Kerstdiner met kinderen; 10 tips en ideeën voor een gezellig etentje thuis

En niet alleen het kerstdiner, maar ook een speciaal kerstontbijt of lunch. Gezellig volgende week met zijn allen aan tafel; jong en oud. Of je nu een speciale kindertafel hebt of juist tussen jullie zelf inzet. Stiekem zie ik er zelf al een beetje tegenop, we gaan eerste kerstdag bij oma en opa eten. Toch hoeft het voor kinderen niet heel uitgebreid. Daarom deze tips, op basis van mijn ervaringen, die zorgen voor een onvergetelijke kerst thuis of waar je ook aanschuift.

1. Keep it simple

De eerste tip is om niet alle onderstaande tips op te volgen. Met een of een paar tips creëer je al een bijzonder sfeertje dat anders is dan normaal. Dat maakt het speciaal en om te onthouden. Ga je alles doen wordt het teveel voor de kinderen en komt er alleen maar extra spanning wat de sfeer juist niet ten goede komt. Tip 9 geldt natuurlijk altijd!

2. Cadeautjes tussen de gangen door

Ga je naar een uitgebreid familie diner met meerdere gangen? Neem dan kleine cadeautjes mee voor de kinderen. Dit hoeft niet eens nieuw te zijn, maar kan ook meegenomen worden uit de huidige verzameling van speelgoed. Tussen de gangen door kan je dit dan aanbieden aan de kinderen. Denk aan een boekje, een autootje, een kleurplaat met wat potloden etc.

3. Dim het licht

Of zelfs het licht uit doen. Zo kwamen we afgelopen week naar beneden terwijl het nog donker was. Ik had het licht al aangedaan toen de oudste besloot dat ze in het donker wilde ontbijten. Mij best, licht aan in de keuken, in de kerstboom, kaarsje op tafel en eet smakelijk. Het is wel fijn als ze hier zelf mee komen, want veel kinderen vinden het donker / schemer toch wel erg spannend.

4. Speciale kleding

Met de kerst hoort natuurlijk mooie kleding. Of het nu nieuw gekocht is of nog in de kast ligt. Het gaat vaak om net dat beetje extra. Bijvoorbeeld die jurk die ze normaal niet aan mogen trekken. Of een extra strikje. Zolang het maar lekker zit en ze er niet aan gaan plukken. Natuurlijk kan je je kind ook laten helpen in jouw outfit, laat bijvoorbeeld twee opties zien en laat je kind kiezen. Dan voelt het zich heel bijzonder.  De outfit wordt natuurlijk afgemaakt met een beetje lippenstift (lippenbalsem) of nagellak dat ze normaal niet snel krijgen.

5. Kinderporties

Kinderen willen over het algemeen eten wat jij ook op je bordje hebt liggen. De rest is niet interessant. Probeer daarom zoveel mogelijk gerechten op tafel te zetten die de kinderen ook mogen en biedt dit aan in kleine porties. Bij meerdere gerechten kunnen ze natuurlijk zelf kiezen wat ze willen eten. Je kan natuurlijk altijd zorgen voor een back-up in de koelkast. Al zorgen veel kleine hapjes ook prima voor een volle buik. Blijft er ruimte over voor het toetje. Meer tips voor maaltijden vind je hier of overweeg eens een monkey plate.

6. Helpen in de keuken

Nu is het fijn als je gaat koken met kinderen als het grootste gedeelte al voorbereid is, dat je het hooguit nog hoeft op te warmen en op te dienen. Extra leuk is het als de kinderen gerechten terug zien komen waaraan ze hebben meegeholpen. Denk aan het drukken op knopjes van de keukenmachine, mogen versieren met smarties, in de pan roeren etc.

7. Een speciaal kinderservies

En dan niet zomaar een ‘mooi’ kinderservies of speciaal voor de kerst, nee een set die ze zelf hebben versierd. Dat maakt het natuurlijk extra lekker! Bij de action koop je al voor weinig een servies, losgaan met een porseleinstift en klaar.

8. Muziek op de achtergrond

Gezellig een kerstmuziekje op de achtergrond. Steeds meer radiostations hebben deze dagen een speciale zender vol kerstmuziek. Of maak een playlist aan met favoriete kinder kerstmuziek of een verhaaltje tussendoor.

9. Volle aandacht

Eigenlijk had dit de eerste tip moeten zijn; maar leg de mobieltjes weg. Vanavond zijn jullie er voor elkaar, en niet voor die ander die niet fysiek aanwezig is.

10. Keeping memories

Zorg dat er ook genoeg foto’s gemaakt worden om deze gezellige ochtend, middag of avond vast te leggen voor later. Ook inclusief alle ‘blunders’ dat maakt het echt en onvergetelijk. Weet je nog dat jaar dat…

Meer tips vind je op pinterest. En onthou let it go of drink een extra glas wijn!

Wat is jouw ultieme tip voor een gezellig en onbezorgde kerstmaaltijd, ook voor de kinderen?

Bron afbeelding Shutterstock

Summary
Review Date
Reviewed Item
Kerstdiner met kinderen; 10 tips en ideeën voor een gezellig etentje thuis
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 5 )

  • Hmm tip 9 en 10 gaan bij mij slecht samen. Haha telefoon is ook echt mijn fototoestel tegenwoordig. Maar meer dan foto’s maken hoeft hij ook niet te doen dan natuurlijk!

    • Dat heb ik ook last van, maar dan gewoon geluid uit en Wi-Fi / Internet uit. Is het alleen nog je fototoestel 😉

  • Goeie tips! De meeste deed ik al, vooral die van hou het simpel. En tip 9, tja die is inderdaad voor mij heel vanzelfsprekend, maar goed dat je hem toch nog noemt.

  • Leuke tips!!! Ik krijg er helemaal zin in ? Mijn kinderen vinden het verder ook heel leuk om te helpen met het mooi maken van te tafel. We knutselen waxinelichtjes, placemats, versiersels etc. Wanneer ze hun eigen knutsels kunnen bewonderen willen ze misschien ook wel wat langer aan tafel blijven zitten tijdens het kerstdiner ?

  • Wat een handige tips! Die zelfgemaakte bordjes zijn echt leuk, mijn meisje is dol op tekenen dus dat komt helemaal goed! Maar waar koop je die porseleinstiften? Ook bij de Action?

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top