Het lijkt zo eenvoudig, en voor ons als volwassenen is dat ook. Je mes en lepel gebruiken om het eten van je bord in je mond te krijgen. Al dan niet met behulp van een mes. Voor onze dochter is dat echter niet zo. Vanaf het moment dat ze het door had hoe ze met haar handjes eten in de mond moest krijgen zijn dit haar favoriete instrumenten. Heel handig hoor, eten a la rapley, maar ze heeft dit in de loop der tijd zo ‘geperfectioneerd’ dat ze een ster is om het eten van haar bordje in haar mond te krijgen. Ze doet niet onder voor een Chinees met een bord rijst voor haar neus. Op de een of andere manier weet ze ook nog een groot deel hiervan moeiteloos in haar mond te krijgen. Daarom hebben we al een tijdje geen slab meer gebruikt. Toch, zou ik graag zien dat ze met vork of een lepel leert eten. Op een ouderforum heb ik zelfs al gevraagd hoe andere ouders dit aanpakken. Met als resultaat vooral het advies om geduld te hebben.

Lees ook: Met je handen eten; waarom niet? Juist goed voor de ontwikkeling van baby’s en ook echt bourgondisch genieten met deze recepten.

De opstelling

Iedere maaltijd leggen we het wel weer voor haar neer, een bord, lepel en vork. Soms zelfs een hard plastic mes omdat ze ons dat ook ziet gebruiken en ze graag imiteert. Onze bestekla ligt vol met grote, kleine, ijzeren, plastic bestek in alle kleuren van de regenboog. Hetzelfde geld voor de bordjes. Van eenvoudige boterhambordjes, tot bordjes met opstaande randen of zelfs met mogelijkheid om het eten met water warm te houden en met een deksel af te dekken. Helaas mag dit allemaal niet baten. Toen ik dus een mailtje kreeg met het verzoek om een review te schrijven van een trainingsbord en bestek van het merk OXO tot stond ik daar zeer zeker open voor. Ik zou dit wel even door mijn dreumes laten uittesten. Nieuwsgierig als ik ben over of dit wel effectief zou zijn. Voor de zekerheid heb ik het niet makkelijk gemaakt met elleboogjes macaroni (meestal gebruik ik penne of fusili). Het was tenslotte ook de dag na het kampeerweekend, wat betekend dat er een hoop opgeborgen moet worden en er een flinke stapel was ligt te wachten. Een eenvoudige pasta is dan ook ideaal.

De test

Aangezien foto’s soms meer zeggen dan woorden heb ik voor jullie een time-lapse filmpje gemaakt.

Wil je in de toekomst geen filmpjes missen? Vergeet dan niet je te abonneren op mijn Youtube kanaal

Ja, zo gaat het vrijwel altijd hier aan tafel. Onze dreumes kan echt een toneelspeler zijn.

Het eindoordeel

Zoals jullie kunnen zien is het bord en bestek redelijk glansrijk door de test gekomen. Even op een rijtje;

  • De vork en lepel zijn ligt gebogen, zodat dit beter in de handjes van je kind past. Zowel links- als rechtshandig.
  • Met de lepel ging het haar zeer makkelijk af om eten op te scheppen.
  • Het vorkje was nog even wennen, maar dat lag ook aan het klein gesneden vlees. Met de lasagne een dag later ging dit een stuk eenvoudiger.
  • Doordat er een verzwaarde bodem in het bord zit is het bord minder makkelijk te verschuiven bij het opscheppen.
  • De opstaande rand voorkomt dat het eten over de rand van het bordje valt. Het enige eten dat er nu nog naast komt is datgene wat van de lepel past.

De eerste avond was manlief nog aan het werk, maar de tweede avond zag zelfs hij gelijk verschil in het eetpatroon van onze dreumes. Het aantal hapjes dat ze met bestek neemt lijkt toegenomen te zijn. En de ravage na een bordje lasagne a la papa beperkte zich tot haar shirt. Dit is dus iets wat ik zeker aan andere ouders durf aan te bevelen. Het bordje kost slechts 6,95 (minder dan andere bordjes in onze kast) en is net zoals het bestek (ook 6,95) verkrijgbaar in diverse kleuren.

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.