Glamping; een net iets luxere vorm van kamperen voor als je dat niet ziet zitten. Geen tent maar een soort moderne stacaravan voorzien van een terras en de nodige faciliteiten zoals een toilet, badkamer en keuken om te koken. Persoonlijk vind ik het ideaal zeker met een gezin, je hebt wel gewoon de vrijheid van een eigen accommodatie, maar is vaak een stuk betaalbaarder dan een hotel of iets dergelijks. Toen we echter uitgenodigd waren door Vacansoleil merkte ik dat je glamping hebt en Glamping. Het verschil; dat lees je later! Ze hadden voorgesteld om af te reizen naar de Dordogne in Zuid-Frankrijk en daar te verblijven op Iris Parc Le Grand Dague. Alleen al de foto’s van het zwembad zagen er zeer verleidelijk uit en als gezin vinden we allemaal een heuvelachtige omgeving erg prachtig als afwisseling op het platte Nederland. Kortom; alle ingrediënten om heerlijk te kunnen genieten!

Lees ook: Dordogne met kinderen; Wat te doen tijdens vakantie in Perigord? Tips voor leukste activiteiten, uitjes en bezienswaardigheden.

Camping Iris Parc Le Grand Dague

Vanaf het dorpje was het even zoeken waar we moesten zijn, de TomTom stuurde ons over een uniek bergweggetje dus keerden we terug naar het dorpje omdat me dat met een caravan niet echt de bedoeling leek. Verderop zagen we bordjes staan en was het inderdaad goed te doen. Tussen 16.00 en 19.00 uur is de receptie geopend bij de ingang om je aan te melden. Vooraf was alles al geregeld, ze had alleen nog de geboorteplaatsen nodig en kregen een kaart, sleutel, doosje met huishoudelijke materialen en code voor de slagboom en konden zo doorrijden naar ons huisje. Die vlak achter de receptie bleek te zijn. Ook krijg je een aantal polsbandjes die je tijdens je verblijf verwacht wordt te dragen zodat je kan zien dat je hier overnacht. Doordat de camping tegen de heuvel is aangelegd lijkt de camping erg klein. Wij zaten in het nieuwste gedeelte bovenaan de heuvel en vlakbij het bos, wat lager heb je een mooi uitzicht over het dal. Hierdoor lijkt de camping erg klein en heb je totaal geen massaal gevoel. De meeste faciliteiten liggen vrij centraal zodat het nooit heel ver lopen is.

Meer informatie over de camping vind je hier.

Op deze camping vind je voornamelijk accommodaties van Vacansoleil, van stacaravans tot de vrij luxe serengetitenten die me echt geweldig lijken voor de zomervakantie! Ze liggen erg mooi in een bosrijke omgeving. Ook zijn er een aantal accommodaties van Roan en een aantal campingplaatsen voor eigen tent, camper of caravan. Op de camping vind je vooral veel Nederlandse vakantiegangers, wat heel fijn is voor de kinderen omdat ze zich dan makkelijker verstaanbaar kunnen maken. Een paar keer werd er verbaasd gereageerd met ‘ze praat ook Nederlands’. Zelfs het personeel praat Nederlands; van de bartender tot aan het animatieteam of de receptie. Ook voor mezelf was dat even omschakelen na een dag Engels / Frans te hebben gesproken ;-)

Meer informatie over Vacansoleil vind je hier.

De accommodatie

Toen ik aan kwam lopen zag het er al prachtig uit met een hangmat voor de deur. Het was duidelijk dat er gekozen was voor kwaliteit en luxe zoals een houten tuinset ipv plastic materiaal en houten wanden. Ook van binnen zag het er prachtig uit met een kookeiland compleet met vaatwasser, maar liefst drie slaapkamers en twee badkamers (oftewel we hadden onze eigen badkamer) en een verwarming en airco. Die we helaas beide nodig hebben gehad deze vakantie. Heel fijn was ook dat de bedden waren opgemaakt en de handdoeken lagen klaar. Kortom; de vakantie kan meteen beginnen! En ik kreeg eerder een beetje het hotelgevoel dan dat we aan het kamperen waren.

Waar ik erg blij was, is de ruime opbergruimte. Tijdens veel vakanties ontbreekt dat, hier waren genoeg kastjes in de verschillende kamers om alles kwijt te kunnen. Zelfs de boodschappen die je doet. Er was zelfs ruimte voor de koffers om die uit de weg te hebben. Ook erg fijn was zowel de airco als de verwarming. Toen we aankwamen was het erg fris en stond gelukkig de verwarming aan zodat het binnen erg aangenaam was. Die eerste nacht had ik de verwarming echter laag gezet dus ’s ochtends was het erg koud. Op de bedden lag een dun dekbed (wat op de warmere dagen juist erg fijn was) maar nu net te weinig. In de kast vond ik gelukkig een extra dekbed (weliswaar eenpersoons) die net wat warmer was. Ook erg fijn was de douche, daar kon ik wel erg lang onder blijven staan want het was echt een fijne warme douche en niet zo’n zielig straaltje. Heel handig dus dat we ons eigen douche hadden ;-)

Camping kids

Uniek was dat er het hele seizoen, dus ook nu in de meivakantie, al een animatieteam aanwezig is dat activiteiten organiseert. Er is een programma waarbij er meerdere keren per dag iets wordt georganiseerd. Van ochtendgymnastiek tot het podium, de campingkidsactiviteiten met creatieve en sport en spel en ’s avonds de populaire minidisco om de dag mee af te sluiten. In de avond werden er ook af en toe speciale activiteiten georganiseerd zoals een dansavond, al was er ook ruimte voor improvisatie zodat de wedstrijd van Ajax – Tottenham gevolgd kon worden en was er speciaal daarvoor een happy hour met alle drankjes en hapjes voor half geld. Het voordeel van animatie is dat je daar gebruik van kan maken, maar ook zelf op stap kan. Het was heel fijn dat het geen heel opdringerig programma was zodat je per dag(deel) zelf een afweging kan maken van wel of niet deelnemen. Vooral dochter vond de campingkids helemaal geweldig en wilde daar iedere dag wel heen. De laatste dagen hebben we dus gezorgd dat we of in de ochtend of middag terug waren zodat ze kon deelnemen. Dit betekende voor ons ook wel een stukje loslaten, nu was de tent van de camping kids niet heel ver weg, dus mocht ze van ons alleen daar naar toe. Heel bijzonder om te zien wat dat deed met haar zelfvertrouwen, in de ochtend zorgde ze zelf dat ze gedoucht, aangekleed en ontbeten had zodat ze daarheen kon gaan. Het werd nu echt een dametje!

Nu waren er niet heel veel kinderen aanwezig dus was er een programma, maar in de zomer worden er activiteiten georganiseerd voor verschillende leeftijdsgroepen, zelfs voor tieners, zodat er voor iedereen aandacht is. Als je de eerste keer je kind brengt moet je een formulier invullen met naam, wat gegevens, of je kind op de foto mag en of het zelf terug mag lopen naar de accommodatie.  Nu zaten wij relatief dichtbij dus een goed moment om te oefenen met loslaten en de kinderen die vrijheid te geven. Deze week was er een Fransman die ook een aardig woordje Nederlands sprak en een Nederlands meisje die samen de activiteiten organiseerden. ’s Ochtends werd er begonnen met kleuren waarna ze een aantal spelletjes gingen doen, bijvoorbeeld bij het podium en in de middag een tweede sessie. Die was een stuk rustiger, beide keren waren ze de enige kinderen die deelnamen en mochten ze dus zelf kiezen wat ze wilden doen. In de avond was de minidisco bij het podium wel erg populair en kwam iedereen na een dag vakantie vieren daarheen. Bekende minidisco of kinderen-voor-kinderenliedjes werden er gedanst waaronder iedere avond Choco Choco, batu batu, een liedje met dansje wat ’s avonds dus nog in je hoofd blijft zitten en je ’s ochtends mee wakker wordt. Via insta stories hoorde ik dat iemand die hier twee jaar geleden was geweest nog steeds regelmatig dat liedje te horen krijgt.

Zwembad