Als je kind bang is om te leren fietsen (met zijwieltjes) - Mamaliefde.nl

Als je kind bang is om te leren fietsen

Voor de zomer heeft onze dochter een fiets gekregen voor haar vierde verjaardag. Het idee was dat we daar van de zomer flink mee zouden gaan oefenen. Lekker rondjes trappen naar de speeltuin of om een ijsje te halen. Helaas wilde het weer niet echt meewerken. En nu zijn de scholen weer begonnen. Iedere dag vier keer heen en weer fietsen met twee kinderen in een fietsstoeltje, of met de fietskar erachter. Goed voor de lichaamsbeweging, maar ik zou het ook helemaal niet erg vinden als ze zelf kan gaan fietsen.

Lees ook: Tips om te leren fietsen zonder zijwieltjes

De pushy moeder

Nu heb ik geen idee wat ‘normaal’ is om zelf te gaan fietsen; ik zie kinderen uit groep 3/4 die nog achterop de fiets worden gebracht, maar ook kleuters die op een minifietsje zelf naar school fietsen. Nu is de afstand niet zo heel erg groot, het is vijf minuten fietsen. Maar wel met een brug ertussen en in mama’s tempo. Iets te ver dus voor die kleine beentjes op een minifietsje waarop ze veel meer moet trappen om dezelfde afstand af te leggen.

Lees ook: Kinderfiets kopen; Tips bij aanschaf van (eerste) goede fiets voor kinderen van 3/4 jaar

Voorlopig blijft het echter nog bij dromen. Ze lijkt totaal niet gemotiveerd te zijn om te gaan fietsen. Het begon jaren geleden al met de Kinderfeets houten loopfiets. En eerlijk is eerlijk, waarschijnlijk hadden we dit zelf veel meer moeten promoten. Maar ja, ik wil ook niet de pushy moeder zijn dus als ze niet wilt, dan niet. Komt later wel. Dacht ik… Nu kan het natuurlijk ook aan haar ogen liggen, ze ziet goed genoeg dat ze geen bril nodig heeft maar wel dusdanig dat we onder controle blijven. Dat ze in de nabije toekomst of op latere leeftijd aan de bril moet staat eigenlijk al vast. En tja, als diepte dan lastig in te schatten is, is het logisch dat fietsen best wel eng kan zijn.

Lees ook: Met je peuter bij de oogarts
Lees ook: Lui oog trainen bij kinderen met afplakken

Kilometers maken

Toch wil ik er wat meer vaart achter zetten. Zo ging het fietsje laatst mee naar oma, om rondjes te fietsen om de huizen heen. Het probleem hier is namelijk dat je meteen een vrij groot rondje moet maken en met auto’s zit. Pas als je oversteekt zit je op de stoep en bij de brug een paar huizen verder, moet je wel de straat op…Geen omgeving dus waar ik haar graag laat oefenen. Nu hebben we de fiets wel in de tuin staan, maar die is daar gewoon te klein voor. Dan is de afstand in de woonkamer nog groter. Natuurlijk kan je dan ook gewoon mee naar buiten, maar dan is het toch wel lastig als je met een jonger broertje zit die midden in de “twee is nee”-fase zit en een eigen mening heeft. Ook de komende tijd wil ik de fiets wat vaker mee gaan nemen, ja het kost een hoop ruimte. Maar gelukkig hebben we een grote achterbak. Dus toen zoonlief zeurde dat zijn fietsje (driewieler met duwstang) ook mee moest, paste die er gewoon naast zonder dat ik hem uit elkaar hoefde te halen.

Lees ook: Leukste cadeautjes voor de vierde verjaardag.

Een helm

Als je kind bang is om te leren fietsen (met zijwieltjes) - Mamaliefde.nl

Omdat ze het zo eng vindt heeft ze sinds kort ook een helm van Nutscase, deze hebben we gekregen om te testen. Die hebben ze speciaal in kindermaatjes, maar groeit mee zodat hij zelfs als volwassene past. We hebben hem bij oma uitgepakt. Zelfs oma die ook een helm draagt vanwege haar Parkinson, kon hem hebben. De helm is namelijk zeer eenvoudig van maat te verstellen met een draaiknop aan de achterkant en schuifjes aan de voorkant. De helmen zijn verkrijgbaar in diverse dessins zodat er ook voor dochter eentje bij zat die ze graag wilt hebben. Een roze, met hartjes, past ook helemaal bij haar fiets! Een helm is natuurlijk toch even wennen, en dan is het wel zo fijn als ze hem mooi vindt.

En dat is maar goed ook, want in het begin vond ze het niets. Vooral niet het aandoen, maar nu pakt ze zelf de helm en wilt ze hem soms ook binnen dragen. Gelukkig had het buurmeisje van oma ook een helm en liet die trots zien zodat ze samen een rondje konden fietsen. Zij heeft namelijk net geleerd om zonder wieltjes te fietsen. Wat dat betreft wordt het steeds normaler in het straatbeeld om met een fietshelm op, rond te fietsen. Wist je trouwens dat het verstandig kan zijn om kinderen bij jou op de fiets al een helm te laten dragen zodat ze eraan wennen? Het kan namelijk tot aan het derde levensjaar duren totdat de voorste fontanel dicht zit, en op het achtste levensjaar is uitgegroeid. Je wilt niet dat dat voortijdig beschadigd.

Lees ook: Fontanel baby; wat als hij bol of ingedeukt is en wanneer groeit hij dicht?

Het geheime wapen

Tot slot kwam oma met een ‘geheim wapen’ aan. Want goede pogingen moet je natuurlijk belonen / omkopen. En tijdens het winkelen kwam oma een doosje met fietsspaakkralen tegen. Dus voor ieder rondje dat ze fietst mag ze nu een fietskraal uitzoeken. Natuurlijk gaan de roze als eerste, maar dat mag.

Voorlopig draait het dus vooral om kilometers maken, leren remmen en het opbouwen van het zelfvertrouwen. Als dat gelukt is, kunnen we een poging wagen om de zijwielen eraf te halen. Maar tenzij ze ons verrast, zit dat er voorlopig niet in. Nog langer wachten is echter ook niet slim, want dan wordt de stap om te leren fietsen alleen maar groter.

Lees ook: Loopfiets Alpina Rider voor kinderen vanaf 2 jaar

Hebben jullie nog tips om het leren fietsen leuker te maken?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.
Summary
Review Date
Reviewed Item
Als je kind niet wil leren fietsen omdat het bang is
Author Rating
41star1star1star1stargray

Comments ( 3 )

  • Zoon ging pas fietsen toen hij wist dat hij het kon, hij was bijna zeven toen hij echt ging fietsen, wel gelijk met de zijwieltjes eraf. Maar daarvoor zat hij alleen op de loopfiets, die we gekochten hadden met het oog dat hij dan sneller zelf kon fietsen. Viel dat even tegen:-)
    En dochter zit op loopfiets, de gewone fiets met zijwieltjes en kart een eind weg. Wel idd met een helm op, op de fiets. En ze is net vier geworden, maar voor haar vierde fietste ze al een end weg bij opa & oma. En die fiets heeft ze nu ook in bruikleen, want de fiets van zoon is nog wat te groot voor haar en hij fietst er zelf nog op. Hoewel die te klein is, maar er word hier erg weinig gefietst want alles op loopafstand.
    Dus het verschilt per kind hoe en wanneer ze gaan fietsen. In elk geval leren ze het allemaal op hun eigen tempo.

  • Onze dochter heeft nooit met zijwieltjes gefietst. Ze heeft wel super veel haar loopfiets gebruikt, op de fiets met zijwielen wilde ze nooit. Ze vond die te hoog (16 inch). Ik haalde een tijd geleden de zijwielen van de fiets van onze jongste (12 inch) en daar fietste ze gelijk op weg. Ze voelde zich daarop veel zekerser. Ze is nu 4,5 en fietst nog steeds alleen maar op de kleine fiets, omdat ze daarbij haar voeten plat op de grond kan zetten.

  • Hier zijn ze ook niet zo snel met fietsen. En T krijgt als hij 4 wordt pas een “echte” fiets met zijwieltjes. Gelukkig fietst A al zelf, dus maar 1 op de fiets. En dat is prima te doen!

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top