Eind 2014 gingen we naar de verjaardag van een vriend. Hij werd dertig dat jaar. Ik baalde een beetje: we zouden die avond uitgaan en ’s ochtends had ik last van een kleine bloeding. Ongesteld op een feestje, slechte timing! Wel was ik wat vroeger dan normaal, maar ik weet het aan mijn cyclus die na de vorige zwangerschap vast nog op gang moest komen. Een paar dagen later twijfelde ik. Aan mezelf, aan mijn berekening en of het wel een voorteken van mijn menstruatie was geweest. Ik deed voor de zekerheid een zwangerschapstest waaruit onomstotelijk bleek dat ik opnieuw in verwachting was. Het was dus een innestelingsbloeding. In deze blog ga ik in op de meestgestelde vragen rondom de innesteling en een eventuele innestelingsbloeding. 

Lees ook: 20 tips om snel zwanger te worden?
Lees ook: Vruchtbare dagen berekenen met ovulatietest, wanneer is de eisprong, kan je deze voelen, symptomen als ovulatiepijn 
Lees ook: Zwangerschapsmisselijkheid; Wanneer en wat helpt voorkomen en werken?

Wat is de innesteling?

Wanneer je eitje na de ovulatie wordt bevrucht, legt hij een weg af naar de baarmoeder. Deze duurt ongeveer 8 dagen. Eenmaal daar nestelt het bevruchte klompje cellen zich, als het goed is, in het slijmvlies van de baarmoederwand. Op dat moment voelt een klein deel van de vrouwen een soort lichte kramp. Je kunt hierbij ook een innestelingsbloeding krijgen.

Wanneer innesteling berekenen

De innesteling vindt over het algemeen 23 dagen na de eerste dag van de laatste ongesteldheid plaats. Mits er sprake is van een regelmatige cyclus. Over het algemeen duurt deze 28 dagen. Als je weet wanneer de ovulatie (eisprong) is geweest, dan vindt de innesteling over het algemeen 9 dagen daarna plaats of trek 5 dagen af van de dag dat je ongesteld zou moeten worden.

Tips innesteling bevorderen

Het belangrijkste is dat je baarmoederslijmvlies optimaal doorbloed is. Hoe je dat doet?

Acupunctuur

Deze Aziatische geneeskunde kan met behulp van naalden je doorbloeding bevorderen.

Gezond eten

Als je de doorbloeding van je baarmoederslijmvlies wil bevorderen, is het belangrijk dat je gebalanceerd eet. Dat kan je doen door twee keer per week vette vis te eten of capsules te slikken met Omega-3 vetzuren. Daarnaast is het goed om matig te zijn met verzadigde vetten en suiker. Het voordeel is dat je hiermee alvast een gezonde leefstijl aanwent die straks tijdens de zwangerschap ook erg belangrijk is.

Tarwekiemolie

Van tarwekiemolie is bekend dat het een positieve invloed heeft op de dikte van het baarmoederslijmvlies. Je kunt ze kopen in capsulevorm als je denkt (of weet) dat de dikte van je baarmoederslijmvlies de oorzaak is van het uitblijven van een zwangerschap.

Innesteling voelen

Er zijn vrouwen die zeggen dat ze hun innesteling kunnen voelen. Dat is vaak een stekende pijn of krampen die vergelijkbaar zijn met de menstruatie. Anderen omschrijven het als een beetje een trekkerig gevoel. Vaak is dit ook iets lager in de buik. Dit verschilt echter heel erg van vrouw tot vrouw, het kan dus best dat je niets voelt en toch zwanger bent. Het is niet wetenschappelijk bewezen of je dit kan voelen.

Symptomen innesteling en bevruchting

Bij de innesteling kan je verschillende symptomen ervaren. Zo kan je last hebben van pijn, kramp of bloedverlies. Er zijn verschillende tekenen die kunnen aanduiden dat er een innesteling heeft plaatsgevonden.

Bloedverlies; innestelingsbloeding

Wanneer de eicel zich vasthecht aan de baarmoederwand kan er een bloedvaatje worden geraakt. Hierdoor kan je wat bloedverlies ervaren. Dit wordt ook wel de innestelingsbloeding genoemd en komt bij één op de vijf vrouwen voor. Het is gemakkelijk om deze bloeding te verwarren met een beginnende menstruatie die aan de vroege kant is. Toch gaat het meestal om minder bloed dan bij een gewone ongesteldheid en duurt de bloeding maar één of twee dagen. Ook verlies je minder bloed dan bij een gewone menstruatie. De kleur kan helderrood, roze of bruin zijn. Daarnaast kan het bloed in een enkel geval wat slijmeriger aandoen dan normaal.

Buikpijn / krampen

Sommige vrouwen voelen de innesteling van de eicel. De eicel ‘boort’ zich als het ware in het baarmoederslijmvlies en dit kan gepaard gaan met lichte kramp in de onderbuik. Hierdoor is het gemakkelijk om de pijn te verwarren met menstruatiepijn. Innestelingspijn vindt meestal zo’n vijf dagen voordat je ongesteld zou moeten worden plaats en duurt één tot twee dagen. Wanneer het eitje volledig ingenesteld is houdt de pijn op.

Veranderingen in de afscheiding en slijm

Daarnaast kan je ook merken dat je afscheiding verandert. De baarmoederhals en vagina maken van nature altijd al vocht en slijm aan, maar op h