De afgelopen week heb je vast meegekregen dat we bezig zijn met een kleine herinrichting van onze woonkamer. Geen grote veranderingen waarbij het volledige meubilair aan de kant gaat. Enkel een nieuwe eettafelhoek, een goede opruimbeurt en wat nieuwe accessoires. Alleen dat al zorgt visueel voor een groot verschil. Het huis wordt er ruimer door, en opgeruimder dan alleen met deze tips. Nu nog wat unieke / hippe accessoires en het zou zo in een VT-wonen tijdschrift passen. Nee hoor, dat is een grapje, zo ver gaat het niet. In dit huis moet wel geleefd worden. We zijn nu al ruim twee weken bezig en daarbij heb ik de nodige tips voor jullie verzameld. Niet uit boekjes maar uit eigen ervaring, dus ze werken echt! En natuurlijk zeer betaalbaar en helemaal kids- en manproof; want zij moeten natuurlijk ook gewoon kunnen leven!

Muren witten

Bij de verhuizing hadden we de muren al wit geverfd, bewust geen kleurtje omdat we niet konden kiezen. Daarnaast zorgen witte muren al snel voor een optisch grotere ruimte. Alhoewel een kleurtje kan zorgen voor wat meer gevoel. Dit kan je echter ook in de accessoires terug laten komen en is een stuk makkelijker aan te passen.

Met kinderen blijven witte muren niet altijd wit. Daarnaast heb je stoelen die tegen de muur aan botsen. Een keer een wasmachine die naar boven getild wordt en sporen achterlaat. Een poes die krabbelt aan het behang. Of andere onverklaarbare vlekken en beschadigingen. Bij de action koop je heel voordelig een emmer muurverf en ga aan de slag. Gewoon met een kwastje de vlekken langs gaan. Is alles weer mooi wit, je ziet direct het verschil!

Lichte meubels

In het begin hadden we alles in een donkerzwarte uitvoering van de Ikea. Als student vond ik dat erg mooi, maar het maakt het geheel wel erg donker en ziet er dus al snel chaotischer uit. Lichte meubels maken een hoop verschil. Zo hebben we nu een witte leren bank in plaats van een bordeauxrode hoekbank, en een witte eettafel met houten onderstel in plaats van zwart. De ruimte lijkt er een heel stuk groter door. We hebben nu nog een wat donkere houten kast staan, maar omdat de rest heel licht is ‘lijkt’ hij ook een heel stuk lichter. Datzelfde geldt voor de vloer.

Naast de lichte meubels schelen lichte gordijnen natuurlijk ook een heleboel!

Veel kastruimte

Heel veel kastruimte is absoluut een must, bij voorkeur met manden of deurtjes zodat je de troep erachter niet kan zien. Als je een lange lage kast hebt bijvoorbeeld een dressoir lijkt je huis een stuk langer en doordat hij vrij laag is, houd je boven een gevoel van leegte. Dat kan je natuurlijk volhouden met fotolijstjes, maar dat moet je net proberen te voorkomen. In de kasten plaats je diverse mandjes zodat je de spullen ook makkelijk kan ordenen of kan pakken voor gebruik.

Voor de kinderen moet er natuurlijk ook het nodige speelgoed zijn; kies voor speelgoed in manden of kisten waar ze zelf bij kunnen. Om te pakken, maar ook om op te ruimen! De knutselspullen en speelgoed met kleine (3+) onderdelen heb ik achter een vergrendeld deurtje liggen zodat ze daar niet zomaar bij kunnen.

Met enkele accessoires zoals kaarsen of een plant kan je de kast opfrissen. De truc is nu wel om te zorgen dat de rest van de kast leeg blijft. Zorg ook voor lege lades of een postvak in de hal waarin je papierwerk kan wegruimen tot je ermee aan de slag gaat. Dit scheelt post die overal rondslingert. Plaats op de trap ook een klein mandje voor rommeltjes die naar boven moeten. Neem dit aan het einde van de dag (of tussendoor) ook mee zodat de trap ook leeg blijft. Zorg ook voor een grote prullenbak die de kinderen makkelijk kunnen bedienen en ook makkelijk schoon te houden en dus hygiënisch is. Een handige plek waar je vaak komt is ook erg fijn. Zo kan je dingen meteen weggooien en blijven kleine frutsels niet liggen. Eventueel werkt een klein prullenbakje in de woonkamer die je aan het einde van de dag leegt ook erg goed.

Lees ook: Verticale tuin

Oppervlakte

Door de meubels die je hebt zoveel mogelijk langs de muren te plaatsen (voor zover de ruiten dat toestaan) zorg je ervoor dat er veel vloeroppervlakte vrij blijft. Dus ook geen kleden. Als je kiest voor meubels op poten gaat de vloer gewoon door en lijkt het ook iets ruimer. Veel ruimte zorgt er optisch voor dat je huis een stuk groter lijkt. Maar ook netter. Zelfs als het speelgoed van de kleine over de vloer bezaaid ligt.

Groene planten

Planten zorgen niet alleen voor zuurstof, een groene plant zorgt ook voor een fris accent. Zelfs als je niet zo goed bent in het onderhouden van planten zoals ik. Er zijn diverse kamerplanten die nauwelijks verzorging nodig hebben en niet direct doodgaan als ze een week geen water krijgen. En niet alleen de cactussen die momenteel helemaal hip zijn. Daarnaast is de Ikea je grote vriend als het gaat om kunstplanten die altijd groen blijven!

Lees ook: Gezonde kamerplanten; top 10 luchtzuiverende en kindvriendelijke planten voor binnen

Een spiegel

Ook een spiegel zorgt ervoor dat je huis al snel groter wordt. Of je nu voor een grote staande spiegel gaat of een horizontale spiegel. Daarnaast wordt hier vaak ook veel licht door weerkaatst wat het geheel lichter maakt.

Accentkleuren

Houdt rekening met de kleuren die je kiest voor accessoires. Rood, felpaars of fuchsia zijn zeker heel mooie kleuren, maar kan het geheel al snel heel druk maken. Groen en blauw zijn daarentegen juist heel rustgevende kleuren die wel net dat accent aanbrengen, maar verder niet ‘storen’. Lees bijvoorbeeld eens dit verhaal over kleuren en wat ze kunnen doen.

Hebben jullie misschien nog een goede tip?

stories

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'