Van 4 tot 15 oktober is het weer zover; maar liefst de 63ste Kinderboekenweek 2017 staat voor de deur. De Kinderboekenweek is sinds 1955 een jaarlijks terugkerende week van 10 dagen in oktober ter promotie van het (Nederlandse) kinderboek. Dat wordt onder andere gevierd met het Kinderboekenweekgeschenk, een uitgave van de Stichting CPNB (Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek). Ook op basisscholen wordt er meestal veel aandacht aan de kinderboekenweek besteed. Bibliotheken besteden extra aandacht aan lezen en organiseren vaak diverse activiteiten rond de kinderboekenweek, zoals een voordracht door een schrijver. Aan de vooravond van de kinderboekenweek wordt een boekenbal, het Kinderboekenbal, in het Muziekgebouw aan ’t IJ gehouden waarbij veel schrijvers aanwezig zijn. Bol organiseert ook zijn eigen kinderboekenweekfeest.

Lees ook: 13 tips om gratis je kinderboekenverzameling uit te breiden

Thema Kinderboekenweek 2017: Griezels

Kinderboeken met griezels en engerds staan centraal in de Kinderboekenweek 2017. Dat belooft een loeispannende week te worden. Je bent nooit te oud om te griezelen. Maar de grens tussen wat lekker griezelig is en wanneer het echt (te) eng wordt – de grens tussen fictie en werkelijkheid – ligt voor ieder anders. Monsters, spoken, nachtmerries, zombies, schaduwen, angsten, heksen, achtervolgers: er is een moment dat ze onder je huid of onder je bed kruipen. Door over ze te lezen kun je ze bedwingen, want het ‘kwaad’ wordt meestal wel overwonnen.

Kinderen voor Kinderen – Gruwelijk Eng

Voor het zesde opeenvolgende jaar komt Kinderen voor Kinderen natuurlijk ook weer met een speciale single. De tekst hiervan is geschreven door kinderboekenschrijver Jozua Douglas die bekend is van onder andere de Gruwelijke Generaal en gecomponeerd door Tjeerd Oosterhuis.

Kinderboekenweekgeschenk & Prentenboek

Het kinderboekenweekgeschenk is een cadeau van de boekhandel dat je gratis ontvangt bij een besteding van tenminste € 10,- aan Nederlandstalige kinderboeken tijdens de kinderboekenweek. Het prentenboek is vanaf de eerste dag van de Kinderboekenweek in de boekwinkel te koop voor € 6,95.

Kinderboekenweekgeschenk; Kattensoep – Janneke Schotveld

Kattensoep is een verhaal over raadselachtige verdwijningen van katten van Janneke Schotveld.   Jannekes boeken zitten vol humor en fantasie. Ze won vele andere prijzen waaronder Kinderboekwinkel Publieksprijs (2011) en twee keer de Pluim van de Nederlandse Kinderjury (2012 en 2016) Het boek is voorzien van illustraties van Annet Schaap. Annet Schaap heeft geïllustreerd voor literaire reuzen als Annie M.G. Schmidt, Astrid Lindgren, Francine Oomen en Jacques Vriens.

Boeli logeert met zijn kat Obama bij zijn opa. Er is iets vreemds aan de hand in opa’s buurt: er verdwijnen katten. Samen met opa’s buurmeisje Lucy probeert Boeli het mysterie op te lossen. Wie zit er achter de mysterieuze kattenverdwijningen? En nog belangrijker: wat gebeurt er met de katten? Als ook Boeli’s eigen kat Obama verdwijnt, begint de tijd wel erg te dringen…

Prentenboek; Knikkeruil – Maranke Rinck

Schrijfster Maranke Rinck maakte samen met illustrator Martijn van der Linden het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2017: ‘Knikkeruil.‘ Dit spannende verhaal gaat door als je het uit hebt, er worden knikkerzakjes bijgeleverd om net als Uil door de poortjes te rollen, het prentenboek is namelijk niet alleen een boek maar ook een knikkerspel. Van der Linden won al enkele van de belangrijkste prijzen, zoals de Woutertje Pieterse Prijs, de Golden Parents’ Choice Award, en de kinderjuryprijs van de Biënnale van Bratislava. Het echtpaar werkte eerder samen aan de Prentenboeken Memorykonijn en Tangramkat. Wat je onder andere tegenkomt als expositie bij Villa Zebra.

Er is een nieuwe knikker in de groep. Hij heet Uil en hij krijgt geen tijd om te wennen, want er zijn monsters in de buurt. Op zoek naar een goede verstopplek zoeft Uil met de andere knikkers van een fantastische knikkerbaan. Hij rolt langs een onmogelijk putje en hij verdwaalt in een enorm doolhof. Waar moeten ze heen? Dan doet Uil een ontdekking. Hij vindt een nieuwe plek. Daar zijn ze veilig…

Kinderboekenruil

Tijdens de kinderboekenweek worden er overal activiteiten georganiseerd. Met op de laatste dag van de Kinderboekenweek de NS Kinderboekenruil. Kom zondag 15 oktober tussen 10.00 en 16.00 uur naar station Amsterdam Centraal of Utrecht Centraal en ruil je uitgelezen boek voor een ander. Er staan die dag boekenkasten klaar met wel 1000 nieuwe ruilboeken, waaronder heel griezelige. Op die manier kun je je favoriete verhaal inruilen voor een nieuw verhaal. In het boek kun je een bericht achterlaten voor de nieuwe eigenaar. De overgebleven boeken doneert NS aan de stichting Kinderzwerfboek. Er wordt in de stationshal ook voorgelezen in een voorleescoupé, door een échte kinderboekenschrijver of conducteur. Kom je ook? Leuk!

Kerntitels Kinderboekenweek

Voor iedere leeftijd zijn er een aantal titels die geselecteerd worden binnen het thema van de Kinderboekenweek om voor te lezen.

Van 4 tot 6 jaar (Groep 1 & 2)

Van 6 tot 8 jaar (Groep 3 & 4)

Van 8 tot 10 jaar (Groep 5 & 6)

Van 10 tot 12 jaar (Groep 7 & 8)

 

Lesinspiratie

Ook op school en de kinderopvang wordt er aandacht besteed aan dit thema. Zo zijn er onder andere schrijvers die een bezoek brengen aan de klas. Of kun je in september meedoen aan de Nationale Voorleeswedstrijd. Er is voor het basisonderwijs door de Stichting CPNB een lespakket samengesteld dat scholen in het voorjaar bij de boekhandel kunnen bestellen en kunnen gebruiken bij de lessen. Dit kun je hier downloaden. Ook zijn er diverse informatiegidsen over boeken gratis bij de boekwinkel verkrijgbaar zoals de Voorleesgids en de Kinderboekenmolen. Dit zijn gratis tijdschriften met een overzicht van boeken die worden verspreid onder basisscholen, boekhandels en bibliotheken. Ook op blogs vind je de nodige activiteiten en lestips. Hier kun je ook heel goed thuis mee aan de slag. Kijk bijvoorbeeld eens bij:

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.