Het is je vast niet ontgaan; het is Kinderboekenweek! Het thema dit jaar is Voor altijd jong. Zoals gebruikelijk heeft Kinderen voor Kinderen het themalied verzorgd, zijn er tal van activiteiten door het land en zijn er de nodige boeken uitgebracht. Ik had het geluk één van die boeken te mogen reviewen, één van de populairste zelfs voor de kleuterleeftijd. Namelijk; Boer Boris gaat naar oma.

Op de kaft

De bomen hangen vol appels. Wat doen we ermee?
Boer Boris weet het: ‘We gaan naar Oma en die maakt er taart van’.
Maar hoe gaan we erheen? Met de trein natuurlijk! Boer Boris gaat naar oma.

Toen het boek binnenkwam bleek peuter al bekend te zijn met Boer Boris. Zelf was dit mijn allereerste kennismaking met deze boer, maar zij kent de andere titels kennelijk van het kinderdagverblijf. Wat mij als eerste opviel waren de tekeningen. Vage aquarellen is wat bij mij opkomt. Ik vind het mooi! Er gebeurt op elke pagina heel veel, maar te druk wordt het nooit. Hoewel vaag, zijn sommige details enorm treffend. Denk aan een tram die naar Madurodam rijdt met reclame van de bekendste visboer uit Den Haag en Scheveningen erop.

20161002_191424-1024x683

Zomaar een passage

Maar nu is nog de vraag:
hoe gaan we naar Den Haag?
‘Gewoon’, zegt Boris Boer,
‘met het openbaar vervoer’.

20161002_190358-1024x683Wat wij ervan vonden?

Ik zal meteen eerlijk zijn, ik vond het verhaal in eerste instantie niet leuk. Ik begreep het ook niet. Waar zou dat aan liggen? Waarschijnlijk aan mij, maar ook aan de suggestieve titel die ik te letterlijk nam. Na een paar keer voorlezen ging ik het boek meer waarderen. Het verhaal is grotendeels op rijm geschreven, dit leest erg prettig vind ik.

Zoals gezegd vind ik de tekeningen ook erg mooi. Elke keer ontdek ik weer iets nieuws wat me de vorige keer nog niet opgevallen was. Zo komen op iedere pagina dezelfde figuren terug die je je kind kan laten aanwijzen. Ook de kleine terugkerende grapjes op elke pagina zijn zowel voor het kind als de ouder leuk.

Bij een prentenboek gaat het natuurlijk ook om de mening van mijn peuter. Goed uitleggen aan mij wat ze leuk vindt aan het boek kan ze nog niet. Gezien dat ze wel steeds graag wil dat ik het boek voorlees, kan ik afmeten dat het een succes is. Net zoals de meeste kinderen vindt mijn dochter een treinritje geweldig, het verveelt nooit! Hoe leuk is het dan voor haar dat de NS ook hoofdsponsor is van de Kinderboekenweek?! Niet alleen de NS met logo, maar ook bijna al het materieel komt voorbij. Waar ik reclame zie, zullen de kinderen, net als zij, vooral herkenning vinden. Dat terugzien in een rijk geïllustreerd prentenboek zal een feest der herkenning zijn.

Boer Boris gaat naar oma is geschreven door Ted van Lieshout, met tekeningen van Philip Hopman en uitgegeven door Gottmer en te koop bij bol.com