lammetjesdagen 2019; Overzicht van de leukste boerderijen om lammetjes te knuffelen 
Lees ook: De leukste en beste buitenspeeltuinen van Nederland Met grote of gratis speeltuinen met water
Lees ook: Campina Boerderij dagen

Inhoudsopgave

De leukste kinderboerderijen in Drenthe

Kinderboerderij De Hofstede – Assen

Aan de rand van het Asserbos, aan Bosrand 1 staat Kinderboerderij De Hofstede. Deze is geopend op 12 mei 1982 en is genoemd naar de grondlegger van het Asserbos, Wolter Hendrik Hofstede. De kinderboerderij is eigendom van de gemeente en al sinds jaar en dag een begrip in Assen. Dierenweides, een vogeleiland, een speeltuintje en een mooi aangelegd park rondom de nieuwe vijver. Er is volop gelegenheid om dichtbij de dieren te komen. In de knuffelweide kun je verschillende landbouwhuisdieren aaien, zoals geiten, varkens en een ezel. In de knuffelhoek van de boerderij vind je de cavia’s en konijnen.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij Arends-Hof – Coevorden

De hoeve ligt in een idyllische omgeving aan het Coevorden-Piccardie-Kanaal, pal aan de Nederlandse grens. Op de weiden en in de stallen leven veel oude (deels bedreigde) huisdierrassen. Bij de hoeve horen bovendien een paar hectare deels beplant natuurgebied met enkele grote plassen. Je kan hier niet alleen dieren aaien en knuffelen maar ook overnachten.

Meer informatie vind je hier.

Drentse Koe – Ruinerwold

De Drentse Koe is een echt boerenbedrijf in Ruinerwold en is daarnaast uitgegroeid tot een volwaardig recreatie bedrijf. Bij hen kunnen kinderen heerlijk buiten spelen met nog een heus “boerengevoel” op onze kinderboederij. Rondrijden op een trekkertje, dieren aaien, springen en klimmen in de grote Speeltuin of een potje waarachtig Boerenbiljarten.

Meer informatie vind je hier.

Griendtsveenspark – Schoonebeek

Het Drentse Griendtsveenpark ligt op de grens tussen Erica en Schoonebeek. Hier vind je schapen, kippen, herten, konijnen, ezels, ganzen, pauwen, kalkoenen en nog veel andere dieren. Er is bewust gekozen voor een opzet waarbij contact tussen mens en dier centraal staat, met de dieren als uitgangspunt. Het geeft de bezoekers, vooral de kinderen, de mogelijkheid om in alle rust van de dieren te genieten. Terwijl de kinderen spelen kun je als ouder genieten van een heerlijke consumptie op het terras of binnen in het paviljoen. Tevens zijn er voor de ouders en ouderen onder ons diverse zitmogelijkheden verdeeld over het park. Er is een speeltuin voor de kleine kinderen, een speeltuin voor oudere kinderen en een kabelbaan.

Meer informatie vind je hier.

De leukste kinderboerderijen in Flevoland

Stadslandgoed de Kemphaan – Almere

Stadslandgoed De Kemphaan is de plek waar je midden in de natuur kunt genieten van een avontuurlijk dagje uit. Het ligt niet ver buiten de stad dus je bent er zo! Er valt van alles te beleven. Kinderen kunnen ravotten in het Zuiderzeespeelbos, klimmen in boomtoppen en smullen van heerlijke pannenkoeken. Je kunt ook op pad met de boswachter en struinen over de biologische boerenmarkt. Of ontdek het dierenpark, ga aapjes kijken of loop eens langs bij de schapen, geiten, varkens en bijen. Vervelen is geen optie, vies worden wel.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij Emmelerbos- Emmeloord

Eenmaal per maand wordt er op een woensdagmiddag een kinderactiviteit georganiseerd. Het is dan altijd gezellig druk. De kinderboerderij is de bestemming voor menig schoolreisje of excursies van andere organisaties. Ook in de weekenden, wanneer er geen cliënten zijn, is de kinderboerderij open, en ook dan blijkt kinderboerderij Emmelerbos een voorziening te zijn die in een grote behoefte voorziet.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij de Stekplek – Urk

Er is een verscheidenheid aan dieren op De Stekplek, schapen, geiten, een koe(tje) en een pony. Ook is er een ezelin en zijn er heel veel konijnen in verschillende soorten en maten. Veel kippen, kalkoenen en pauwen. In de wei naast de oude stal worden er momenteel wat speeltoestellen gezet zodat daar in het voorjaar heerlijk gespeeld kan worden.

Meer informatie vind je hier.

De leukste kinderboerderijen in Friesland

Kinderboerderij de Naturij – Drachten

De Naturij is het leukste dagje uit voor kinderen van 0 t/m 12 jaar! Buiten vind je niet alleen de kinderboerderij, maar ook een speelbos met kabelbaan, blotevoetenpad en kabouterpad of zelfs een spartelbadje. Weer of geen weer? Bij De Naturij kun je ook lekker binnen spelen in de speelhal! Kortom de grootste kinderboerderij van het noorden.

Meer informatie vind je hier.

Kinderspeelboerderij – Leeuwarden

Het unieke van de Kinderboerderij Leeuwarden is dat het op loopafstand van het centrum ligt. Je kunt hier alle boerderijdieren bewonderen. Het voordeel van de grote speeltuin is dat deze veilig en overzichtelijk is, vooral voor kleinere kinderen. De boerderij fungeert als restaurant, hier kun je genieten van een kop koffie of een versnapering.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij Doniastate – Leeuwarderadeel

Leer de boerderijdieren kennen op Kinderboerderij Doniastate. Kijken, ruiken, aaien en soms knuffelen. Er is veel te vertellen over de dieren en waar ons voedsel vandaan komt. Daarom dat er bij de meeste dieren een informatiebord hangt. Leuk en leerzaam gaan goed samen. Er zijn niet alleen geitjes, konijnen, kippen, maar ook nog een heleboel andere bijzondere dieren die je niet zo vaak tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan de witbuikegel, een alpaca’s. Naast het aaien en knuffelen van dieren, kan je hier nog veel meer beleven. Zo is er een speeltuin met diverse speeltoestellen waaronder een leuke trapautobaan. Of wat dacht je van een speurtuin en vlindertuin.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij Sneek – Sneek

Kinderboerderij Sneek is een ideale plek in het parklandschap van Sneek. Voor een kleine entree kan je hier onbeperkt genieten.
Spelenderwijs leer je de boerderijdieren kennen: er zijn informatieborden aanwezig om je wegwijs te maken. De boerderij en dieren worden alle dagen tip top onderhouden en verzorgd. Binnen is er een complete workshop ruimte die gebruikt kan worden voor diverse activiteiten. Hier kun je natuurlijk dagelijks individueel terecht, maar ook voor een kinderfeestje en voor volwassenen is deze locatie zeer geschikt.
Het restaurant en terras laten zich goed combineren met de diverse spelactiviteiten.

Meer informatie vind je hier.

De leukste kinderboerderijen in Gelderland

Kinderboerderij Laag Buurlo – Apeldoorn

Kinderboerderij Laag Buurlo heeft een recreatief, educatief en therapeutisch karakter. Het welzijn van de dieren staat bij de kinderboerderij hoog in het vaandel. De medewerkers, de vrijwilligers en een aantal medewerkers met een lichamelijke en/of geestelijke handicap doen hun uiterste best het de bezoekers naar hun zin te maken.

Meer informatie vind je hier.

Speelboerderij De Happyfarm – Terschuur Barneveld

Wie durft er van de glijbaan en wie racet het hardst op de trekkertjes en skelters? Of houd je meer van konijntjes aaien? Voor iedereen is er wel wat leuks te beleven! Voor de allerkleinsten is er een speciale soft-playruimte en de grotere kinderen kunnen klimmen en klauteren in de apenkooi of springen op het springkussen.

Meer informatie vind je hier.

Landerij De Park – Elst

Landerij De Park is een centrum voor natuurbeleving, waar je op een verrassende manier met de natuur in aanraking komt. Naast de kinderboerderij, de natuurspeelplaats, het waterrad, en het struinpad is er nog veel meer te ontdekken en beleven.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij de Koperen Ezel – Epe

De Koperen Ezel is de grootste kinderboerderij van Nederland compleet met speeltuin. Er zijn maar liefst 40 ezels, maar ook cavia’s, konijnen, geiten, hangbuikzwijnen, kippen, schildpadden, parelhoenders, kalkoenen, fazanten, pauwen, schapen, chinchilla’s uilen en geregeld jonge kalfjes. Naast de boerderijdieren heeft de koperen ezel ook steeds meer exotische dieren waaronder wallaby’s, stekelvarkens, Mara’s, prairiehonden, sika herten, een zeboe en een dromedaris. Kortom: een kinderboerderij met heel veel dieren om te bewonderen en mee te knuffelen tegen een kleine vergoeding. Daarnaast kunnen kinderen klauteren en klimmen, springen op de springkussens, spelen in de overdekte apenkooi en skelteren op de skelterbaan! Bij de kinderboerderij is een binnen- en buitenspeeltuin waar kinderen zich helemaal kunnen uitleven. En na afloop kan je terecht in het pannenkoekenrestaurant.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij Strupert – Laren

Tijdens een bezoek aan de boerderij zijn er veel dieren te bewonderen. De uitgebreide speelmogelijkheden zorgen ervoor dat de kinderen naar hartenlust kunnen spelen. Natuurlijk ben je ook van harte welkom in het gezellige horecagedeelte, deel en terras, waar heerlijke versnaperingen te verkrijgen zijn.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij de Goffert – Nijmegen

Kinderboerderij De Goffert in Nijmegen is meer dan een kinderboerderij alleen. De boerderij wil bezoekers in contact brengen met dieren, natuur, milieu en elkaar. Het is een ontmoetingsplek voor Nijmegen. Kinderen en volwassenen kunnen helpen bij de verzorging van de dieren of bij het beheer van het terrein. Ook schoolklassen komen regelmatig langs. De educatieve functie van de boerderij bestaat uit het geven van achtergrondinformatie en het meehelpen in projecten van scholen op gebied van dieren en milieu.

Meer informatie vind je hier.

De leukste kinderboerderijen in Groningen

Kinderboerderij Stadspark – Groningen

Een bezoek aan de kinderboerderij Stadspark is altijd de moeite waard. Talloze kippen, geiten, koeien, ezels, konijnen, cavia’s en veel andere dieren, op een groot terrein.

Meer informatie vind je hier.

De leukste kinderboerderijen in Noord-Brabant

Boerderij Wolfslaar – Breda

Beleef spelenderwijs en geniet samen van de dieren op de kinderboerderij! Gelegen op het historisch landgoed Wolfslaar met landhuis, akkers, bos en de meanderende beek de Bavelse Leij. En een breed aanbod van natuur- en boerderijactiviteiten zoals moestuinieren, stadslandbouw en lokale en streekproducten. Bij het Tuinhuis van Charlotte geniet je van (h)eerlijk eten en drinken.

Meer informatie vind je hier.

Eigen Wijs Boerderij – Eindhoven

In het Philips van Lenneppark vind je de allerleukste kinderboerderij van Eindhoven: de Eigen Wijs Boerderij. Hier wonen Brownie en Broes samen met de boerderijpoezen Trak, Tro en Coco, samen met de kakelste kippen, de liefste lammetjes, de vieste varkens (K3 :-) en de gekste geitjes. Op de boerderij werkt Johan met een heleboel vrijwilligers (dankjewel!).

Meer informatie vind je hier.

Maria Goretti – Tilburg

Midden in Tilburg, in de wijk Theresia, ligt buurtpark en kinderboerderij Maria Goretti. Een stukje natuur in het hart van de stad. Al ruim 30 jaar komen kinderen en ouders naar deze voormalige kloostertuin, om de dieren te bewonderen. Maar ook om te voetballen, in de speeltoestellen te klimmen, te picknicken, een praatje te maken met andere Tilburgers en nog véél meer…

Meer informatie vind je hier.

De Elzenhoek – Oss

Naast speeltuin Elckerlyc ligt kinderboerderij De Elzenhoek. Hier is van alles te beleven! Ravot in de natuurspeeltuin, knuffel met cavia’s, konijnen en ratjes, voer de geitjes en neem een kijkje bij de leuke educatieve tentoonstelling. En kijk eens door de raampjes van de Bijzondere hoek. Misschien zie je wel een muisje voorbijkomen of een landschildpad!

Meer informatie vind je hier.

De leukste kinderboerderijen in Noord-Holland

Stadsboerderij de Hout – Alkmaar

Op de stadsboerderij bevindt zich een ontmoetingsweide, toegankelijk voor publiek, met schapen, geiten, kippen en cavia’s. Daarnaast zijn er konijnen, varkentjes, pauwen, parelhoenders, kalkoenen, twee kalfjes en lammetjes. Op de naastgelegen weide graast een roedel damherten en twee lama’s en er leven zwanen en diverse eendensoorten. Buiten het hek vinden we de volière en een duiventil met verschillende vogelsoorten. Er is ook een insectenhotel te bezichtigen. Langs het hertenkamp aan de kant van het Heilooër Bos ligt de onlangs vernieuwde kabouterspeelplaats. In de stalruimte van de stadsboerderij is een educatieve ruimte gemaakt. Hier vinden de maandelijks activiteiten plaats en is onder andere een wisselend themahoekje ingericht.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Dagje weg: Alkmaar top 10 bezienswaardigheden & wat is er te doen

Kinderboerderij Amsterdamse Bos – Amsterdam

Geitenboerderij Ridammerhoeve is een biologische boerderij waar geitenmelk in de kaaskelder wordt verwerkt tot diverse soorten kaas, yoghurt, karnemelk, boter, kwark en zelfs ijs. Geniet op het terras van heerlijke gerechten die bereid worden van verse boerderijproducten terwijl de kinderen zich vermaken tussen de dieren. Zo kunnen kinderen de jonge geitjes voeren met een flesje melk en hun eigen eieren rapen in het kippenhok. Op het terrein van de Geitenboerderij zijn ook een speeltuin en een doolhof.

Meer informatie vind je hier.

Speelboerderij Eisenhove – Amsterdam

De speelboerderij is een combinatie van een kinderboerderij met een avontuurlijke én een natuurlijke speeltuin, de vervulling van een kinderwens… Allerlei boerderijdieren, een grote avontuurlijke én natuurlijke speeltuin en de mogelijkheid om veel over natuur, milieu en duurzaamheid te leren. Speelboerderij Elsenhove is heerlijk voor kinderen en voor volwassenen. Het is bovendien een uitstekende uitvalsbasis voor fietstochten en wandelingen door recreatiegebied Elsenhove, de Middelpolder, Groengebied Amstelland en het Groene Hart.

Meer informatie vind je hier.

Meentboerderij / Juffrouw Jansen op de Meent – Hilversum

Dé plek na een bezoek aan de kinderboerderij of als tussenstop van een wandel- of fietstocht door ‘t Gooi. Temidden van de boerderijdieren en het boerenleven, kan je er genieten van een kop koffie, thee, biologische sapjes, gebakjes of een lekkere tosti.

Meer informatie vind je hier.

Kinderboerderij Texel – Den Burg

inderboerderij Texel is gevestigd aan de rand van Den Burg, aan het Paelwerck 9. De kinderboerderij is gratis toegankelijk en wordt geheel door vrijwilligers gerund. Er wonen veel lieve en leuke dieren op de kinderboerderij waaronder twee Kune Kune-varkentjes, genaamd Sjors en Sjimmie. Verder zijn er Ouessant-schapen, geiten van verschillende rassen, konijnen, ganzen en duiven. Ook is er een eendenvijver en een prachtige volière met diverse kippenrassen en tropische vogels. Tussen 10 uur en 12 uur worden de dieren gevoerd. Kinderen mogen dan helpen met voeren en kunnen de dieren aaien en van dichtbij bekijken.

Meer informatie vind je hier.

Stadsboerderij Darwinpark – Zaandam

In 1967 schonk Albert Heijn de grootste kinderboerderij in Nederland aan de Zaanse jeugd. Jong en oud raken op de boerderij vertrouwd met een grote verscheidenheid aan (kleine) gezelschapsdieren en (grote) landbouwhuisdieren. Op de boerderij is een leuke speeltuin. Je kunt de kinderen en jezelf trakteren op een ijsje, snoep, drinken e.d. Natuurlijk zijn er echte boerderijprodukten te koop; eieren, wol, honing, hooi, stro en soms dieren. Tijdens een rondwandeling treft je -naast de boerderijdieren- ook een bijenstal en een natuurmuseum aan; zeer geschikt voor kinderen.

Inmiddels is de kinderboerderij omgedoopt tot stadsboerderij Darwinpark.

Meer informatie vind je hier.

De leukste kinderboerderijen in Limburg

Kinderboerderij Schutterspark – Brunssum

Op deze kinderboerderij kan je de volgende dieren vinden: runderen, varkens, schapen, geiten, kippen, duiven, konijnen, eenden, kalkoenen, fazanten, ganzen, pauwen, volière vogels, ezels, pony’s, cavia’s, wallaby’s en herten. Naast natuurlijk het knuffelen en bekijken van verschillende dieren zijn er ook een hoop andere dingen te doen op de kinderboerderij. Zo is er een speeltuin, waar de kinderen lekker kunnen ravotten. Er zijn meerdere picknickplaatsen door het park te vinden. Ook is er een terras waar je lekker kan genieten van een kop koffie, frisdrank en snacks uit onze automaten.

Meer informatie vind je hier.

De Daalhoeve – Maastricht

Boerderij Daalhoeve is een kinder- én zorgboerderij in het hart van Daalhof in Maastricht-West. Op de boerderij werken vrijwilligers en cliënten van diverse maatschappelijke instellingen in de opvang en zorg. De dieren vind je niet alleen op de boerderij, maar ook op de ‘buitenlocaties’ aan de Keurmeestersdreef (het weiland met heuvel tegenover het tankstation) en het grote weiland a