We wonen in Delft, voor mensen die aan de andere kant van Nederland wonen is dat min of meer gelijk als wonen aan het strand. Toch is het voor ons een kleine drie kwartier met het openbaar vervoer (de tram die bij ons voor de deur stopt en op Scheveningen) of misschien iets sneller met de auto, maar dan wel altijd gedoe met parkeren. Zo vaak zijn we er dus niet te vinden. En als we dan naar het strand gaan kiezen we sneller voor Kijkduin. Toch doet Scheveningen haar best, zo komen we graag bij SEA Life, zijn van we de winter nog naar de schaatsbaan en het reuzenrad geweest en aten we zonder kinderen nog wel eens op de pier. Op mijn wensenlijstje staat om eens een keer te overnachten in het Kurhaus.

In al die jaren zijn we dus nog nooit bij het vuurwerkfestival op Scheveningen geweest. Al is het vanuit een groot deel van Den Haag te zien. Toen mijn zusje op de grens met Rijswijk woonde konden we het zelfs vanuit haar huis nog zien. In ieder geval de hoge knallen. Donderdag zag ik een aankondiging via Facebook voorbij komen en gisteren (de eerste dag) herinnerde ik me dat toen we naar huis reden nadat we bij oma en opa hadden gegeten. De kinderen hadden echter een drukke dag achter de rug, dus het leek ons niet slim om ze zo lang te laten opblijven. Dus spraken we af om zaterdag te gaan, en de kinderen in de middag even op bed te laten slapen / rusten. Dat was maar goed ook, want we waren pas om half twaalf thuis! En waren zelfs al na de eerste show vertrokken.

Lees ook: Zuid-Holland met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit

Parkeren bij Scheveningen

Daar kan ik kort over zijn; niet proberen!

Nu ben ik ook heel eigenwijs en had ik die waarschuwing ook gelezen, maar had zoiets van hoe erg kan het zijn? En het leek me niet handig om met twee vermoeide kinderen op de terugweg helemaal met de tram te gaan. Dat was dus geen slim idee. Op de snelweg stonden al waarschuwingen dat het vol was en je beter bij Den Haag CS kon parkeren. Dat hebben wij braaf gedaan en vanaf daar tramlijn 9 genomen die om de vijf minuten rijdt. Dat was al vrij druk maar was prima. Vanaf Madurodam waren alle parkeerplaatsen vol en zagen we mensen lopen. Prima als je oudere kinderen hebt, maar met die van ons en dan moe op de terugweg zou drama geweest zijn. Bij Scheveningen zie je mensen in lange rijen staan om te wachten, en vervolgens hard rennen om de laatste knallen van de tweede show de lucht in te zien gaan. Wees dus verstandig en parkeer bijvoorbeeld bij CS/Babylon. Je moet dan wel even een paar meter door Den Haag CS lopen maar dat is goed te doen. Bij het perron stonden er al medewerkers klaar die je hebben ingecheckt, voor de heen- en terugweg. Hoef je daar in ieder geval geen rekening meer mee te houden.

Op de terugweg stopte tramlijn 1 als eerste voor onze neus. Normaal stopt deze niet bij Centraal Station, maar ik had verwacht dat hij vanwege de drukte dat wel zou doen. Dus stapten we voor de zekerheid in. Nu hadden we geluk want er waren twee trams 1 na elkaar; de eerste tot het centrum en de tweede door naar Delft. Deze stopt min of meer voor ons huis dus we hadden zoiets van als hij niet naar CS gaat stapt manlief halverwege uit en blijf ik met de kids zitten. Dat was maar goed ook, want hij reed inderdaad een rechte weg, stopte zelfs niet bij HS vanwege werkzaamheden. Moet je wel terug naar CS wacht dan echt op tramlijn 9! Uiteindelijk was ik bijna 5 minuten eerder thuis dan manlief met de auto!

Uit eten

Normaal gaan we altijd overdag naar het strand. Dan nemen we wat broodjes mee of gaan we na de lunch en zijn we voor het eten weer thuis. Nu hadden we bedacht om wat eerder naar Scheveningen te gaan (in de hoop op parkeerplaats) en daar dan wat te eten om de tijd te vullen. Ik twijfelde nog even om bij Julia’s op Den Haag cs eten te halen en mee te nemen naar het strand. Gezellig picknicken, dat had eerder die week veel indruk op ze gemaakt. Maar dan is het eten koud en in die drukte met rondrennende kinderen leek me dat geen goed idee.

We liepen even een stukje over de boulevard langs de eettentjes terwijl we genoten van de muziek en de kinderen dansend over de straat heen gingen. Maar overal was het druk en vol en stonden er wachtrijen. De McDonalds zagen we niet zo zitten, en toen liepen we langs La Galleria waar we in de winter ook hadden gegeten. Er kwamen net twee gezinnen naar buiten en de kelner gaf aan dat er snel plek zou zijn. Het was toch een paar minuten wachten, konden de kinderen nog even wat rondrennen buiten. We hadden een mooi plekje met een ronde tafel en bank met twee stoelen. De bestelling werd vrij vlot opgenomen en toen was het tijd voor een sanitaire stop. Daar waren we bij de dames niet de enige. Tegenover de toiletten vind je een speelruimte dus keerde ik alleen terug naar de tafel waarna manlief hetzelfde trucje uithaalde. Konden we even gezellig romantisch samen naast elkaar zitten en denken dat we op date waren ;-) De pizza’s kwamen ook redelijk snel en waren wederom erg lekker (en niet duur, je zou verwachten dat je op de boulevard hogere prijzen tegenkomt). En je kan tijdens het eten genieten van live muziek, een beetje pop maar ook een beetje Italiaans. Het geluid was wel vrij had waardoor je de ander wat minder goed kon verstaan. Ondertussen was de zon flink gaan zakken en zagen we een mooie zonsondergang.

Zonsondergang