Het is weer zover; de kerststress en drukte is op zijn top. Op het werk moet alles geregeld worden, want het einde van het jaar is nabij. Afhankelijk van het werk worden er langere dagen gemaakt en vrij nemen is geen optie. Daarnaast hebben de kinderen vakantie, moet er van alles geregeld worden voor de kerstvieringen en dan heb je het huishouden nog. Eind november begint de marathon, met half december even rust en daarna volle kracht vooruit. Toch weiger ik er dit jaar aan toe te geven, dit jaar houd ik mijn hoofd koel!

Lees ook: December stress?

Kerstboodschappen

Is boodschappen doen al drama, dan geldt dat voor de kerstboodschappen helemaal. Als je slim bent geweest, regel je dat je bij familie of vrienden eet (al levert dat wellicht ook de nodige stress op), of dat je ergens gaat uit eten. Zelf eten we Tweede Kerstdag bij mijn ouders en Eerste Kerstdag thuis. Daarnaast heb ik op tijd de boodschappen gedaan, namelijk woensdagochtend. Donderdag moesten tenslotte de gerechten voor het kerstdiner op school voorbereid worden en vandaag zijn de kinderen al vrij. Het is dan wel even opletten met de houdbaarheidsdata, maar de missie is geslaagd. De kasten liggen vol, en anders wordt er wat geïmproviseerd. En anders zag ik dat zelfs de grote supermarkt op Eerste Kerstdag open is met aangepaste openingstijden voor wat last minute boodschappen.

Geen gedoe met kerstdiner

Nu kan ik het heel ingewikkeld maken met vijfgangendiners, maar zowel ik als de kinderen zitten daar niet op te wachten. Dus gaan we ‘gewoon’ gezellig gourmetten, net zoals de rest van Nederland. Zo’n complete schaal met vlees, sausjes, afbakbrood (want stokbrood blijft niet lang vers) en wat groenten en klaar. Als ze tussendoor van tafel willen prima, want anders kan het toch een lange zit worden.

Bij mijn ouders komt er een buffet, gourmetten hebben we al met Sinterklaas gedaan en werd afgelopen week gevraagd of ik ook wat wilde meenemen. Toevallig had ik die ochtend al de kerstboodschappen gedaan en een flinke beenham meegenomen, de favoriet van manlief. Voor Derde Kerstdag, of kerstlunch of iets dergelijks. Die gaat dus nu mee.

Lees ook: Gourmetten met kinderen; recepten en ideeën ook voor baby’s, vegetarisch, bijgerechten of kinderfeestje
Lees ook: Fun-cooking live aan tafel; Wokken, steengrill, fondue, pizzarette of toch ‘ouderwets’ een fonduestel met Kerst, Pasen of Sinterklaas?

Aan tafel

Als we het dan toch hebben over kinderen aan tafel; dit jaar heb ik voorzorgsmaatregelen genomen en een tafelkleed gekocht die ook functioneert als kleurplaat. Dat vinden ze erg leuk, dus nu kunnen ze helemaal losgaan. Prima afleiding en bezigheidstherapie ;-)

Kerstkaarten

Hier had ik afgelopen week al een blog over geschreven; er komen steeds minder kerstkaarten binnen en ik vroeg me af waarom ik ze nog verstuurde. Natuurlijk is het leuk en persoonlijk om een kaart te sturen ipv via social media. Aan de andere kant, wat is er persoonlijk aan een standaardkaart met alle namen van de leden van het gezin erop? En na afloop worden ze toch weggegooid.

Kerstcadeautjes

Met Sinterklaas hebben we al cadeautjes gedaan, dus met Kerst slaan we dit over. Daarnaast ben ik van mening dat Kerst om iets anders draait dan cadeautjes en (heel veel) eten en gaan we ook met het gezin naar de kerk. Soms vragen de kinderen er wel om, als ze weer een film hebben gezien waarin kinderen cadeautjes krijgen en daarop is het standaardantwoord: dat is voor de kinderen waar Sinterklaas niet kan komen zoals Amerika.

Naar de kerk

Op Kerstavond gaan we naar de kerk voor de kerstviering. Dit jaar is er een speciale kinderviering voor gezinnen. Daar mogen ze verkleed heen, dus de één gaat als engeltje en de ander als rendier.

Pyjamadagjes

Voor zoonlief had ik al kleding gekocht, over de jurk voor dochterlief was ik toch niet helemaal tevreden dus zijn we afgelopen week nog even de stad in geweest. Naast een nieuwe jurk heb ik meteen een nieuwe winterjas en een aantal huispakken gehaald! De kinderen zijn namelijk gek op pyjamadagjes waarop niets hoeft en alles mag. Ook zij moeten even bijkomen van alle stress en drukte, zo had zoonlief al een paar dagen weer een middagslaapje gedaan. Dat gaat dus zeker weten een succes worden, vandaag zijn we er al mee begonnen ;-)

Werk komt op laatste plaats

Natuurlijk, deze blog is mijn werk. Maar ook ik heb soms vakantie nodig. Daarom dat ik afgelopen week al een stapje terug heb moeten doen en er bijvoorbeeld geen weekoverzicht online is gekomen en ook de komende weken iets minder achter de laptop wil zitten en gewoon gezellig met de kinderen bezig zijn. Dat is één van de redenen waarom ik zo blij ben om zelfstandige te zijn; dat ik zelf mijn werkdagen kan bepalen. En dat levert uiteindelijk ook weer de leukste blogs om weer met jullie te delen ;-) Dus als er een keer een dag geen blog voorbij komt, of wat later zoals vandaag, dan weet je waarom ;-)

Wat doen jullie om kerststress te voorkomen / vermijden?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.