Misschien heb je het al wel meegekregen; er ontstond onlangs behoorlijk wat discussie omdat Adele het aandurfde om haar zoon een jurk van prinses Anna uit Frozen aan te trekken. En dat tijdens een dagje uit naar Disneyland Florida. Zelf had ze ook haar best gedaan om zo onopvallend mogelijk voor de dag te komen, met een pet, zonnebril en zonder make-up. Dat vind ik zelf nog wel het meest bijzondere aan deze superster. Dat ze gewoon zichzelf durft te zijn en wil blijven. Dat getuigt van karakter. Misschien ben ik wel spuit elf dat ik er nu pas over schrijf, maar afgelopen weekend wou onze zoon ook graag in een prinsessenjurk rondrennen. En tja, wie ben jij dan om nee te zeggen?

Lees ook: Verschillen jongens en meisjes in ontwikkeling en gedrag

Verkleedpartijtjes

Weet je Adele, ik heb groot respect voor jou. In de vakantie kwam hier een nichtje spelen, en dat betekende voor de twee dames een verkleedpartijtje. De nodige Disney jurken werden uit de kast getrokken. En ja, dan wil je zoon niet achterblijven. Dus die werd in een prinses Sophia jurk gehezen. Samen hadden ze de grootste pret. Hij ‘hoorde’ er ook bij. Toch iets anders dan je zoon die graag prinses Anna wil zijn. Grote lof dat jij hem gewoon die kans geeft om zichzelf te zijn en

Zeg nu zelf, wie zou er niet gewoon eens even een prinses willen zijn? Fijn toch dat Frozen leuk is voor jongens en meisjes?

Gender neutraal opvoeden

Nu probeer ik zelf niet heel bewust de kinderen gender neutraal op te voeden. Wel wil ik ze de gelegenheid geven zichzelf en de eigen voorkeuren te leren kennen. Zo kreeg onze dochter bij haar geboorte een houten trein, en waren wij daar heel erg blij mee. En heeft onze zoon maandenlang met de zachte stoffen poppen van zijn zus rond gerend tot hij van Sinterklaas een knuffelpaard kreeg. Als onze dochter roept dat ze een jongen wil zijn omdat dat in haar ogen betekend dat ze met losse haren mag rondlopen dan is dat zo. Waarom zou je kinderen op die leeftijd al in bepaalde hokjes willen duwen?

Al is het niet zo dat ik mijn kinderen bewust genderneutraal wil opvoeden. Ik wil gewoon dat ze vrij zijn om te spelen met datgene wat ze leuk vinden. Daarom dat er een groot aanbod van neutraal speelgoed is wat leuk is voor jongens en meisjes, zoals het open end speelgoed van Grimm’s. Maar ook beautykoffertjes en hoge hakken of auto’s en houten speelgoedzwaarden. Ze spelen allebei met alles.

Lees ook: Genderneutrale kleding zonder labeltjes? 

Het zijn peuters

Als ze straks naar school gaan krijgen ze vanzelf wel door van klasgenootjes dat er een verschil is tussen jongens en meisjes. Dat jongens liever met jongens willen spelen en meisjes met meisjes. Omdat het andere ‘anders’ is. Dat duurt gelukkig weer een paar jaar tot ze in de relatiesfeer komen. Dan is het opeens weer aantrekkelijk om met het andere geslacht om te gaan.

Zelf ook voorkeur

Zelf heb ik ook altijd meer mannelijke vrienden gehad dan vrouwelijk. Ik voelde me daar gewoon beter bij. Eigenlijk pas sinds ik moeder ben merk ik dat het toch ook wel fijn is om met andere moeders dingen te kunnen uitwisselen. Zullen er dan toch verschillen zijn tussen mannen en vrouwen? ;-)

Hoe gaan jullie om met deze voorkeuren in spel?