Afgelopen week heb je al kunnen lezen dat we naar het kinderboekenweekfeest zijn geweest en had ik een leuke give-away voor jullie. Klein maar fijn. In de kinderboekenweek is er echter veel meer te doen. Vandaag een blogje met een overzichtje in het thema van de kinderboekenweek dit jaar. Het is namelijk feest. En daar horen slingers en ballonnen bij, taart, en cadeautjes, muziek en natuurlijk boeken! Op zoek naar inspiratie, die je nog niet op een andere website bent tegengekomen? Lees maar snel verder.

Lees ook: Kinderboekenweek 2019; thema & lied Reis Mee!

Themalied

Het is dit jaar niet alleen feest voor de kinderboekenweek, ook Kinderen voor Kinderen bestaat dit jaar 35 jaar en hebben een zeer swingend feestnummer opgenomen.

DIY: Vilten slinger

Tijdens een braderie zag ik deze vilten vormpjes voor 0,50 cent liggen. Die kon ik dus niet laten liggen. Natuurlijk kan je zelf vilt kopen, een perforator met een vormpje of met de schaar aan de slag. Dit is wel zo eenvoudig. Ook leuk om samen met je kindje te maken. Voor deze slinger heb je de volgende materialen nodig;

  • Touw
  • Schaar
  • Naald
  • Vilten figuurtjes
  • Eventueel lijm zodat je kleinere vormpjes bovenop een groter vormpje kan plakken en / of een zwarte lift om letters op de slinger te schrijven.

Eenvoudiger dan dit kan het haast niet.

  1. Je rijgt het touw door de naald heen. Gelukkig is dit een vrij stevig touw zodat je dit er in een keer doorheen krijgt. Heb je een wat dunner touw kan het ook helpen om de draad dubbel te vouwen en dan door het oogje te steken. Een beetje natmaken is ook een oplossing maar werkt iets minder makkelijk. Is het uiteinde erg rafelig, dan kan je er ook een klein stukje van afknippen. Let op: Je knipt het touw niet af!!!
  2. Een voor een rijg je de vormpjes door de slinger. Ik heb afgewisseld, maar het mooiste is als ze allemaal op dezelfde manier geregen zijn.
  3. Vervolgens kijk je hoe lang je het touw precies wilt hebben en leg je de slinger plat neer zodat je netjes de vormpjes kan verdelen over het touw. Dan pas knip je hem af.

Klaar is je slinger; kwestie van een mooi plekje zoeken en er heerlijk van genieten. Bij ons hangt hij boven de tv tussen de klok en een foto van de bruiloft.

Ballonnenfeest

Alleen al het opblazen van een ballon en er heerlijk mee kunnen spelen vinden kinderen heel erg leuk. Vaak laten ze hun fantasie er op los en zijn ze supertrots als het ze lukt om een ballon te ‘vangen’. Als ze wat ouder zijn kan je er leuke spelletjes meedoen zoals lummeltje. Ook heel leuk is het opblazen van een ballon en hem dan loslaten. Zoef, daar gaat de raket. Wat dacht je van het verstoppen van een ballon; hup, onder je trui. Wat heb je dan opeens een dikke buik! Kan je daar ook mee hupsen?

Tip: Blaas de ballonnen niet al te hard op, dan knallen ze namelijk veel sneller.

Taart

In het verleden heb ik al een recept gedeeld voor een overheerlijke pannenkoektaart. In allerlei vrolijke kleurtjes. Die past natuurlijk heel goed bij het thema van deze week. Op zoek naar een meer verantwoord gerecht? Overweeg dan eens deze gezonde appeltaartjes of speltmuffins met rode bietjes. Voor het avondeten kan je heel goed miniquiches maken van bladerdeeg gevuld met brocolli. Heel simpel in een  muffintray.

Eerlijk zullen we alles delen

kinderzwerfboeken

Heb je al eens gehoord van zwerfboeken? Dat zijn boeken die je op een website aanmeldt en vervolgens ergens achter laat. Zodat iemand anders hem kan meenemen. Speciaal voor kinderen zijn er ook kinderzwerfboeken met bijbehorende website. Als je zo’n boek vind kan je hem met behulp van de code die op de sticker staat aanmelden. Kan je gelijk zien waar het boek nog meer is geweest. In de kinderboekenweek wordt hier ook aandacht aan besteedt; namelijk op 8 oktober. Dan worden scholen en organisaties gevraagd om zelf ook een zwerfstation te openen met een klein voorraadje aan boeken. Natuurlijk kan je zelf als individu ook gewoon mee doen!

Wie jarig is trakteert

Het kinderboekenweekgeschenk krijg je de komende dagen als je in een boekenwinkel minimaal 10 euro uitgeeft aan boeken. Het boek van dit jaar is geschreven door Harm de Jonge en heet Zestig spiegels.

Jurre is een verlegen jongen die nooit meer dan zes woorden achter elkaar zegt. Dat is niet zo erg, maar wel als je een spreekbeurt moet houden. Daar ziet hij vreselijk tegenop. Maar dan ontmoet hij prinses Sippora von Singapoor, het meisje met de blauwe ogen en de zwarte vlecht. Zij leert Jurre de wereld anders te zien dan ze is en brengt hem naar de zeven torens van het Prinsenhuis. Daar komt hij in een wonderlijke wereld van kermisgasten en straatartiesten terecht. Hij krijgt er bijzondere adviezen voor zijn spreekbeurt. En als Sippora hem dan ook nog eens met zestig spiegels te hulp schiet, kan er eigenlijk niets meer misgaan.

Voor de jongere kinderen is er ook een prentenboek en als aanvulling daarop een app gemaakt. Het prentenboek van dit jaar is geschreven door Marit Törnqvist en heet Fabians Feest.

Fabian en zijn moeder staan op het punt om samen naar een groot feest te gaan. Fabian fantaseert er op los. Het zal het leukste feest van de wereld worden, dat weet hij zeker. Misschien is er een taart zo groot als het plein en zijn er grachten vol limonade, olifanten om op te rijden en muziek waar je vanzelf van gaat dansen. Moeder bibbert eerst nog een beetje als alles wat Fabian bedacht heeft echt waar blijkt te zijn. Maar samen vieren ze uiteindelijk het feest van hun leven!

Op de website van de kinderboekenweek (link helemaal bovenaan) vind je meer informatie over activiteiten die er bij jou in de buurt georganiseerd worden. Vaak kan je in een bibliotheek een voorleessessie bijwonen of misschien komt er wel een schrijver naar de boekenwinkel voor een signeersessie.

Ga jij iets speciaals doen voor de kinderboekenweek?