Naast de honderdjarige oorlog is Normandië ook bekend geworden vanwege de Tweede Wereldoorlog. Hier liggen namelijk de vijf invasiestranden waarop D-Day, 6 juni 1944, de geallieerden aan land kwamen als onderdeel van operatie Overlord. Omaha Beach is de grootste en ook bekend geworden vanwege de Amerikaanse begraafplaats waar maar liefst 10.000 soldaten begraven liggen. Inclusief generaal Cota. In deze streek vind je vele musea met tanks, bruggen en andere herinneringen aan deze tijd. 

Lees ook: Vakantie naar Normandië met kinderen; Bezienswaardigheden, tips kust en interessante plaatsen steden.

Bezoek met kinderen?

We twijfelden even of we dit wel met kinderen moesten doen. Ze zijn nu drie en vijf jaar oud, er echt iets van begrijpen zullen ze niet. En dat duurt ook nog wel even, want in hoeverre is het zelf te bevatten wat hier is gebeurd? Maar om het dan maar daarbij te laten? Je bent nooit jong genoeg voor een lesje geschiedenis. We merkten ook wel dat ze door hadden dat het toch heel erg indrukwekkend is. De sfeer op de Amerikaanse begraafplaats vanwege de landscaping draagt daar ook erg aan bij. Die is erg majestueus en zelfs onze peuter die soms flink kan dreinen, was erg mak.

We hebben de kinderen uitgelegd dat vanaf het strand de soldaten aan land kwamen die gingen vechten om ons te bevrijden. Dat dit jonge mannen waren, ook jonger dan papa, waarvan er heel veel zijn gestorven en hier liggen begraven. Dat ieder kruisje daarvoor staat. We hebben ze een aantal namen voorgelezen zodat het wat tastbaarder werd voor ze.

Juist vanwege de afwisseling met een bezoek aan Omaha Beach waar ze even lekker kunnen rennen en met het zand en water kunnen spelen maakte het dat het goed vol te houden was voor ze. De bunkers op Pointe le Hoc zorgden voor een klein avontuur. Je kan hier bij een aantal op- of inklimmen.

Lees ook: Uitstapjes, tips & Bezienswaardigheden in Languedoc-Roussillon met oa Montpellier

De invasiestranden in Normandië

Omaha Beach was de geallieerde codenaam voor Cote d’Or en één van de vijf (Utah, Omaha, Gold, Juno en Sword) landingszones voor de invasie van Normandië op 6 juni 1944. Het strand is ongeveer vijf kilometer lang, en strekt zich uit van Sainte-Honorine tot Vierville-sur-Mer. Bij Omaha Beach en bij Arromanches werd er een kunstmatige haven aangelegd zodat ze niet eerst de zwaarbewaakte havens hoefden te bevrijden. Helaas verdween hij al na een dag gefunctioneerd te hebben door een zwarte storm maar was snel daarna opnieuw aangelegd. Vanaf hier kwamen de tanks, manschappen (maar liefst 800.000) en materialen het land op tot de havens bij Le Havre en Rouen waren heroverd. Aan de westkant van het Omahastrand zie je nog een stuk van deze brug liggen.

Lees ook: Een bezoek aan kasteel Carcassonne met kinderen

Amerikaanse begraafplaats in Colleville-Sur-Mer

Wij begonnen ons bezoek bij de Amerikaanse begraafplaats (Normandy American Cemetery and Memorial), de grond van deze begraafplaats is in eeuwige bruikleen gegeven aan de Amerikanen. Je bevindt je hier dan ook op Amerikaans grondgebied. Deze begraafplaats is wereldberoemd geworden vanwege een scène in de film Saving Private Ryan van Steven Spielberg. Dit was de eerste stop die we maakten. We kwamen rond half elf aan en dat was maar goed ook want toen we terug liepen naar de auto was het al veel drukker. Je komt binnen via een bezoekerscentrum, die hebben wij overgeslagen omdat we met kinderen waren en er een rij stond vanwege de tassencontrole. Hier vind je ook toiletten, ideaal als je dus al even in de a