Tips voor als je baby niet wil gaan slapen - Mamaliefde.nl

8 Tips voor als je kind niet wil slapen

Kleine kinderen, kleine zorgen. Als baby gaat het om de juiste verzorging; op tijd een schone luier, een voeding en een knuffel en meer is er niet nodig. Naar mate ze ouder worden en zelfstandiger komt er steeds meer bij kijken. Simpele handelingen blijken bij nader inzien toch niet zo makkelijk. Of dat kan heel sterk verwisselen. Het naar bed brengen kan de ene dag vlekkeloos gaan, eten, douchen en naar bed in een half uur tijd. De andere dag ben je minimaal twee uur bezig, en als ze dan eindelijk liggen mag je nog tig keer naar boven voor een knuffel, liedje, nog een verhaaltje, slokje drinken, nog een keer plassen etc.

Lees ook: 20 tips om je baby te laten doorslapen

Het lijkt allemaal zo simpel; je kinderen naar bed brengen. Helemaal als ze de overgang naar een groot bed hebben gemaakt. In de praktijk kan dit nog best wel eens meevallen. Het lijkt zo makkelijk ‘even je kind naar bed brengen’ maar er komt stiekem zoveel bij kijken. Zo was onlangs een van de zoektermen ‘baby wil niet slapen, mama weet niet wat te doen’. Dat lijkt me een vreselijke situatie. En ik hoop dat deze mama het antwoord online heeft gevonden. Een antwoord die past bij wat ook goed voelt, want laten huilen, al is het iedere keer een minuutje langer, is niet voor iedereen de oplossing. Het is dan ook belangrijk om te zoeken naar wat goed voelt voor jouw!

Nu zijn wij gezegend met kinderen die meestal heel makkelijk zijn met het naar bed brengen. Tenminste, onze dochter was de eerste drie maanden niet makkelijk vanwege de darmkrampjes, maar dat gaat over. Zelfs als ze door iemand naar bed worden gebracht. Buitenshuis slapen gaat de ene keer makkelijker dan de andere keer. Zelfs als ze in hun eigen tentje slapen. Maar dat is wel logisch, zelf slaap ik de eerste nacht(en) in een nieuwe omgeving ook een stuk slechter. Misschien dus een beetje dubbel, maar toch wil ik graag de volgende tips delen. Waar ik op probeer te letten:

Vast ritueel

Ga op zoek naar een vast patroon / volgorde om je kinderen naar bed te brengen. Zo weet je kind waar het aan toe is en wat het kan verwachten. Ga ook alle stappen na, als je een keer tanden poetsen, of naar de wc gaan overslaat ga er dan maar vanuit dat je binnen een half uur weer naar boven kan gaan.

Draagdoek

Het consultatiebureau of kinderdagverblijf kan hier best commentaar op hebben, want het is goed om je baby in haar eigen bedje te laten slapen. Soms heeft een baby gewoon behoefte aan geborgenheid. En dan maakt het je niet meer uit waar je kind slaapt, maar dat het slaapt. Als je kind genoeg slaap krijgt wordt het vanzelf ook makkelijker om vervolgens iets nieuws te proberen. Dus als jij graag je kind in een draagdoek draagt; gewoon doen.

Variatie

Probeer af te wisselen en nieuwe dingen te proberen als je kind echt niet wil slapen. Op een gegeven moment zijn we zelfs rondjes gaan rijden in de auto omdat ze daar wel in slaap viel. Je moet toch wat met een huilende baby die gewoon oververmoeid is.

Afwisselen

Hoe graag je het ook wilt, er komt ooit een moment dat je niet in staat bent om je eigen kind naar bed kan brengen. Wissel daarom regelmatig al van jongst af aan af met je partner die de kinderen naar bed brengt, zodat jij ook een avondje weg kan. Als dat goed gaat kan je ook eens oefenen met oma en opa, of een oom of tante die de kinderen naar bed brengt.

Zelfredzaamheid

Naar mate je kind ouder wordt kan het steeds meer zelf; geef hier ook de ruimte voor. Hoe lang dit ook kan duren. Dit is goed voor het zelfvertrouwen van je kind en zal er voor zorgen dat je kind voor het gevoel er meer grip op krijgt en er dus zelf voor kan kiezen.

Planning

Kondig van tevoren aan dat het zo bedtijd is. Dan hebben ze de tijd om af te maken waar ze mee bezig zijn en zich er mentaal op voor te bereiden. Het gevoel dat ze zelf invloed hebben op wanneer er wat gebeurd. Jij moet er ook niet aan denken als je van het een op andere moment iets moet gaan doen.

Knuffelen

Soms heeft je kindje gewoon behoefte aan een knuffel. Neem daar dan ook de tijd voor. Ga er gewoon even vijf minuten lekker bij liggen. Dat heeft niets met verwennen te maken. Kinderen hebben dan gewoon die behoefte aan bevestiging nodig. En tja, als je dan allemaal lieve woordjes in je oren gefluisterd krijgt is dat mooi meegenomen. Als ze slapen kan je rustig weg gaan. Slapen ze nog niet, dan kan je aankondigen dat je tot tien telt en dan weggaat.

Consequent

Tot slot; het maakt niet uit wat je doet. Maar hou het vol. Kies ergens voor en blijf dat volhouden. Is het bedtijd en heb je je kind naar bed gebracht, is het ook echt bedtijd. En niet nog even vijf minuten uit bed om tv te kijken etc.

Wat vind jij belangrijk tijdens het naar bed brengen?

8 Tips voor als je baby of kind (dreumes of peuter) niet wil slapen, slaapproblemen horen bij de ontwikkeling en komen vaker voor dan je denkt - Mamaliefde.nl

Summary
Review Date
Reviewed Item
Kind wil niet slapen; 8 tips voor je dreumes of peuter
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Volgende
Vorige

Comment ( 1 )

  • Klein puntje. Zou je de titel niet beter “zo breng ik de kids naar bed” kunnen noemen. Nu lijkt het net alsof dit de enige manier is ?
    Er staan hartstikke goede tips in maar het zou zonde zijn om als mensen deze nier lezen omdat de titel erg dwingend is.

Enroll Your Words

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.