Je ziet het steeds minder, toch vind ik het geweldig om met de kerstdagen kaarten te versturen. Gewoon, ouderwets per post. Helaas krijg ik het gevoel dat dat voor steeds minder mensen geldt. Ieder jaar komen er minder kaarten binnen in de brievenbus en meer per digitale snelweg. Zelf sturen we ook ieder jaar iets minder kerstkaarten. Wel probeer ik ieder jaar mijn best te doen om iets moois te maken van de kerstkaart. Met een foto van de kinderen. Het eerste jaar een kerstkaart met een zes maanden oude baby girl. Tijdens een bezoek aan de kerstmarkten van Gent kwam ik een eenvoudig kerstjurkje tegen in kleine maat. Deze paste het jaar daarop prima, en wordt nu gedragen tijdens verkleedpartijtjes met het nichtje. Voor peuter heb ik een nieuw jurkje gekocht, wederom op de groei. Het is een echt mini prinsessenjurkje. Vorig jaar hebben we een newborn-shoot gecombineerd met een paar foto’s in kerstkleding. Dit jaar ging het iets lastiger. Na een halve week was er nog geen moment waarop de dame en heer tegelijkertijd wakker, niet aan het eten en in dezelfde ruimte waren.

Lees ook: Knutselen kerst thema; thema ideeën voor peuters, kleuters maar ook inspiratie voor volwassenen!

Kleding

Ik vind het zelf altijd leuk als een foto eenheid uitstraalt. Natuurlijk kan je een foto maken in de dagelijkse kleding voor de kerstboom. Best knap als dat lukt met het scherp stellen met de lichtjes etc. Je kan ze ook een winter outfit aantrekken; een mooie gebreide trui van oma. Of wat nette bijpassende kleding in dezelfde kleur. Zoals je in de inleiding kon lezen kies ik zelf graag voor een ‘santa’ en ‘elfenpakje’. Misschien Amerikaans, maar wel zo leuk.

Juiste omgeving

Vorige week gingen we naar lichtjesavond en had ik voor de zekerheid de pakjes meegenomen. Het was echter zeer donker en de verlichting minimaal om duidelijke foto’s te maken. Een mooie omgeving voor de foto’s, zonder dat er minimaal 10 anderen op staan waren er ook nauwelijks. Tijd voor plan B; een bezoekje aan de kerstmarkt de dag later. Dat was een groot succes. Tegenwoordig worden er steeds meer scenery’s gebouwd met diverse kerstlandschappen.

Afleiding

Om een foto te maken helpt het om je kinderen af te leiden. Dit kan door ze iets in de handen te geven, dat ze afgeleid zijn om niet teveel gekke gezichten te trekken. Dit kan een leuke accessoire zijn zoals een krijtbord met een boodschap. Moeten ze niet te jong zijn zodat ze ermee gaan spelen en je nog niets van de tekst gaan lezen. Iets van een stuiterbal of een mini kerstboompje. Zelf was ik erg blij met de hulp van een tweede persoon. Zowel voor het idee van veiligheid; vond het stiekem toch een beetje eng met onze zoon los zittend op de arreslee. Zeker als hij enthousiast is kan hij er zo vanaf hoppen. En natuurlijk om ze aan het lachen te krijgen.

Foto’s maken

Voor handige tips om mooie foto’s te maken van je kindje verwijs ik graag naar Janske.nl. Ze heeft gisteren een mini stappenplan met tips gedeeld voor mooie foto’s. Inclusief voorbeelden.

Foto bewerking

Als de foto gemaakt is, maar je toch niet helemaal tevreden bent. Kan je heel eenvoudig met het programma Picmonkey je foto bewerken. Een filtertje, kadertje, wat sneeuwvlokjes, een plaatje erbij en een stukje tekst en de foto is klaar om als kaart gedrukt te worden. Is er echt geen foto waar ze allebei leuk opstaan zijn er vast voorbeelden te vinden waar je een cut-out van het hoofd van je kind in iets van een kerstbal kan plakken. Of als foto die je vervolgens op zelfgemaakte kaarten door de kinderen kan plakken.

Foto’s afdrukken

Als je de foto’s laat afdrukken kan je kiezen voor een service die ze gelijk als kaart afdrukt, eventueel zelfs direct verstuurd. Of naar jouw thuis opstuurt, zodat je het nog even kan controleren. De afgelopen jaren heb ik hier voor gekozen. Maar ontvang steeds meer foto’s, dat ik dat dit jaar ook heb gedaan.

Kerstkaarten maken

Aangezien ik er toch iets van een kaartje bij wil doen ben ik met peuter aan de slag gegaan. We hadden de tafel vol liggen met papier, stickers, stempels, glitters, lijm, wascokrijtjes, perforators, knopen, pasta en nog veel meer. We hebben dus aardig onze creativiteit los kunnen laten. De kerstboomkaart heb ik zelf gemaakt naar aanleiding van een filmpje bij Rosanne. En met de vingers en handje van baby boy heb ik ook twee kaarten gemaakt. Verder is peuter aardig creatief geweest. Zo leuk om dat te zien, alleen drie keer raden wie dat na afloop allemaal mag opruimen…

DIY: Kerstkaartenmaken met peuters - Mamaliefde

Hoe versturen jullie je kerstkaarten?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.