Weerstand opbouwen

Onze zoon gaat nu sinds drie weken naar de peuterspeelzaal. Natuurlijk heel gezellig en goed voor de ontwikkeling. Daarnaast is het ook heel goed voor het opbouwen van de weerstand. De afgelopen twee jaar is hij namelijk nooit echt ziek geweest. Hooguit hangerig of flink verkouden, na een dag was het vaak weer over. Nu hij met regelmaat in contact komt met andere kinderen merk je dus meteen dat hij vanalles oppikt en meeneemt naar huis. Dat hij bezig is om zijn weerstand op te bouwen en nu al een week echt ziek is.

Lees ook: Kinderdagverblijf of gastouder; Wat zijn de verschillen en voor- en nadelen en waar moet je op letten bij het maken van een keuze
Lees ook: Kinderziektes rode vlekjes baby / kind; van acne, eczeem tot warmte uitslag en bultjes

Voorbode

Het begon afgelopen woensdag bij het ontbijt, hij wilde niet eten. Had totaal geen trek. Dat is al niets voor hem, maar ik ga niet dwingen dus dan niet. Daarentegen dronk hij wel melk, en niet één of twee (halfvolle) bekers, maar een stuk of zes… Hij bleef maar vragen om meer. Tja, als je niet wilt eten dan ben ik allang blij als hij blijft drinken dus blijf ik schenken. Die dag was hij ook erg hangerig, wilde graag bij mama op schoot zitten en dergelijke. Ik vroeg me al af of dit één dagje zo zou zijn of een voorbode van meer.

Ja hoor, ziek

De volgende dag bleek dat het geval. In de ochtend viel het nog mee, maar na het middagslaapje was hij helemaal warm. Even temperaturen en ja hoor, bijna 40 graden koorts. Even iets luchtigers aan en terug in bed met een flesje water. En dat zonder te mopperen, dan weet je dat ze echt ziek zijn. Voor het avondeten hebben we hem toch even uit bed gehaald, zodat hij de keuze had om wel / niet te eten. Halverwege was hij weer zo slaperig dat ik hem maar snel weer naar zijn eigen bedje heb gebracht.

Lees ook: Wanneer heeft je kind koorts of is er sprake van verhoging?

Je herkent je kind niet

Oh en wat schrik je dan als je dan even later zijn kamer inkomt en hij ondersteboven met zijn hoofd onder de dekens is gaan liggen. Toch maar even wakker gemaakt en omgedraaid. De tweede dag ook weer naar beneden gehaald voor het eten. Tussen de middag ook geprobeerd, maar na vijf minuten op schoot zitten / hangen wilde hij spelen en lag hij binnen een minuut languit op de vloer omdat hij wilde slapen. Er zat echt nauwelijks leven in. Was gewoon een vaatdoek. Stiekem vond ik dat best eng, dan maak je je echt zorgen of er niet meer aan de hand is dan een griepje. Moet je niet toch een zetpil geven (ook al vind ik dat een uiterste middel). Want zo ken je je kind gewoon helemaal niet.

Weer beter?

De volgende dag haalden we hem naar beneden om te eten. Hij ging zowaar rechtop zitten toen hij me herkende. Hing wel over me heen toen we naar beneden liepen. Maar had zowaar trek om te gaan eten. Het ging er prima in, de kaasblokjes iets minder die kwamen er direct weer uit, maar het brood ging goed en wilde hij zelfs meer. Daarna ging hij ook nog even spelen, gewoon alsof er de afgelopen 48 uur niets aan de hand was geweest, totdat papa thuis kwam en hij vrolijk naar hem toe ging voor een knuffel. Hij wilde zelfs niet naar bed en bleef maar hangen. Helaas gaat het zo al de hele week, de ene dag doodziek. De volgende dag lijkt het weer beter te gaan en denk je dat hij weer opknapt om de volgende dag weer helemaal weerloos te zijn.

Lees ook: Babykwaaltjes; overzicht hoe de meest voorkomende te herkennen en wat te doen?

Weerstand opbouwen

Nu valt het allemaal nog mee, is het alleen hoge koorts en enorme loopneuzen die je natuurlijk niet mag schoonmaken… Benieuwd wat er allemaal nog gaat komen. Hoe vervelend ik het ook voor hem vind, ben ik er toch ook wel blij om. Beter dat hij nu ziek is en weerstand opbouwt tegen alle virussen dan dat hij dat straks heeft op de basisschool.

Zijn jullie kinderen ook met enige regelmaat ziek sinds ze naar de opvang gaan?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Weerstand opbouwen voor kinderen in de kinderopvang

Comments ( 7 )

  • Mijn jongens zijn de eerste 2 schooljaren alleen maar ziek geweest. Vanaf november t/m april had ik bijna elke week wel een zieke. Sinds vorig jaar is het eindelijk rustiger.

  • Oh wat sneu voor die kleintjes he. Beterschap met de kleine!
    Sanne heeft er net een weekje ziek opzitten. Een week van veel huilen, gillen, amper slapen, veel drinken, snotneuzen etc Zal blij zijn als we het voorlopig weer gehad hebben;)

  • Toen ze kleiner waren hadden we inderdaad geregeld een zieke, vanwege de contact met andere kinderen bij de gastouder. De oudste had ieder jaar longontsteking, de jongste steeds weer keelontsteking. Daar tegenover staat dat ze nu een goede weerstand hebben. De oudste is sinds ze naar school gaat vaker thuisgebleven vanwege oververmoeidheid dan ziekte en de jongste is sinds ze aan haar amandelen geholpen is niet heel ziek meer geweest, hoogstens wat hangerig.

  • Op de psz had mijn zoon nog niet zo’n last ervan. De eerste tijd op de basisschool wel. Al speelde het ook mee dat hij vanaf het najaar ging. Het is ieder najaar nog steeds hoesten en proesten maar gelukkig niet meer telkens echt ziek.

  • Ik geloof daar niet zo in in dat weerstand opbouwen op die manier eigenlijk. Wel door middel van goede voeding (borstvoeding bijvoorbeeld) en dergelijke zaken …

  • Bij mijn zoons valt het eigenlijk mee. Mijn dochter heeft gewoon pech. Ze gaat eigenlijk helemaal niet naar de opvang maar met haar bronchitis is ze vaker verkouden en ziekjes dan niet. In de zomermaanden valt het mee,

  • Benieuwd hoe dit met onze kleine zal zijn, Wij verwachten hem in november en hij zal rond maart naar de kinderopvang gaan. Dus we hebben nog even de tijd om te genieten van een ziek-kindvrij leven 😉

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top