Eind 2014 gingen we naar de verjaardag van een vriend. Hij werd dertig dat jaar. Ik baalde een beetje: we zouden die avond uitgaan en ’s ochtends had ik last van een kleine bloeding. Ongesteld op een feestje, slechte timing! Wel was ik wat vroeger dan normaal, maar ik weet het aan mijn cyclus die na de vorige zwangerschap vast nog op gang moest komen. Een paar dagen later twijfelde ik. Aan mezelf, aan mijn berekening en of het wel een voorteken van mijn menstruatie was geweest. Ik deed voor de zekerheid een zwangerschapstest waaruit onomstotelijk bleek dat ik opnieuw in verwachting was. Het was dus een innestelingsbloeding. In deze blog ga ik in op de meestgestelde vragen rondom de innesteling en een eventuele innestelingsbloeding. 

Lees ook: 20 tips om snel zwanger te worden?
Lees ook: Vruchtbare dagen berekenen met ovulatietest, wanneer is de eisprong, kan je deze voelen, symptomen als ovulatiepijn 
Lees ook: Zwangerschapsmisselijkheid; Wanneer en wat helpt voorkomen en werken?

Wat is de innesteling?

Wanneer je eitje na de ovulatie wordt bevrucht, legt hij een weg af naar de baarmoeder. Deze duurt ongeveer 8 dagen. Eenmaal daar nestelt het bevruchte klompje cellen zich, als het goed is, in het slijmvlies van de baarmoederwand. Op dat moment voelt een klein deel van de vrouwen een soort lichte kramp. Je kunt hierbij ook een innestelingsbloeding krijgen.

Wanneer innesteling berekenen

De innesteling vindt over het algemeen 23 dagen na de eerste dag van de laatste ongesteldheid plaats. Mits er sprake is van een regelmatige cyclus. Over het algemeen duurt deze 28 dagen. Als je weet wanneer de ovulatie (eisprong) is geweest, dan vindt de innesteling over het algemeen 9 dagen daarna plaats of trek 5 dagen af van de dag dat je ongesteld zou moeten worden.

Tips innesteling bevorderen

Het belangrijkste is dat je baarmoederslijmvlies optimaal doorbloed is. Hoe je dat doet?

Acupunctuur

Deze Aziatische geneeskunde kan met behulp van naalden je doorbloeding bevorderen.

Gezond eten

Als je de doorbloeding van je baarmoederslijmvlies wil bevorderen, is het belangrijk dat je gebalanceerd eet. Dat kan je doen door twee keer per week vette vis te eten of capsules te slikken met Omega-3 vetzuren. Daarnaast is het goed om matig te zijn met verzadigde vetten en suiker. Het voordeel is dat je hiermee alvast een gezonde leefstijl aanwent die straks tijdens de zwangerschap ook erg belangrijk is.

Tarwekiemolie

Van tarwekiemolie is bekend dat het een positieve invloed heeft op de dikte van het baarmoederslijmvlies. Je kunt ze kopen in capsulevorm als je denkt (of weet) dat de dikte van je baarmoederslijmvlies de oorzaak is van het uitblijven van een zwangerschap.

Innesteling voelen

Er zijn vrouwen die zeggen dat ze hun innesteling kunnen voelen. Dat is vaak een stekende pijn of krampen die vergelijkbaar zijn met de menstruatie. Anderen omschrijven het als een beetje een trekkerig gevoel. Vaak is dit ook iets lager in de buik. Dit verschilt echter heel erg van vrouw tot vrouw, het kan dus best dat je niets voelt en toch zwanger bent. Het is niet wetenschappelijk bewezen of je dit kan voelen.

Symptomen na innesteling en bevruchting

  • Licht bloedverlies, bijvoorbeeld een druppel bruin bloed / afscheiding / slijm
  • Buikkrampen (gevoel lijkt op menstruatie, maar dan iets minder pijnlijk)
  • Darmkrampen
  • Temperatuur gaat een klein beetje omlaag (maar dit is alleen te concluderen als je dagelijks je temperatuur bijhoudt)

Bloedverlies innesteling na eisprong?

Vaak vindt de bloeding een paar dagen voor je verwachte menstruatie plaats. Bovendien verlies je weinig bloed, over het algemeen veel minder dan tijdens je menstruatie. Ik verloor inderdaad een minieme hoeveelheid, het was echt te verwaarlozen. In eerste instantie dacht ik dat mijn menstruatie eraan kwam en ik alvast wat bloed verloor, maar al snel stopte het weer.

Wat is het verschil tussen een innestelingsbloeding en je menstruatie en hoe lang duurt dit?

Er zijn een aantal dingen die echt anders zijn aan een innestelingsbloeding ten opzichte van je menstruatie:

  • Tijdstip: Je innestelingsbloeding vindt ongeveer 3 dagen voor je NOD plaats.
  • Duur: Een innestelingsbloeding duurt vaak hoogstens enkele dagen (maar kan ook met een ochtendje alweer voorbij zijn). Je menstruatie duurt langer.
  • Hoeveelheid: Een innestelingsbloeding is veel lichter. Je verliest een beetje bloed. Tijdens je menstruatie neemt de hoeveelheid juist steeds meer toe, verlies je vaak ook slijm en is een inlegkruisje niet voldoende.
  • Kleur: Doorgaans is het bloed bij een innesteling (licht)roze, paars of bruinig van kleur. Dat komt omdat het ofwel heel weinig is en vermengd met je natuurlijke afscheiding, of omdat het gaat om oud bloed.

Hoe vaak komt een innestelingsbloeding voor?

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen krijgt hiermee te maken. Het hoeft ook niet voor te komen bij elke zwangerschap. Een innestelingsbloeding ontstaat doordat tijdens de innesteling een bloedvaatje wordt geraakt.

Bron

Kun je toch zwanger zijn als je geen last krijgt van een innestelingsbloeding?

Absoluut. Terugkijkend naar de vorige vraag kun je concluderen dat dus nog altijd 4 op de 5 vrouwen geen innestelingsbloeding krijgen. Tijdens mijn eerste twee zwangerschappen had ik geen last van bloedverlies rond de innesteling.

Bloedverlies na zwangerschap 6-9 weken

Een innestelingsbloeding vindt plaats rond de 25e dag van je zwangerschap. Een bloeding met 6-9 weken heeft dus niets meer te doen met een innesteling van de bevruchte eicel. Wel kan het zo zijn dat je baarmoeder en baarmoedermond ergens geprikkeld door zijn en je daardoor wat bloed verliest. Dat komt doordat de zwangerschap zorgt voor een betere doorbloeding, ook van je baarmoeder en baarmoedermond. Het verschil met een miskraam is dat het gaat om een kleine hoeveelheid, vaak bruin bloed en dat de bloedingen ook niet toenemen.

Let op: Neem voor de zekerheid altijd even contact op met je verloskundige, zeker als je het niet vertrouwt.

Wat is het verschil tussen een innestelingsbloeding en een miskraam?

Bloed tijdens je zwangerschap kan ook duiden op een miskraam. Een heel vroege miskraam, omdat je innesteling niet lukt, merk je vrijwel niet – zeker niet als je nog geen positieve test in handen had of geen symptomen had ontdekt: je wordt ongesteld. Maar ook met vijf weken zwangerschap kan je de embryo nog verliezen. Je weet dan misschien al dat je in verwachting bent en kan een test hebben gedaan. Het verschil tussen een miskraam en een innestelingsbloeding is dat je bij een miskraam heviger bloedt, stolsels en weefsel verliest en je buikpijn toeneemt.

Let op: Neem voor de zekerheid altijd even contact op met je verloskundige.

Lees ook: Miskraam, curretage of missed abortion; van symptomen, en oorzaken en de kans op stolsels

Wat kan een innesteling eventueel in de weg staan?

In een aantal gevallen wordt de eicel wel bevrucht, maar kan deze zich in de baarmoeder niet innestelen. Hiervoor kunnen een aantal oorzaken zijn.

Afwijkingen in het baarmoederslijmvlies

In een aantal gevallen kan de oorzaak liggen in de dikte of conditie van het baarmoederslijmvlies. Wanneer deze te dun is, door een tekort aan progesteron, of ontstoken, bijvoorbeeld na een curettage of miskraam, dan kan het bevruchte eitje niet goed innestelen. Of je baarmoederslijmvlies te dun of ontstoken is, kan alleen worden vastgesteld door een deskundige. Om het slijmvlies te verdikken, kun je op voorschrift extra progesteron krijgen (Utrogestan).

Endometriose

De aandoening endometriose zorgt ervoor dat het baarmoederslijmvlies zich ook buiten de baarmoeder hecht op plekken als de eileiders en eierstokken. Dit kan verklevingen veroorzaken en een zwangerschap bemoeilijken. Overigens hoeft dit niet het geval te zijn: sommige vrouwen hebben wel last van endometriose, maar geen moeite met zwanger raken. Eventuele oplossingen als je toch zwanger wil raken, zijn kunstmatige inseminatie en IVF.

Fout in de celdeling

Op het moment dat je lichaam merkt dat de bevruchte eicel niet gezond is of verkeerd is gedeeld, dan voert hij deze zelf af.

Trage schildklier

Wanneer je problemen hebt met je schildklier, zoals hypotyreoïdie (dat kan worden veroorzaakt door de ziekte van Hashimoto, maar soms ook aangeboren is), dan kan dat ook je zwangerschapswens in de weg staan. De dokter kan hiervoor de juiste hoeveelheid schildklierhormonen voorschrijven, waardoor je toch zwanger kunt raken.

Vleesboom

De vleesboom (ook wel fibroom genoemd) is een goedaardig spierweefselgezwel (bron). Deze aandoening komt alleen voor bij vruchtbare vrouwen, vaak met een hogere oestrogeenspiegel, en kan een zwangerschap in de weg zitten tijdens de innesteling. Om dit op te lossen kan een deskundige de vleesboom verwijderen.

Vanaf wanneer kun je testen of je zwanger bent?

Vanaf het moment dat de innesteling geslaagd is, gaat je lichaam HcG aanmaken. En op het moment dat je normaliter ongesteld had moeten worden, kan je met een zwangerschapstest vaststellen of je inderdaad in verwachting bent. De test meet de hoeveelheid HcG in je urine en toont dat met behulp van een streepje, plusje of stip. Of zonder enige twijfel met een directe mededeling, zoals in het geval van Clearblue.

Lees ook: Wanneer zwangerschapstest, testen vergelijken en wat bij positief resultaat / licht streepje?

Konden jullie de innesteling voelen of hadden jullie daar last van?

Innesteling; Van berekenen wanneer en bevorderen tot pijn, hoe lang innestelingsbloeding en andere symptomen na bevruchting zoals slijm en afscheiding.

merel

Blogger at Lotus Writings
Mijn naam is Merel (33) – of ‘mama’ zoals ik minstens 20.934 keer per dag word genoemd door één van mijn drie dochters: June (11), Rose (3) en May (2). Naast persoonlijke verhalen over de hindernissen die we soms tegenkomen als gezin, twijfels die ik heb en ervaringen, wil ik mijn lezers ook graag voorzien van handige informatie. Wat moet je bijvoorbeeld doen bij teken of luizen en hoe zit het nu precies met dat definitieve schooladvies in groep 8?

Latest posts by merel (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Innesteling; Van berekenen wanneer en bevorderen tot pijn, hoe lang innestelingsbloeding en andere symptomen na bevruchting zoals slijm en afscheiding.
Author Rating
51star1star1star1star1star