In een week zindelijk - Mamaliefde

In een week zindelijk

Al anderhalf jaar zijn we bezig met ‘zindelijkheidstraining’. Klinkt trouwens meer dan het is hoor. We zijn heel basic begonnen met het laten kennismaken met het potje, plassen op de wc net zoals mama etc. Een tijdje ging het heel goed en hebben we met een stickerkaart gewerkt. Bij ieder plasje op de wc mocht ze een sticker plakken. Helaas was dat maar voor korte duur. Echter, mevrouw wordt over anderhalve week drie jaar, het is mooi weer en ik las bij Iris hoe zij in een week tijd haar kind overdag zindelijk kreeg. Kom maar op! Wat je nodig hebt; een peuter, geen luiers, heel veel keukenrollen die veel absorberen, keukendoekjes en oefenbroekjes.

In een week zindelijk - Mamaliefde

De knop om

De eerste stap is het omzetten van de knop, bij mama wel te verstaan. Je moet er gewoon voor gaan, en alle ongelukjes voor lief nemen. En doorzetten. Geen excuus meer dat ze het niet leuk vind, niet durft etc. Het klinkt misschien heel hard, maar zonder luier zal ze wel moeten. Moet de knop om. Anderhalf jaar hebben we aangerommeld, tijd dus voor het echte werk. Geen, het komt vanzelf wel als ze er klaar voor zijn. Of dat ze op de peuterspeelzaal vragen of ze het al kan ophouden en langere tijd een droge luier heeft, omdat het anders toch geen nut heeft. Gewoon van de ene op de andere dag die luier uit en gaan. Potje in het midden van de woonkamer of de tuin zodat hij altijd binnen handbereik is en we zien wel waar het schip strand. Zindelijk worden gaat niet vanzelf.

Bewustzijn van eigen lichaam

Het doel van deze eerste dag; Bewust zijn dat je vies / nat wordt als je plast in combinatie met dat dit op het potje thuishoort.

Natuurlijk was de eerste dag een groot ‘drama’ Om de vijf seconden vragen of ze moet plassen gevolgd door een nee. Als ze dan wel moet valt het natuurlijk op de grond. Die dag droeg ze een broek waardoor de enorme drol ‘opgevangen’ wordt en gelukkig zo in een keer in de toilet gedropt kan worden. Ja, dat hoort er ook bij mama’s. Dan ben je al lang blij als hij goed stevig is 😉 Aan het einde van de dag leek ze het door te hebben en zat ze op tijd op de wc. De andere keren moet je bij de eerste druppels ingrijpen en naar de pot dirigeren. Leren ze gelijk dat ze hun blaas onder controle kunnen houden en het moeten ophouden. Al is het maar voor tien seconden. Je moet dus wel continu tijd hebben voor je kind en heel goed luisteren. Je hoort het gelijk!

Een probleem; die avond wilde ze geen luier meer om… Dat ging voor mij nog een stap te ver. En gelukkig maar, want de volgende ochtend was die drijfnat.

Controle over de situatie

Het doel van deze tweede dag; Op tijd naar het potje rennen en onder controle krijgen van de blaas.

Het besef dat plasjes en poepjes op de pot thuishoren was aan het einde van de eerste dag aanwezig dus kan je een stap verder. Zelf laten aangeven als ze moet plassen / poepen en op tijd naar de pot dirigeren. Maak er gerust een heel ritueel van en prijs je kind helemaal de hemel in. Vinden ze super! Na het plasje op het potje moet het natuurlijk in de wc. Heel voorzichtig haalt ze dan het bakje eruit om voetje voor voetje naar de wc te lopen en het daarin om te kiepen. Bril en klep dicht zodat ze mag doortrekken. Daarna de bak omspoelen en handjes wassen. Bak terug in de pot en klaar voor de volgende ronde. Ze zijn niet voor niets nu ‘grote’ kinderen. Dus horen daar ook heel veel grote meisjes dingen bij. Zo mocht ze als beloning even op mama’s telefoon een filmpje kijken. Lang leve netflix!

Terugval

De derde dag was een terugval dag. Het was die dag aardig druk qua aantal kinderen waardoor veel plasjes weer op de grond belanden en ze het niet op tijd aangaf. Zo’n dag hoort er natuurlijk ook bij. Belangrijk is om je kind duidelijk te maken dat je nog steeds het volle vertrouwen hebt in het kunnen en zonder mopperen de plasjes opruimt. Af en toe kan je natuurlijk vragen of je kind naar de wc moet. Belangrijk is ook om door te zetten. De volgende dag het gewoon nog een keer te proberen.

Na de terugval heeft ze toch een dag met luier rondgelopen. In de ochtend ging ze naar de peuterspeelzaal en ik wil het hun niet aandoen om continu met een kind op de wc te zitten. Die middag had ik als gastouder nog meer kinderen dan de terugval dag zelf, dus kon ik hier ook minder mee bezig zijn.

Overdag zindelijk!

In het weekend hebben we de draad weer opgepakt. In de ochtend ging de luier uit en we hadden de afspraak gemaakt dat zolang ze alle plasjes op de wc / potje deed ze tussen de middag niet naar bed hoefde. Ze heeft dit vaak wel nodig, maar je moet toch ergens over onderhandelen. En als je je als grote meid gedraagt horen daar ook privileges bij van een grote meid. Niet dat ik er veel problemen mee had, want naar bed gaan zonder luier vind ik nog een beetje ‘eng’. Dus gaat er nog een luier om. Die ze na afloop graag om wil houden. Want met een luier om hoeft ze niet na te denken. Dat hele weekend ging het prima. Ze gaf op tijd aan dat ze moest plassen. Alsof er een alarm ergens af ging. Het potje hadden we nu ook naar de wc verplaatst in plaats van in het midden van de woonkamer. Dan moet je het al net iets langer ophouden. Zondag vierden we haar verjaardag en was er enorm veel visite. We hebben haar zonder luier laten rondlopen en dat ging prima. We moesten haar wel even helpen met aangeven dat ze op het potje moest nadat ze een hele ochtend haar plas had opgehouden. Die blaas heeft ze dus ook prima onder controle. Nu durf ik haar ook zonder luier naar de peuterspeelzaal te brengen, maar met oefenbroekje en reserve setje kleding. Mocht het mis gaan hebben ze daar nog luiers liggen.

Kortom, alles wat we nodig hadden voor deze zindelijkheidstraining waren een fijn zittend potje met brede rand, oefenbroekjes, telefoon, heel veel rollen keukenpapier met goed absorptievermogen en een portie geduld.

Oefenbroekjes

Review: Bababoe oefenbroekjes - Mamaliefde

Natuurlijk ga je zo af en toe ook naar buiten, boodschappen doen, naar de open dag voor de ‘grote meisjesschool of met oma mee. Buitenshuis zie ik zonder luier toch niet zitten. In ieder geval niet tijdens de eerste dagen. Naar oma gaat bijvoorbeeld het potje mee. Of je kan alleen de bril meenemen zodat je overal naar de wc kan. Voor de zekerheid gaat er dan ook een uitwasbare luier mee, of eigenlijk zijn de wasbare luiers van Bababoe meer oefenbroekjes. Bij de geboorte hebben we bewust gekozen voor wegwerp luiers, echter tijdens de overstap van luier naar onderbroek zijn ze ideaal. Je trekt ze aan als een onderbroek, dan kunnen ze alvast wennen aan het idee. Ik was al fan van de zwemluiers, dus was erg blij met deze oefenbroekjes.

De broekjes zijn te verkrijgen in allerlei vrolijke printjes of uniseks kleuren zodat er voor iedereen wel wat moois tussen zit. Voor gebruik moet je de oefenbroekjes even wassen. Met een pakket van drie broekjes en een rol met inlegvellen kom je prima uit de voeten. De ervaring leert wel dat bij een grote plas alles nat is, en je dus alle kleding kan verschonen. Daarvoor zijn het ook oefenbroekjes, je kindje wordt zich dan bewust van zijn eigen ritme. En jij ziet als ouder ook sneller wat het patroon is van je kind. Zodat je de volgende keer sneller je kind naar de pot kan sturen. Als je kind er dan helemaal aan gewend is kan je overstappen op gewone onderbroeken. Oma heeft al beloofd dat ze die dan samen mag uitzoeken.

Nu ze overdag zindelijk is, beginnen we aan de volgende uitdaging; ‘s-nachts zindelijk. Iemand die daar tips voor heeft? Tips voor kleding die goed zit zonder de vulling van een luier is ook meer dan welkom.

Summary
Review Date
Reviewed Item
Bababoe oefenbroekjes
Author Rating
51star1star1star1star1star
Volgende
Vorige

Comments ( 10 )

 • Ik heb gewoon onderbroekjes van de zeeman, gewoon katoen haha.
  Maar ze is dan ook nog niet zindelijk, maar begint het concept van ‘bah’ wel te begrijpen..
  Nicole onlangs geplaatst…Water en zand, oftewel modderdag!My Profile

 • Leuk artikel. Ik ga deze week beginnen met onze kleine meid van dik 2. Alles is in huis dus ben benieuwd!
  Marijke I easydailyfood onlangs geplaatst…Vega pastaMy Profile

  • Dank je, heel veel succes. En wil het niet, dan later gewoon nog een keer proberen!

 • Keira ging met 1 jaar poepen op de wc al (potjes vind ik echt nog erger dan luiers, dus die komen er niet in). Plassen was ze 1.5, maar toen grote veranderingen, en weer luiers. Bij 2.5 waren wij op vakantie, luiers waren peperduur, dus ze mocht kiezen luiers of een barbie. Een paar ongelukjes gehad maar ze was zindelijk. In de avond deed ik altijd voor het slapen plassen, om een uur of 11 plassen, en zodra ik hoorde dat ze wakker was, meteen plassen. Ze is nu 8 maar gaat nog steeds voor het slapen even plassen. Heeft misschien 2x in bed geplast. Bed plassend vriendinnetje van 5 hetzelfde meegedaan, moeder nu ook, en gewoon slapend op de wc zetten. Zijn ze zo zindelijk. Maar laat op de avond altijd even laten plassen. Met Miya begin in van de zomer, maar die geeft nog helemaal niets aan. Dus rustig aan 🙂
  Judith onlangs geplaatst…De Flesvoeding tagMy Profile

 • Pffff….Lastig hoor… Bovenstaande met zoonlief ook echt al 10 x gedaan, maar elke keer zonder resultaat. Toen hij 3 jaar en 2 maanden was zei hij ’s avonds een keer dat hij zonder luier wilde. Dus volgende dag de luiers uit, en GEEN ÉÉN ongelukje gehad sindsdien… Drie dagen s nachts met luier gedaan, toen ook de luier s nachts uit (1x een beetje geplast, omdat hij niet alleen naar de wc durfde in het donker :p ) en verder geen problemen gehad.
  Dus met dochterlief zit ik nu op de wip… Een aantal pogingen al ondernomen maar mevrouw snapt t niet, of heeft er geen zin in (ben er nog niet helemaal uit) Maar ik denk dat ik gewoon wacht tot ze ook zindelijk is zonder ongelukjes (ik HAAT ongelukjes :p ) Nu met het warme weer (hopelijk) lekker alleen in onderbroek in de tuin, als voorproefje
  Astrid onlangs geplaatst…Wat jij nog niet wist over veilig zonnen met kidsMy Profile

  • Ongelukjes zijn inderdaad niet altijd even fijn. Daarom was ik blij dat ik er met twee dagen door de zure appel heen bijten doorheen was. Fijn dat hij het zelf aangaf toen hij er klaar voor was.

 • Wat goed !! Bij Jules zitten we ook op een terugval. Hij is een dikke week overdag volledig zindelijk geweest. In de creche, op bezoek, thuis, … . Overal gaf hij flink aan wanneer hij moest en zat fier op zijn potje. Ondertussen is het nieuwe ervan af en stribbelt hij tegen.

  ’s ochtends en ’s avonds doet hij flink zijn plasje op zn potje, maar overdag doet hij het in zn luier (of zelfs in zn broek, als we hem bewust zonder luier laten lopen).

  ‘k vind het moeilijk, want ik weet dat hij erg goed zijn blaas kan controleren, maar dat hij nu uit pure koppigheid niet wil.
  Ester onlangs geplaatst…Feest! – Hoe wij de verjaardag van J & A vierdenMy Profile

 • wat goed zeg!! Hier was het bij maxim ook even aanrommelen en ineens had hij het door! Sinds een paar weken is hij ook snachts zindelijk! Heb er toevalling volgende week een blogje over ingepland staan.. Ook nog met dezelfde titel! Hahaha! Succes met de nachten!
  Tamara onlangs geplaatst…Daar komt de bruid!My Profile

  • Hihi, fijn dat het bij jouw ook zo makkelijk ging. Dat zal vast veel bezoekers trekken die titel!

Enroll Your Words

CommentLuv badge

To Top
// and these part of the code may be inserted in the end of HTML document of your website to exclude delays in loading of your main content.