5 december 2016; in de ochtend hadden we Sinterklaas gevierd bij onze dochter op school en daarna gingen we naar oma waar zoonlief aanwezig was. En opeens horen we haar iets verkondigen: ‘Dat was niet de echte.’ Viereneenhalf jaar is ze op dat moment, en dan al het geloof kwijt? Nu was het zo dat ze die ochtend in gemixte groepjes met kinderen van groep 1 tot en met 4 spelletjes heeft gedaan, dus ga ik er vanuit dat ze toen iets heeft opgevangen. Het nadeel van deze verticale manier van werken. Maar toch?

Lees ook: Sinterklaas afschaffen; waarom wel / niet meer vieren?

Niet de echte Sinterklaas

Nu was kleine broer erbij, dus heb ik de opmerking gelaten voor wat het was. Wel even een blik uitgewisseld met oma, die het inderdaad ook had gehoord. Maar verder daarbij gelaten. Wel gaf ze later aan dat het een hulpsinterklaas was, gelukkig kunnen we dus nog een paar jaar genieten van het feest. Want als het een hulpsinterklaas is, dan moet er ook een ‘echte’ zijn. Ook al is het misschien niet de ‘echte’, ze geniet er nog wel met volle teugen van en heeft het over Spanje waar hij weer naar toe is.

Lees ook: Bellen met Sinterklaas app

Voorliegen of toch niet?

Nu wil ik haar niet bewust voorliegen en de discussie aangaan of het wel of geen echte Sinterklaas is. Om vervolgens een paar jaar later teleurgesteld te zijn als ze hoort dat het inderdaad allemaal maar ‘doen alsof’ was.  Dat lijkt wel steeds meer een trend te worden. We hebben het met zijn allen over het grote kinderfeest, maar steeds meer kinderen worden steeds jonger uitgelegd hoe het echt zit. Daarmee verdwijnt de ‘magie’ rondom dit feest toch wel een beetje. Als het zo doorgaat hebben we straks geen heilige meer nodig en geen intocht. Blijven alleen de cadeautjes over. Die dan met Kerst gegeven worden.

Wel vind ik het jammer dat ze haar kinderlijke onschuld op deze manier al zo jong aan het verliezen is. Waarom kan ze niet gewoon heerlijk naïef genieten? Waarom moeten ze zo snel groot worden? Het lijkt er wel op alsof dat steeds sneller en jonger het geval is.

Toch vind ik het moeilijk; want hoe ver ga je in de waarheid vertellen? Ze had het ook al over cadeautjes die oma heeft gekocht. Wat niet helemaal waar was, want ze heeft ze weliswaar bij oma gekregen, van Zwarte Piet, maar met name mama en haar tante hadden de cadeautjes gekocht.

Dit jaar?

We zijn nu al weer een jaar verder, over een paar maanden komt de goede man weer uit Spanje. Dus ik ben heel benieuwd of ze zich nog wat herinnert van de twijfels van vorig jaar of er toch weer vol ingaat. In ieder geval tot ze het er op school over hebben.

Lees ook: Originele & grappige sinterklaassurprise maken & cadeau-ideeën

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.