Kamperen met een baby onmogelijk? Zeker niet, onze dochter was twee maanden oud toen we voor het eerst gingen kamperen. Op die leeftijd slapen, eten en poepen ze alleen maar met af en toe een knuffel. Met twee kinderen werd het wel iets ingewikkelder, zeker omdat je dan met een dreumes/peuter zit die graag op ontdekking gaat. Toch is het zeker mogelijk met een klein beetje voorbereiding. Of je nu zelf een tent / vouwwagen meeneemt of een tent huurt. 101 Algemene tips voor op vakantie met kinderen vind je hier.

Lees ook: Waarom reizen goed is voor de ontwikkeling van kinderen
Lees ook: Kamperen met kinderen; 13 tips en handige hacks zoals wat je moet meenemen
Lees ook: Checklist; Welke camping benodigdheden / kampeeruitrusting heb je nodig als je gaat kamperen (voor de eerste keer)

Bestemming

Voor de baby maakt het echt niet uit of je kampeert op een bestemming op vijf minuten afstand of op vijf uur vliegen vanaf huis. Voor jezelf kan een kortere afstand zelfs prettiger zijn en onrust voorkomen. Daarentegen; een zuidelijke bestemming is vaak wel een grotere garantie op zonnig weer. Het beste kan je toch voor een bekende locatie gaan, waar je zeker weet dat er ook luiers te koop zijn of een anti muggen zalfje. En niet ergens in de middle of nowhere. Bekijk ook goed hoe lang je gaat; met een baby hoef je niet gelijk drie weken weg. Een weekje is ook prima. Dit zijn de populairste bestemmingen in Europa.

Lees ook: Populairste vakantiebestemmingen met kinderen in Europa

Kindvriendelijke camping

Als je gaat kamperen met kinderen is het fijn om een fijne plaats te zitten waar je je niet opgejaagd voelt. Dit hoeft geen mega camping te zijn met mini pretpark, zeker voor jonge kinderen is een zandbak, zwembad en wat gras om te kruipen meer dan voldoende. Daarnaast is het ook altijd fijn om van te voren wat reviews te lezen van andere gezinnen met kinderen. Dan weet je beetje waar je aan begint. Het voordeel van een camping met meer gezinnen met jonge kinderen is ook dat je minder bang hoeft te zijn dat je kind ‘s-nachts de camping wakker schreeuwt. Iedereen zit in hetzelfde schuitje ;-)

Daarbij kan je letten op het aantal schaduwplekken, zeker als je baby overdag slaapt is wat schaduw fijn omdat ze anders minder goed slapen. Ook voor het spelen is schaduw heel belangrijk; je kind heeft echt geen zon nodig. Lees de ervaringen over de sanitaire voorzieningen; is er bijvoorbeeld een handige aankleedtafel of moet je improviseren? Heb je genoeg ruimte op de parkeerplaats om buiten te spelen of bij slecht weer een grote voortent.

Reizen

Als je je eigen vouwwagen of caravan meesleept zal je op vakantie gaan met de auto of de camper. Als het een hele lange autoreis wordt en je daar tegenop ziet. Kan je er ook voor kiezen om een ingerichte tent te huren compleet met baby meubilair en hier per vliegtuig vanaf Schiphol heen te reizen. Met kinderen heb je echter vrij veel spullen nodig en in het vliegtuig mag je maar beperkt bagage meenemen. Zelf vinden wij het erg prettig om ‘s-nachts te reizen als ze slapen.

Lees ook: 10 Voordelen van het s-nachts rijden met kinderen

Proefkamperen

Voordat je ‘echt’ op vakantie gaat is het een wel zo veilig idee om te gaan ‘proefkamperen’. Dat wil zeggen dat je vooraf de kampeeruitrusting test en bekijkt wat je nog nodig hebt maar ook je kind alvast kan wennen aan de tent en het niet helemaal nieuw is.

Lees ook: Tips voor het kiezen van een vakantiebestemming.

Kamperen met baby / peuter; slapen

Een goede nachtrust is natuurlijk erg belangrijk. Daarom hebben wij voor de kinderen een eigen deryan tentje, die ook meegaat als er iets van een bedje aanwezig is. Voordat we op vakantie gingen hebben we hem al buiten in de tuin opgezet zodat ze er aan gewend zijn voordat we op pad gaan. Dan is het niet helemaal nieuw. Deze tent voorkomt ook dat er muggen of andere beestjes bij komen terwijl ze slapen. Hele kleine baby’s kunnen trouwens ook nog prima in de bak van de wandelwagen slapen.

Lees ook: Tips om je baby te laten slapen

Eten en drinken

Als je baby nog aan de borst zit hoef je niet heel veel te regelen. Krijgt je baby kunstvoeding is het fijn om genoeg melkpoeder mee te nemen zodat je niet zonder komt. Wie weet hebben ze daar niet de melk waar je kind aan gewend zit en drinkt ze opeens helemaal niets meer. Ook is het erg handig om voordat je gaat slapen heet water in een thermoskan te gieten zodat je ‘s-nachts gelijk warm water hebt. Als je baby alleen gepureerd gewend is kunnen potjes handig zijn, want een staafmixer neem je niet zo makkelijk mee. Anders is het een goed moment om te oefenen met de rapley methode! Wel waren we erg blij met de ikea kinderstoel die we hadden meegenomen.

Lees ook: Goedkoop op vakantie met kinderen
Lees ook: Eenpansgerechten; simpele recepten lekker, gezond en snel klaar ook geschikt voor op de camping

Kleding

Zelfs de weersvoorspellingen kunnen opeens afwijken. Zorg daarom dat je overal op voorbereid bent. Het makkelijkste werken laagjes; dus korte mouwen en lang die je over elkaar kan aantrekken. Ideaal als je bijvoorbeeld opeens een grot gaat bezoeken die een stuk koeler is of als het ‘s-avonds afkoelt. In de ochtend kan het met de dauw ook nog vrij fris zijn terwijl het later opklaart.

Lees ook: Vakantie accommodaties met kinderen

Essentials

Neem de spullen voor de baby mee in een aparte plastic bak, zelfs als het dan mega slecht weer is en de rest van de tent een chaos is weet je nog de spullen te vinden in het donker zonder dat je iedereen wakker hoeft te maken. De bak kan je ook prima gebruiken als een badje. In de toilettas is het handig om zetpillen, ors, thermometer, prik weg en bepanthen mee te nemen. Voor het verschonen bij de tent kan het handig zijn om vloeibare zeep mee te nemen die je droog wrijft zodat je niet continu je handen hoeft te wassen bij het sanitair.

Tot slot een lijstje van essentials die niet mogen ontbreken als je gaat kamperen met je kind;

  • De deryan tent
  • Een draagzak zodat je kind op de rug kan tijdens uitstapjes, er zijn speciale zomerversies met zonnekap die ook fijner slapen
  • Zonnebrand
  • Laarzen; zodra je baby kan lopen is het natuurlijk geweldig om in de plassen te stampen. Als je baby nog kruipt is een regenbroek erg handig!
  • Opblaasbaar zwembad; hoeft niet eens groot te zijn, maar bij heel warm weer handig om te vullen met water, en anders kan je hem gebruiken als een soort grondbox.
  • Fototoestel

Meer tips voor kamperen met kinderen vind je bij Kidseropuit.

Hebben jullie al eens gekampeerd met een baby?

Kamperen met een baby? Of ze nu 2, 5, 8 maanden of al 1 jaar zijn? Praktische tips zoals hoe met slapen in slaapzak en wat mee te nemen? - Mamaliefde.nl

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.