Ben je ook zo’n fan van kastelen? Dan is een bezoek aan een kasteel vast iets wat je graag doet. Voor kinderen doen kastelen vaak denken aan de tijd van de ridders en prinsessen. Maar welk kasteel is ook leuk voor kinderen? Waar mogen ze echt genieten van de middeleeuwse sferen, misschien zelfs als ridder of prinses? Vaak is het ook mogelijk om een kinderfeestje te vieren in een kasteel, zoals dit prinsessenkinderfeestje. We zetten er hier een aantal op een rij.

Kasteel De Haar in Haarzuilens (Utrecht)

We beginnen met mijn eigen grote favoriet: kasteel De Haar. Eigenlijk is De Haar een apart gevalletje. Van het originele kasteel is niets meer te bekennen, want het huidige kasteel dateert uit het einde van de 19e eeuw. Het oorspronkelijke kasteel was namelijk door oorlogen en stormen behoorlijk verwoest. Maar het resultaat is een imposant gebouw, wat in volle glorie staat te schitteren. In combinatie met het prachtige omliggende park is het niets anders dan een prachtig plaatje.

Kasteel De Haar is op meerdere manieren te bezoeken. Is de sfeer rondom al goed genoeg voor je, dan kan je kiezen voor enkel parkbezoek. Maar gaat het toch kriebelen? Natuurlijk ga je dan een rondleiding doen. Het leuke bij De Haar is dat er echt aan de kinderen wordt gedacht. Zo zijn er speurtochten, kan je ook een speurtocht door het park houden en bijvoorbeeld je kinderfeestje daar geven. De speurtochten kan je houden tijdens de speciale kinderrondleidingen, bijvoorbeeld gegeven door ‘de baron en barones’. Hoe echt wil je het hebben? Voor de jongere kinderen is er een speurtocht naar dieren, waarbij ze zelfstandig door het kasteel mogen speuren (met de ouders, uiteraard).

Meer informatie vind je hier.

Slot Loevestein in Poederoijen (Gelderland)

Slot Loevestein heeft een hele geschiedenis achter de rug. Maar liefst 650 jaar bewogen tijden zijn aan het kasteel voorbij gegaan. Onderdeel van de Hollandse Waterlinie, in gebruik al staatsgevangenis, maar ook het gewone middeleeuwse leven: Loevestein heeft het allemaal meegemaakt. Om nog even de naam te noemen van de man, waar we allemaal tijdens geschiedenisles van gehoord hebben: Hugo De Groot! Hugo en zijn ontsnapping in een boekenkist: ook dat was Loevestein.

En jij kan hier zomaar rondneuzen! Je kunt zelfstandig het kasteel en de vesting verkennen. Hiervoor leen je een persoonlijke sleutel: wauw! Maar als je graag wilt horen vertellen over alles wat er hier te zien is, dan kies je gewoon voor een privérondleiding. In vakanties worden ook leuke extra’s georganiseerd, zoals een riddertoernooi of een workshop voor kinderen. Hel leuk is ook aan de zijkant de polder die je zelf onder water kan zetten om te ervaren hoe dat vroeger ging.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Slot Loevestein met kinderen

Muiderslot in Muiden (Noord-Holland)

Muiderslot: Misschien wel het bekendste kasteel van ons landje en tegenwoordig ook bekend als Amsterdam Castle. Een kasteel, zoals je het voorstelt hoe het ooit moet zijn geweest. Het is een verbazingwekkend compleet geheel, met een prachtige binnenplaats, een museumshop en –café. En met heel veel keus voor kinderen om te gaan doen!

Neem bijvoorbeeld de spannende Torenroute waarbij je het kasteel moet verdedigen. Of verkleed als ridder of jonkvrouw de ridderroute lopen. En heb je de opdrachten netjes uitgevoerd? Dan word je ook nog eens tot ridder geslagen en krijg je de Muiderslot riddermedaille. Er zijn familierondleidingen en je kunt ook op bezoek bij de valkenier. Of je kind viert hier zijn verjaardag met zijn vriendjes! Ook hier zijn er in vakanties extra activiteiten.

Meer informatie vind je hier.

Kasteel Arcen in Arcen (Limburg)