Na afloop van ons bezoek aan Europapark gingen we niet meteen terug naar Nederland, maar bleven we nog een nachtje in Karslruhe. Je vindt hier namelijk niet alleen het Zwarte Woud, wat echt een schitterend natuurgebied is, maar aan de Franse grens ook de Vogezen. Het is hier schitterend wandelen tussen de bergen en bossen. Vrij centraal vind je Karslruhe. Een stad waar ik eerlijk gezegd voorheen nooit zo bij had stilgestaan en vooral kende van de bordjes boven de snelweg, en uit de verhalen hoorde ik dat het wat saai en grijs was. Goed moment dus om zelf op ontdekking uit te gaan. Want wat blijkt, dit is echt een stad die je, als je hier in de omgeving zit, zeker niet mag overslaan. Er is een hoop te zien en te doen, wat ook echt een aanrader is met kinderen.

Lees ook: Bremen; Wat te doen, top tips bezienswaardigheden, activiteiten en uitjes stedentrip ook met kinderen 
Lees ook: Augsburg; bezienswaardigheden, interessante plaatsen, activiteiten, uitjes tips wat te doen met kinderen in oudste stad Duitsland

 Toren van Kasteel & treintje

Het Schloss Karslruhe staat toch wel op nummer 1 als het gaat om de bezienswaardigheden van deze stad. Niet alleen vanwege het kasteel en het museum dat er nu in is gehuisvest, maar ook omdat dit het beginpunt was van de planologie van deze stad. Die is als een soort waaier om het slot heen gebouwd. Niet dat daar heel veel meer van over is.

In het kasteel heb je twee exposities; een vaste en momenteel een expositie die in het teken staat van Ramses, daarvoor moet je een kleine vergoeding betalen bij je Karslruhe Card. Nu hadden de kinderen al genoeg musea gezien die dag, dus hielden wij het op de toren. Hiervoor loop je achter de receptie naar boven. Waar je via een gang met wat meubels uit het kasteel van vroeger naar een verscholen deur loopt. Daar wordt je kaartje gecontroleerd en word je de weg gewezen. Via een aantal wenteltrappen en vierkante trappen klim je omhoog in de toren. En dan, als je denkt dat je er bijna bent, is het nog een wenteltrap zodat je echt in het puntje van de toren bent waar je een rondje kan lopen om de trap heen. Onze peuter en kleuter gingen dit vrij goed af, ze vonden het echt een uitdaging en op de terugweg werden de treden geteld. Volgens dochterlief waren het er 89, maar verder dan 20 telt ze nog niet dus dat is gewoon heel veel ;-)

Als het mooi weer is, is de tuin van het paleis ook echt een aanrader. Hier kun je heerlijk wandelen of picknicken. Als het droog is, rijdt hier ook een treintje waar je met die Karlsruhe card een rondje mee kan rijden. De route staat zelfs aangegeven op de ov-plattegronden. Helaas zat bij ons het weer een beetje tegen dus hebben we geen treintje gezien. In een andere hoek van het park rondom het kasteel vind je een botanische tuin. Bloemen kijken vinden ze vaak ook erg leuk.

Meer informatie vind je hier.

Natuurhistorisch museum