De Keukenhof in Lisse; je kent vast wel die foto’s van kleurrijke tulpen in een groene achtergrond met Aziatische toeristen die selfie’s maken. Toeristischer dan dat vind je niet snel in ons land. Maar is een beetje bloemetjes kijken in de grootste voorjaarstuin ook wel leuk met kinderen? Ooit als klein meisje ben ik er zelf geweest, al kan ik me daar niet veel meer van herinneren. Dus toen ik vorige week hoorde dat de Keukenhof weer open was (openingsdagen zijn natuurlijk afhankelijk van de weersomstandigheden omdat de bloemen eerst uit moeten zijn gekomen) leek het me leuk om daar op een woensdagmiddag met de kinderen heen te gaan. Ik wist dat er een doolhof en wat kinderboerderijdieren waren dus leuk voor een paar uurtjes. Of dat een goed idee was?

Lees ook: Zuid-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit

Keukenhof Lisse

Op het landgoed Keukenhof waar in 1642 het kasteel Slot Teylingen werd gebouwd. In de omgeving, tuinen en bossen rondom het kasteel werden kruiden en gewassen verbouwd en dieren gejaagd voor in de keuken, zo komt het kasteel dus aan zijn naam. Op het landgoed vind je diverse monumenten waaronder de bloemententoonstelling; één van de mooiste lentetuinen ter wereld. Mensen van over de hele wereld komen hier om de bloemen te aanschouwen. Jaarlijks komen er maar liefst meer dan 1 miljoen bezoekers uit meer dan 100 landen. Verbaas je dan ook niet als je heel wat talen en culturen voorbij hoort / ziet komen. Het kasteel zelf is geen onderdeel van de bloemententoonstelling, maar staat aan de andere kant van de weg. In het park vind je verschillende soorten tuinen, overdekte paviljoens en ook speelgelegenheden voor de kinderen.

Indrukwekkend om te weten is dat ieder jaar de 7 miljoen bollen gerooid worden en het jaar daarop opnieuw geplant! Ieder jaar is het ontwerp daardoor weer anders. Bij het planten wordt er rekening gehouden met dat verschillende bollen verschillende bloeitijden hebben. Zo staan er blauwe druifjes tussen de tulpen die net hun kopje boven de grond steken.

Thema 2019; Flower Power

Ieder jaar is er een ander thema dat centraal staat. Dit jaar is dat Flower Power en dat kan je bijvoorbeeld terugzien in de diverse inspiratietuinen, maar ook in het enorme mozaïek. Op dit moment stond vooral de vlinder in volle bloei, al zag dochterlief ook goed dat het andere veld een meisje voorstelde.

Voor dit thema is gekozen omdat bloemen mensen inspireren. In Keukenhof verbinden de bloemen mensen uit de hele wereld, die samen genieten van tulpen, geuren en kleuren. Holland is wereldberoemd om de prachtige bloembollenvelden en alle soorten bloemen die er gekweekt worden. Met felle kleuren, hippies, peace & music staat Flower Power voor de sfeer van begin jaren ’70. Een prachtig thema om het 70ste jubileum van Keukenhof mee te vieren. Flower Power, de kracht van bloemen!

Met kinderen naar Keukenhof

Terugkomend op de vraag die ik aan het begin van het artikel stelde. Of een bezoek aan Keukenhof met kinderen een succes is? Absoluut, wij zijn er in totaal vier uur geweest maar hadden er rustig de hele dag kunnen zijn zonder ons te hoeven vervelen. Er is echt heel veel te zien en doen. Speciaal voor kinderen zijn er een aantal faciliteiten getroffen, maar ook zonder zullen ze zich prima weten te vermaken. Het was echt bijzonder om de wereld door hun ogen te zien. Zo werden aan het begin alle bloemen geroken, zijn waterpartijen natuurlijk een groot speelparadijs, helemaal als het zonnetje schijnt, en vormen stapstenen een hindernisbaan.

Doolhof

Op de kaart hadden ze al heel snel de doolhof gespot, dus daar moesten we natuurlijk naar toe. Ook in de Efteling is het doolhof één van hun favoriete attracties. Nu is het zo dat de heggen vrij hoog en dicht zijn zodat het ook voor volwassenen echt een doolhof is. In de punt van de doolhof vind je een uitkijktoren waarmee je over het veld kan kijken. Met de kinderen had ik de afspraak gemaakt dat ze er in mochten, maar dan wel bij elkaar moesten blijven. Er is een ingang, en 1 uitgang daar vlak naast, dus als ouder kan je rustig op een stenen blok zitten en beide kanten in de gaten houden. Ze kwamen al vrij snel via de uitgang weer naar buiten en wilden natuurlijk direct nog een keer, en nog een keer.

Speeltuin & Kinderboerderij

Tegenover het doolhof vind je een kinderboerderij en speeltuin. In de kinderboerderij hebben de geitjes, schapen, varkens, konijnen hun eigen ruimte waar ze kunnen verblijven. Of kunnen ze naar het middenveld komen waar je ze mag aaien. Ook vind je hier een pauw en kippen. De geit had twee babytjes die natuurlijk superlief en schattig waren. Dieren blijven natuurlijk altijd leuk om even te aaien.

Naast de kinderboerderij was de speeltuin met diverse toestellen. Zo was er een groot speeltoestel met glijbaan, klimmuren en touwwerk voor de wat oudere kinderen en diverse toestellen zoals een wip en glijbaan met de afbeeldingen van Nijntje voor de kleinsten. Aan de andere kant van de speeltuin was er ook nog een kabelbaan waarbij ik de kinderen nog wel even moest helpen omdat hij net iets te hoog was en nog iets verder een klimbrug met een wiebelbrug en een klimtoestel. Nu mochten ze van mij even over de wiebelbrug, maar voor ik het wist zaten ze bovenop het klimgedeelte. Dat vond ik stiekem toch wel even spannend, want als je valt ben je nat! Voor de papa’s en mama’s is het mogelijk om op het terras van de poffertjeskraam plaats te nemen om je kind in de gaten te houden.

Nijntje

Naast de speeltoestellen in de speeltuin heeft Nijntje ook haar eigen paviljoen. Nijntje, of Miffy zoals ze over de grens genoemd wordt, is tenslotte wereldberoemd. Het paviljoen lijkt net op het huisje van Nijntje volgens Dick Bruna en hier vind je een shop met diverse Nijntje-artikelen. Buiten staan er ook een aantal beelden, wipkippen en mogen natuurlijk grote houten Nijntjeklompen niet ontbreken voor de foto ;-)

Speurtocht

Bij de ingang kregen de kinderen een boekje mee met speurtocht door het park. In het begin hadden ze hier geen oog voor, en was de kaart veel interessanter. Tot dochter ontdekte dat er bijvoorbeeld een opdracht in zat waarbij je kleuren moest zoeken en er op de laatste bladzijde een centimeter ontdekt werd waarmee er vervolgens volop bloemen gemeten werden. De kinderen hebben natuurlijk ook geoefend met het herkennen van tulpen, narcissen, druifjes en hyacinthen. Toch wel een verschil of je dat in een boek ziet of zo in een enorm park! Net als andere opdrachtjes en vragen. Gelukkig kreeg ik een bladzijde mee met de goede antwoorden ;-) Bij de informatiebalie kan je vervolgens je boekje laten zien en krijg je een leuke verrassing voor in een pot of de tuin. Die moesten natuurlijk het liefst bij thuiskomst al geplant worden!

Molen

Oké, de molen is niet specifiek alleen voor kinderen maar ze vonden het heel leuk om naar boven te klimmen en kwamen onder de indruk weer beneden met het verhaal dat ze de ‘machine van de molen’ hadden gezien. Vanaf de molen kan je ook heel goed rondkijken over de bollenvelden.

Tuinen

Verspreid over het park kom je diverse tuinen / stijlen tegen. We hebben vast niet alles gezien, maar wat de kinderen erg leuk vonden waren de volgende gebieden.

Franse tuin

Het gedeelte bij de ingang is geïnspireerd op de Franse tuin waar symmetrie en borders centraal staan. Natuurlijk is hier ook een fontein aanwezig. Richting de grens van het park met de bollenvelden vind je ook een gebied wat de kinderen deed denken aan het strand en ons weekend op Ameland met duinen en zand. Hier vind je ook een uitkijkpunt over de bloemenvelden heen.

Engelse tuin