Nu Sinterklaas het land uit is komt de kerstdecoratie overal te hangen, hoor je kerstmuziek en worden er regelmatig kerstfilms vertoond op tv. Naast kerstbomen en sneeuwsterren zie je ook overal de Kerstman verschijnen, al dan niet in combinatie met een rood geneusd rendier. Heel leuk, maar hier in huis probeer ik het te voorkomen. Niet dat ik iets tegen de Kerstman heb, maar het hoort hier in huis niet bij het kerstfeest.

Lees ook: Sinterklaas films en series; De leukste korte & lange films voor peuters en kleuters op netflix of tv / dvd
Lees ook: De leukste grappige en foute kersttruien voor baby’s, kinderen, dames en heren.
Lees ook: Kersttradities wereldwijd; Leuke ideeën om Kerst te vieren met familie en kinderen

Wie is de Kerstman?

Santa Claus is de Amerikaanse versie van onder andere Sinterklaas, die eeuwen geleden door de kolonisten verhuisd is naar Amerika. De in Europa bekende gebruiken als Sinterklaas (Nederland, België en Frans Vlaanderen), Sankt Nikolaus (Duitsland) en Father Christmas, de protestantse versie van Sinterklaas die niets hadden met de heiligen uit de katholieke kerk (Groot Britannië), werden door de kolonisten gecombineerd voortgezet in Noord-Amerika als Santa Claus, waarbij de naam een verbastering is van Sinterklaas. Santa Claus bestaat dus slechts een paar honderd jaar en is in de loop der tijd ‘geëvolueerd’. De Santa Claus van 200 jaar geleden is niet de moderne Kerstman die wij nu kennen.

Pas eind 18de eeuw werd Santa Claus afgebeeld als de dikke man met muts die we nu kennen en was hij geen heilige meer. De rode en witte kleuren werden zelfs pas in de 19de eeuw voor het eerst gebruikt en zijn dus niet bedacht door Coca Cola zoals vaak wordt beweerd. Een Coca Cola-medewerker beweerde zelfs ooit dat Santa Claus door Coca Cola als marketingstunt is bedacht en daarom ook de rode en witte Coca Cola-kleuren heeft gekregen. Door de jaarlijks terugkerende kerstreclame van Coca Cola kan men zomaar gaan geloven dat Santa Claus echt door Coca Cola bedacht is. Santa Claus is een goedlachse dikke man in een rode outfit met wit bont en een rode muts. Hij komt met een vliegende arrenslee, vol cadeautjes, getrokken door rendieren. Vooral in Amerika is Santa Claus een begrip en leven veel kinderen lang toe naar Kerst, wanneer Santa Claus langskomt en cadeautjes achterlaat.

Het valt me ook op dat als de kinderen de Kerstman zien in een winkel ze hem dan benoemen als Sinterklaas, voor hen is hij één en dezelfde figuur. Dat is ook precies wat ik ze wil meegeven, dat Santa Claus Sinterklaas is, maar dan in een andere cultuur.

Lees ook: Sinterklaas voor grote kinderen; boek met uitleg Sinterklaas bestaat niet

Kerststal in plaats van Kerstman

Ondanks dat we gelovig zijn en we dit de kinderen willen meegeven, is het dus niet vanwege religieuze redenen dat de Kerstman vermeden wordt. Rendieren, pinguïns en sneeuwpoppen zijn van harte welkom, dan gaat het meer om de winterse sferen voor mijn gevoel. En Sinterklaas, het origineel is, zoals jullie hebben gemerkt, ook van harte welkom. De Kerstman wordt in de raamdecoratie, of op foute kersttruien echter vermeden. Onder de kerstboom staat gewoon een kerststal, en geen kerstdorp of -treintje. Een kerststal om mee te spelen zodat de kinderen vertrouwd raken met Maria en Jozef, de ezel, kameel en drie koningen en de engel. Op een laagdrempelige spelende manier. We lezen ook het kerstverhaal voor, we hebben zelfs diverse boeken van aanwijsverhalen, tot zelflees-verhalen of eentje met een kerststal die je dan zelf kunt opzetten vanuit het boek. De Kerstman heeft in mijn ogen niets met Kerstmis te maken. In ieder geval niet in dit deel van de wereld. En in andere delen is het de lokale variant op Sinterklaas, ongeacht wanneer je dat viert.

Nuance

Nu is mijn mening niet heel zwart / wit hoor, qua decoratie probeer ik de Kerstman te bannen. Maar de kerstfilms op tv waarin de Kerstman of zijn elfjes een hoofdrol spelen, vind ik altijd wel leuk om te zien zo aan het einde van het jaar. Hoort er toch een beetje bij. Dat is voor mij niet anders dan naar een fantasyfilm kijken of Disneyfilm waarin elfjes of andere fantasiefiguren een rol spelen.

Tot slot nog dit leuke filmpje, beter niet bekijken met kinderen in de buurt ;-)
[youtube

Hebben jullie iets met de Kerstman?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.