De Loirevallei, een schitterende streek in het midden van Frankrijk, pakweg 2 uur met de trein vanaf Parijs. Je kunt er prachtige steden bezoeken, dat kun je lezen in mijn andere blog, schitterende kastelen en heerlijk fietsen langs de rivieren. Men schijnt hier het puurste Frans te spreken, dus er zijn hier ook taleninstituten te vinden. Maar ook als je weinig Frans spreekt, kun je hier goed terecht. Mede door de oude handelsroutes die hier lagen, zijn de mensen eeuwenlang bekend met buitenlanders. Men is hier erg open, vriendelijk en gastvrij.

Lees ook: Loirestreek; Bezienswaardigheden, steden aan de Loire, activiteiten en uitjes Pays de la Loire Frankrijk
Lees ook: Stedentrip Parijs; Bezienswaardigheden en tips per arrondisement
Lees ook: Versailles paleis, tuinen en de stad
Lees ook: Leukste kastelen van Nederland; Top 10 met kind bezoeken

Er zijn hier vele verschillende kastelen uit alle eeuwen vertegenwoordigd. Ik kan ze nooit allemaal noemen en smaken verschillen. Ik was hier zelf twee weken in de zomer van 2007 en ik noem hier de meest bekende en mijn persoonlijke favorieten.

Chenonceau

Dit prachtige kasteel kun je prima met de trein bereiken. Het ligt schitterend als een brug over het water. Toen ik er was, was het er verschrikkelijk druk, maar laat je daar niet door weerhouden. Het oude kasteel is uit 1432 en gebouwd door Jean II Marques. Hendrik II erfde het en schonk het kasteel aan zijn maîtresse Diane de Poitiers, hertogin van Valentinois. Na het overlijden van Hendrik in 1559 liet zijn echtgenote Catharina de’ Medici Diane uit het kasteel zetten. Daarvoor in de plaats kreeg Diane het veel kleinere kasteel van Chaumont-sur-Loire. Hierdoor kreeg het kasteel de bijnaam ‘Château des Dames’.
Claude Dupin kocht het kasteel in 1733 van de hertog van Bourbon. Zijn tweede echtgenote, Louise Dupin, hield er salon en ontving beroemdheden als Voltaire, Fontenelle, Marivaux, Montesquieu, Buffon en Rousseau. Louise zorgde er ook voor dat de schrijfwijze tussen het kasteel (zonder x) en het dorp Chenonceaux (met x) verschilt. Tijdens de Franse Revolutie liet zij de kapel binnen het kasteel ombouwen tot houtopslagplaats, waardoor de kapel behouden bleef.

Bij het kasteel liggen prachtige tuinen en een boerderij. Voor eigen gebruik heeft het kasteel een grote moestuin en bloementuin. De bloemen worden gebruikt voor de schitterende bloemstukken in het kasteel. In het park is ook een labyrint en wat vervallen kariatiden (vrouwenbeelden die als pilaar worden gebruikt). In de zomer kun je een nachtelijke wandeling maken door de tuinen, wat een magische ervaring is, begeleid door de muziek van virtuoos Arcangelo Corelli. Verder zijn er een aantal horecagelegenheden, een wassenbeeldenmuseum, boottochtjes in de zomer, bloemenworkshops enz. Kijk van te voren even op de website van het kasteel voor informatie.

Chambord

Rond de stad Blois liggen meerdere kastelen en er is vanaf station Blois een shuttlebus die in de zomerperiode tussen de kastelen rijdt. Zelf heb ik destijds een bustour geboekt waarmee ik verschillende kastelen in één dag kon bezoeken. Of dit nu nog bestaat weet ik niet, maar ik zou zeker informeren.
Dit is een schitterend 16de-eeuws jachtkasteel en er hebben nooit langdurig mensen in gewoond. Het kasteel is het grootste kasteel aan de Loire. Het kasteel valt op door zijn vele torens en ramen. Het domein is zeer groot en omringd door een lange muur. Het kasteel staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is een schitterend voorbeeld van de Franse renaissance. Heel bijzonder is de dubbele (helix) wenteltrap die de donjon met de verdiepingen verbindt en misschien is gebaseerd op een ontwerp van Leonardo da Vinci, maar dat is niet bewezen. De trap bevindt zich in het midden van het kasteel. Als de ene trap gebruikt zou worden om naar boven te lopen, en de andere om naar beneden te lopen, kom je elkaar nooit tegen. In het midden van de trap is een lichtschacht waardoor je via een soort binnenramen elkaar wel kan begroeten. Er zijn hier tentoonstellingen over de jacht en mooie wandtapijten te zien.

Cheverny

Dat dit kasteel (en vele andere) te bezoeken is, is te danken aan de markies Philippe Hurault de Vibraye († 1976). Hij was één van de eerste kasteeleigenaren die het belangrijk vond om historische woningen open te stellen voor het publiek en tegelijkertijd er blijven wonen om de tradities te bewaren.
Rond het kasteel is een tuin met een kennel met ongeveer 50 jachthonden. Iedere dag krijgen de honden eten, waarbij je kunt zien hoe gedisciplineerd deze zijn. Nadat het eten is neergelegd moeten ze wachten op het signaal voordat ze het mogen opeten. In een bijgebouw worden jachttrofeeën tentoongesteld. Er worden ook klank-en-lichtspelen gehouden. Het kasteel heeft model heeft gestaan voor het kasteel Molensloot uit Kuifje. Daarom is er een tentoonstelling over Kuifje. Er zijn ook rondleidingen in het park per boot of elektrische auto. In de Engelse tuin kun je heerlijk wandelen en genieten van de rust. Ook is er een speurtocht voor kinderen van 7 tot 14 jaar, die de geheime spreuk van het kasteel moeten vinden.

Sully

Dit kasteel is gebouwd i