Tips om je kind gezond te laten eten

Al een tijdje heb ik mezelf voorgenomen om het eten in de vorm van een monkey platter aan te bieden. Een monkey platter is eigenlijk niets meer of minder dan een bord waarop je verschillende soorten ingrediënten aanbiedt. Niet nieuws onder de zon, iets waar al veel andere mamabloggers al over hebben geschreven. Toch is het er tot op heden niet van gekomen. Waarom, precies weet ik het niet. Misschien omdat ik twijfel over wat ik er op moet leggen. Onze koelkast ligt vol met producten die ik zou kunnen gebruiken; een paar reepjes paprika, wat stukjes appel, wat crackers, een gekookt eitje, gerookte kip, wat blokjes kaas. Keus genoeg, dat is het probleem ook niet. Maar wel wat te doen met wat er overblijft. Kinderen zijn kieskeurig en je weet vooraf nooit wat ze willen hebben. Eten weggooien zie ik nooit zo zitten. Dus was het er nooit van gekomen.

Gesneden fruit

Het lezen van dit artikel met vijf tips om je kinderen vanzelf gezond te laten eten bracht er namelijk verandering in. Een van de tips ging over het aanbieden van fruit. Dat kinderen fruit dat in stukjes gesneden is liever eten dan als het een geheel is. Daar herken ik mezelf ook in. Als student koos ik er vaker voor om af en toe een snack appeltjes in partjes te kopen bij de AH to go dan een appel uit een stuk. Daar moet ik gewoon niet zoveel van hebben. Nu moet ik toegeven dat ik onze peuter niet een heel appeltje geef. Als ik echter vraag wat ze wil laat ik bijvoorbeeld een kiwi en peer, of appel en banaan zien. Dat ze daaruit moet kiezen. Een banaan wint het vrijwel altijd. Dat vind ze erg lekker. Een appeltje kiest ze bijna nooit. Terwijl als je het in stukjes snijdt, met zo’n handig apparaatje, dat geen probleem is. Tenminste, ze probeert vaak wel voor een knijpzakje fruit te gaan. Als ik dan consequent nee blijf zeggen en een bakje met appel op tafel zet. Gaat ze toch overstag. Sterker nog, als de eerste op is komt ze naar me toe met de mededeling meer! Wat bij fruit helemaal geen probleem is. Het grappige is dat ik zelf daardoor ook sneller fruit eet, en toch een of meerdere stukjes fruit meesnoep.

Monkey Platter

Een andere tip had betrekking op het gesorteerd aanbieden van het voedsel. Kinderen zouden voedsel dat bestaat uit zeven componenten en zes kleuren het meest appreciëren. Dit is de hele basis van een monkey platter. Waarbij er verschillende componenten op een bord worden aangeboden. Nu ga ik een experimentje niet uit de weg, tenminste niet met kinderen. Dit is een experiment waar je kind niet beter of slechter van wordt. Voor ons zelf had ik een hartige taart met kip en spinazie gemaakt. Alle ingrediënten daarvoor heb ik voor de kinderen afzonderlijk op een bord gepresenteerd. Een combinatie van spinazie, gebakken kip, mozzarella, gebakken ei en sticks van het bladerdeeg. Het liefste had ik er ook nog cherry tomaatjes bij geserveerd.

Voor baby boy heb ik nog een moment getwijfeld over de spinazie. Door het bijvoorbeeld apart aan te bieden met een lepel. Aangezien hij toch al onder de bananenprut zat kon Rapley niet veel kwaad. We hebben hem de kans gegeven en dat was het meer dan waard. Na afloop heeft hij nog een deel van het bord van zijn zus opgegeten. Tot hij vol zat, helemaal trots was het hoera!

Voor peuter was het niet zo’n succes. Althans, ze had helemaal geen zin om te eten. Waarschijnlijk zat ze nog vol met de appels.

Het voordeel van een monkey platter is dat je de keus legt bij je kindje wat en hoeveel het eet. Het principe dat je je bordje moet leegeten blijft achterwege. Evenals het verplicht laten eten van groenten. Je laat de keus bij het kind waardoor je kan observeren hoe de smaak van het kind zich ontwikkeld. Onderzoek heeft bewezen dat dit niet betekend dat de kinderen continu voor hetzelfde kiezen, maar uit zichzelf voor een gevarieerd voedingspatroon kiezen.

Verdere tips hadden betrekking op het benoemen van het voedsel en het aantrekkelijker maken met stickers.

Wat doen jullie om je kind gezond te laten eten?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Tips om je kind gezond te laten eten
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 5 )

  • Ik hoef hier geen trucjes voor toe te passen. keano is gek op groente en vooral rauw net als mama. Zet hem maar komkommers en wortels voor en het is binnen 5 minuten op

  • Goede tips! Ik geef Lise ook vaak zo’n monkey platter en ben zelf ook erg fan van rapley. Al vind ik sommige dingen (zoals spinazie) toch handiger om met een lepeltje te geven 🙂

  • Van mij moeten ze overal altijd een paar hapjes van proeven. Zodat ze aan de smaak wennen.

  • Ons manneke van bijna 6 jaar eet best redelijk gezond. Zowiezo alleen fruit mee naar school. Thuis eten we gevarieerd, zodat hij regelmatig iets nieuws voorgeschoteld krijgt. En, niet teveel snoepen. Een klein snoepje per dag na school is voldoende.

  • Wij bieden nu alleen nog maar eten aan op gezette tijden en dan een bepaalde tijd, wil meneer het niet halen we het weg

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top