De huidige generatie kinderen groeit op in een heel andere maatschappij dan dat we zelf zijn opgegroeid. De digitale wereld is enorm uitgebreid. Had je zelf met een beetje geluk een enorme pc staan in de woonkamer of op de slaapkamer van je ouders, is het tegenwoordig op sommige scholen verplicht om een laptop te hebben en mee te nemen. Ik kan me zelf nog heel goed de intrede van het internet herinneren; mijn ouders vonden het niet nodig maar op advies van leerkrachten van de middelbare school tijdens een ouderavond kwam het in huis en mocht ik een uur per dag achter de computer die in de woonkamer stond zodat mijn ouders mee konden kijken.

Mijn eigen kinderen weten niet beter dan dat internet (of things) er is; dat ze vanaf mama’s telefoon Netflix kunnen aanzetten op de tv. Dat mama de verwarming regelt vanaf de telefoon, dat ze op de kindertablet spelletjes kunnen spelen. Het is dan ook erg lastig aan ze uit te leggen wat internet is, want het is er gewoon net zoals water en elektriciteit. Dat ze heel anders opgroeien zie je aan dat ze bijvoorbeeld op de tv willen gaan swipen, omdat ze denken dat ze dan van zender kunnen wisselen.

Daardoor komt de huidige generatie ouders voor een heel nieuwe vraagstelling te staan; want wanneer en hoe geef je invulling aan de mediaopvoeding van je kind? De meningen daarover lopen ver uit elkaar. Het een is niet beter dan het andere, zolang je maar bewust keuzes maakt in waar de grenzen liggen.

Lees ook: Mediaopvoeding; tips en advies om ouders op weg te helpen
Lees ook: Mediawijsheid; onderwerpen en vragen die bij ouders leven

Na de bevalling direct online?

De digitale persoonlijkheid van je kind wordt over het algemeen ‘geboren’ zodra het kind is geboren en je op Facebook, Instagram of waar dan ook een melding maakt van de geboorte. Soms komen de felicitaties al nog voordat je dit zelf hebt gedaan, doordat de tamtam zijn werk heeft gedaan nadat de eerste familieleden en vrienden persoonlijk zijn ingelicht. Dit was bij ons ook het geval, en voelt toch niet helemaal fijn. Er zijn ouders die meteen een eigen profiel aanmaken op social media voor hun kind en die zelf vullen met content, zodat hun kind later een soort digitaal foto-album heeft.

Tip: Wil je liever niet dat anderen de geboorte van jouw kind op Facebook verklappen; vraag dan tijdig om dit niet te doen en ook niet digitaal te feliciteren totdat je zelf een bericht hebt geplaatst.

Lees ook: Kinderen en youtube

Foto’s delen

In de periode daarna deel je als nieuwbakken moeder natuurlijk graag foto’s van je kind. Jouw baby is de mooiste in jouw ogen en dus moet de hele wereld daarvan meegenieten. Dit was ook een valkuil waar ik zelf in was getrapt. Pas één/twee/drie jaar later toen ik de foto’s een stuk objectiever kon terugkijken verwonderde ik mezelf over een aantal foto’s die ik had gedeeld en toch niet zo mooi vond. Bij de tweede was ik dan ook een stuk selectiever in de foto’s die ik deelde. Niet dat ik niet trots was of het met niemand wilde delen. Ik was gewoon een stuk kritischer en wilde er vooral zelf van genieten.

Tip: Bespreek samen met je partner wat jullie wel of niet van je kind willen delen online. Ook als het gaat om foto’s in bad, zwemkleding, gezicht of achterkant gezicht, openbaar profiel of gesloten, wel of geen naam, herkenbare foto’s van de omgeving etc.

Lees ook: De privacy van je kind online

Ontdekking van touchscreens

Beeldschermen trekken aan, niet alleen bij jongeren en volwassenen ook al voor kinderen. Het is echt een magneet die de aandacht goed weet vast te houden. Niet alleen van de mobiele telefoon, maar ook de tv. Nog voor je kind een jaar is weet het al precies hoe een touchscreen werkt en zijn er spelletjes zoals ballonnen laten knallen of babypiano om te spelen. Touchscreens werken tenslotte heel intuïtief. Voor je het weet herkennen ze het symbool van Netflix of YouTube en kijken ze het liefste de hele dag door filmpjes. Wie kent de liedjes niet over de familievingers, de unboxing filmpjes van surprise-eieren of filmpjes van andere spelende kinderen?

Voor kinderen op jonge leeftijd is de grens tussen fictie en realiteit erg onduidelijk; daarom dat populaire tv-series het ook heel goed doen als speelgoed op de markt. Kinderen kunnen daarmee zelf de verhalen naspelen en in de betreffende wereld ‘leven’. Daarom is het goed om rekening te houden met wat je kind kijkt; zoek bijvoorbeeld naar onderwerpen die veel aansluiten bij het dagelijks leven van je kind. Daarnaast is herhaling erg goed op deze leeftijd. Misschien ben je het zelf snel zat, voor je kind is het goed.

Tip: Op YouTube zit een veiligheidsmodus die je kan inschakelen om te voorkomen dat je kind content te zien krijgt die niet geschikt is voor zijn of haar leeftijd. Er zijn ook speciale kindertablets die hierin voorzien.

Tip: Maak met je partner duidelijke afspraken rondom het schermgebruik. Hoeveel minuten per dag mag je kind online of tv kijken? En wat zijn programma’s of zenders die wel of niet gekeken mogen worden. Ook op kinderzenders zijn er programma’s waarin aardig wat gewelddadig gedrag vertoond wordt of taalgebruik die je liever niet bij je kind terughoort.

Tip: Praat met je kind over wat hij of zij ziet op tv. Niet alleen om interesse te tonen in de activiteiten van je kind. Het is ook goed om het geheugen te trainen en omdat je daar later profijt van hebt. Ze leren te vertrouwen dat je dingen kan bespreken. Zo kan je ook tijdig signaleren of je kind filmpjes ziet die je eigenlijk helemaal niet wil dat ze zien. Zoals een Superman en Barbie die dingen doen die niet geschikt zijn voor deze leeftijd. Spreek ook met ze af hoe ze op dat soort situaties kunnen reageren.

Tip: Zorg voor balans; dus niet alleen tijd online (of offline) maar een combinatie van beiden. Dus eerst een uur buiten spelen en daarna op de tablet. Leer ze ook dat er grenzen zijn en zij de baas zijn over media in plaats van dat zij daardoor gecontroleerd worden. Bijvoorbeeld door een kookwekker te zetten. Het is niet alleen negatief; kinderen kunnen er op latere leeftijd profijt van hebben dat ze opgegroeid zijn met computers.

Tip: Geef zelf het goede voorbeeld, als je zelf constant op je telefoon of achter de computer zit zal je kind dit gedrag sneller overnemen.

Lees ook: De beste en veilige kindertablets voor kinderen
Lees ook: De leukste apps voor kinderen van 0 tot 4 jaar
Lees ook: Schermtijd bij kinderen

Eigen persoonlijkheid

Op een gegeven moment krijgt je kind een eigen mening, vaak rond de kleuterleeftijd. Het ene kind vindt het geweldig en gaat poseren of vraagt of je een foto wil maken, het andere kind vindt het drie keer niets en kijkt alleen maar chagrijnig. Dat is ook de fase waarin ze echt een eigen persoonlijkheid gaan ontwikkelen en dus heel belangrijk is dat ze zelf keuzes mogen leren maken. Als ze aangeven niet op de foto te willen dien je dat dan ook te respecteren.

Tip: Maak afspraken met je kind rondom het maken van foto’s en wel of niet plaatsen op social media. Nee, ze zullen nog niet de gevolgen overzien van het online delen van foto’s. Maar ze voelen zich wel serieus genomen dat ze daar zeggenschap over hebben, net als dat zij de baas zijn over hun eigen lichaam.

Lees ook: Afspraken mobiele telefoon kind; met oa sim only of abonnement eerste telefoon 

Je kind kan er veel van leren

Het lijkt nu alsof (social) media alleen maar negatief is, dat is helemaal niet zo. Je kind kan er ook veel baat bij hebben. Zo zijn wij voorstander van speelgoed met robots waarbij ze oefenen met programmeren. Dat is een heel andere manier van denken en kunnen ze later veel baat bij hebben als ze dat op jonge leeftijd al hebben aangeleerd. Ook programma’s zoals Squla zijn heel populair; bij ouders, kinderen en leerkrachten. Hier leren ze spelenderwijs dingen als taal en rekenen en de wereld om zich heen terwijl het goed aansluit bij het onderwijs.

Lees ook: Interactief speelgoed om te leren programmeren (ook voor kleuters)
Lees ook: Squla; digitaal leren

Media Ukkie Dagen

Dit artikel is geschreven in het kader van de Media Ukkie Dagen (van 6 t/m 13 april). De Media Ukkie Dagen worden dit jaar voor de zevende keer georganiseerd. Het thema van de Media Ukkie Dagen dit jaar staat in het teken van ‘‘Dreumesen, peuters en kleuters mediawijs?’. De huidige generatie kinderen heeft hier tenslotte dagelijks mee te maken. Niet om met een wijzend vingertje aan te geven wat wel of niet mag. Maar wel in het kader van de bewustwording en je handvatten te geven in hoe je daarmee om kan gaan. Want de meeste ouders vinden omgaan met mediagebruik lastiger dan ‘gewone’ opvoedproblemen zoals zindelijkheid of eetgedrag. Ze kunnen tenslotte niet terugvallen op hun eigen ervaring en herinnering, maar moeten zelf grenzen stellen en bewaken. Speciaal om ouders met kinderen van deze leeftijd te ondersteunen is er dit jaar het Digi-ABCD met praktische tips. Deze biedt meer informatie en tips om ouders op weg te helpen in de digitale opvoeding.

Welke afspraken heb jij met je partner en de kinderen gemaakt als het gaat om (social) media?