Met jonge kinderen naar het museum?

Met je kinderen naar het museum. Dat zal niet één van de meest voor de hand liggende keuzes zijn die je als ouder maakt. Zeker niet als je kinderen jonger dan vier jaar zijn. Maar waarom niet? Is het echt onmogelijk om met ze naar het museum te gaan? Persoonlijk vind ik van niet. Onze dochter was een half jaar toen we haar voor het eerst meenamen naar een museum. Oké, misschien is dat wat overdreven. Want op die leeftijd krijg je er toch niets van mee. Toch is het ook een stukje bewustwording wat onderdeel is van de opvoeding die ik mijn kinderen wil meegeven. Zo kan ik ze nu ze vier jaar is, rustig meenemen naar een museum. Zonder dat ik door de hele ruimte hoef te gillen, of dat ze continu in de wandelwagen hoeft te zitten. Trouwens, voor veel musea hoef je voor kinderen onder de vier jaar niet of nauwelijks te betalen.

Hier vind je een overzicht van geschikte musea om te bezoeken met kinderen.

shutterstock_221459851-640x427

Vijf tips om je kind mee te nemen naar het museum

1. Kindvriendelijkheid

Let erop of het museum kindvriendelijk is. Bijvoorbeeld een lift heeft voor als je met de wandelwagen komt. En er meer dan in 2D informatie verstrekt wordt. Een multimediale voorstelling heeft voor kleine kinderen ook weinig toegevoegde waarde. Ook al worden ze steeds jonger digitaal actief, dit is vaak nog een stap te ver. Het mooiste is het als er elementen zijn die je kind uitnodigen om zelf iets te doen.

Lees ook: De leukste musea met (jonge) kinderen in Nederland

Handjes op de rug

Eén van de dingen die we onze dochter hebben geleerd is handjes op de rug. Vanaf anderhalf jaar kan je hiermee beginnen. Niet alleen handig voor in het museum, maar ook als je aan het winkelen bent of gewoon in huis. Als ze ergens niet aan mag komen.

Rustruimte

Is er een mogelijkheid om tussendoor even te zitten. Dit hoeft niet direct een cafetaria te zijn, maar wel een afgezonderde ruimte. Zodat je kind even bij kan komen, je borstvoeding kan geven. Etcetera.

Fototoestel

Laat je kind zelf een echte toerist zijn door met een camera rond te lopen. Dit kan een goedkoop plastic toestel zijn die je bij de Action koopt of een oud toestel dat je zelf niet meer gebruikt. Je kan het zelfs actiever maken door wat opdrachtjes te geven; bijvoorbeeld een foto te maken van een man, een foto van iets dat rood is etc. Let op: Niet in alle musea is het toegestaan om foto’s te maken. Zorg ook dat de flitser is uitgeschakeld om andere bezoekers niet te hinderen.

Expertise

Ga naar een museum over een onderwerp waar je zelf ook wat van afweet. Zo kan je zelf tekst en uitleg geven aan je kind. In een taal en niveau dat aansluit op de belevenis van het kind. Voor een kind is het echt niet interessant om te weten wie er een schilderij wanneer gemaakt heeft. Maar misschien wel het verhaal over de oorlog dat erachter zit.

Neem jij je kind weleens mee naar het museum?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 2 )

  • Ik zou het vaker moeten doen, maar er zijn echt hele leuke musea. Hier in Den Haag alleen al. Het kinderboekenmuseum, het Museon, maar ook Wonderkamers nu in het Gemeentemuseum.

    • Het kinderboekenmuseum was al bekend, maar die anderen kende ik nog niet. Nog genoeg om te zien en doen zo te lezen!

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top