Het derde en laatste deel van onze reis brachten we door in het binnenland van Kroatië. Na een kleine twee weken aan de kust vonden we het ook fijn om wat meer landinwaarts te gaan. Natuurlijk om onder andere de populaire Plitvice meren te bezoeken waar we de vorige keer niet aan toe kwamen, maar toch ook meer mee te krijgen van het land zelf. Daarom verbleven we op suggestie van het verkeersbureau een aantal nachten in de provincie Karlovac, met als hoofdstad de gelijknamige stad Karlovac. Dit is een kleine drie uur rijden, toch is de cultuur en geschiedenis heel anders. Aan de ene kant heb je de natuur, ze noemen dit niet voor niets het groene hart van Kroatië en aan de andere kant toch meer overblijfselen van het communisme en als je er eenmaal bewust van bent en op let de .. (signalen / overblijfselen / kenmerken) van de Homeland war.

Lees ook: Vakantie Istrië (Kroatië) met kinderen; top 10 bezienswaardigheden en interessante plaatsen

Vakantie Kroatië

In de praktijk zijn het vooral veel gezinnen die een vakantie aan de kust combineren met een paar dagen / weekje meer landinwaarts. Vanaf Istrië is dat ongeveer een drie uur rijden. Tien jaar geleden is er een goede snelweg aangelegd die je door een schitterende omgeving hierheen brengt.

Als je direct vanuit Nederland komt, is het een kleine twee uur vliegen naar Zagreb en dan een klein uur transfer. Met de auto is het 13 uur rijden, dichterbij dus dan veel bestemmingen in Italië terwijl het verder weg ‘lijkt’ voor je gevoel. Voor de terugweg zijn we laat in de middag vertrokken zodat we de volgende ochtend thuis aankwamen. Dat was erg fijn en ook goed te doen. Zelfs met op dat moment het slechte weer in Slovenië, we reden via Ljubljana, maar het weer was zo slecht dat we niet even een uurtje zijn gestopt voor het avondeten. Wel was het heel mooi om in de verte naar de bliksem te kijken. Als je hier direct heen rijdt zie je ook wat meer van dit mooie land waar we zeker nog een keertje naar terug willen om vervolgens in twee uur door Oostenrijk te rijden en daarna het grootste deel van de rit in Duitsland rijdt. Waar het in tegenstelling tot de heenweg erg rustig was. Hiervoor heb je twee vignetten nodig voor Oostenrijk en Slovenië, en betaal je één keer een vast bedrag tol in Oostenrijk.

Natuur

Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl

Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl

Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl

Vakantie kinderen Kroatië Karlovac groene hart - Mamaliefde.nl

Je zit hier niet meer aan de kust dus je vindt hier niet veel stranden. Tenminste, alleen langs de rivierbank in mooie uitgestrekte groene parken. Karlovac profileert zich graag als groene stad in het hart van Kroatië. Als je de snelweg verlaat vraag je je eerlijk gezegd wel af waarom ze Karlovac een groene stad noemen? Je rijdt eerst door het ‘nieuwe’ gedeelte waar in de communistische tijd veel flats van beton zijn geplaatst. Best wel een troosteloze sfeer. Als je verder rijdt en daaromheen kijkt snap je het helemaal. Er wordt ontzettend veel aandacht besteedt aan het groen en plantsoenbeheer. Ze hebben er zelfs een speciale school voor, waar de leerlingen al in de praktijk de verantwoordelijkheid krijgen voor een gebied.

Het is echter niet alleen de stad, in de omgeving onder andere op de grens met Slovenië zijn er ook uitgestrekte natuurgebieden met onverdorven oerbossen waar je rustig een paar nachten kan leven, back-to-basic, zonder andere mensen tegen te komen. Maar wel beren, vossen, slangen en andere dieren die hier nog gewoon in het wild leven. We verbleven een nacht net buiten de stad en het is alleen al een feestje om daarheen te rijden. Helaas miezerde het, maar toch was het gevoel waanzinnig. Waar we overnachten lag op dat moment echt letterlijk in de wolken. Bij mooi weer heb je hier een schitterend uitzicht. Ik snap dan ook goed waarom er veel fietsroutes zijn in deze omgeving.

Lees ook: Citytrip Dubrovnik; Tips en bezienswaardigheden voor romantisch weekend weg

Karlovac