In Nederland schijnt helaas niet altijd de zon en is het helaas met enige regelmaat slecht weer zodat het regent of het koud is. Dan is het fijn als je kan genieten van een overdekt uitje. Zeker tijdens een vakantie, na een paar dagen binnen te hebben gezeten is het wel fijn om dan eens op pad te gaan. Maar ja, buiten spelen is ook niet altijd even handig. Daarom dit overzicht van leuke, overdekte uitjes & indoor activiteiten met kinderen. Handig gesorteerd per provincie!

Lees ook: 21 activiteiten regenachtige dag; Wat te doen met regen / kou met kind als het zich verveelt?
Lees ook: Wat te doen als het regent op vakantie; handige tips, activiteiten en uitjes
Lees ook: Binnenspeeltuin Nederland; Overzicht van leukste indoor speeltuinen voor peuters, kleuters en kinderen

Inhoudsopgave

Indoor activiteiten Drenthe

Plopsa Indoor Coevorden

Dit is een zeer uitgebreide binnenspeeltuin compleet met achtbaan en is onderdeel van de Plopsa attractieparken. Het enige park in Nederland maar dan in een enorme overdekte hal. Het is helemaal ingericht in het teken van Studio 100, hier ontmoet je dus Kabouter Plop, Bumba, Piet Piraat, K3, Maya de Bij en nog veel meer.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Plopsa indoor Coevorden

Kabouterland – Exloo

Kabouterland ligt midden in Exloo in Drenthe. Een avontuurlijk en gezellig familiepark. Je komt terecht in een andere wereld: de wereld van kabouters. Je kunt de kaboutertjes van dichtbij bespieden, dolend door een konijnenhol. Je kan ook een tocht maken door de trollengrot. Neem het overdekte wandelpad naar de raadselachtige kasteelruïne. Onderweg ontmoet je allerlei leuke en kleine diertjes. Misschien weet jij de mysterieuze kabouterstenen wel te vinden Kabouterland biedt niet alleen avontuur, maar ook speeltuinplezier. Klimmen, klauteren, kruipen, glijden; leef je lekker uit! Ben je even uitgespeeld? Rust dan lekker uit op één van de gezellige terrassen en picknickplekken onder het genot van een hapje en een drankje.

Meer informatie vind je hier.

De Drentse Koe – Ruinerwold

Het buitenterrein biedt diverse speeltoestellen, springkussens, traptrekkers, mammoetskelters, grote zandbak, kabelbaan en een dierenweide met konijnen, geiten, ezels en kippen. In de verwarmde speelschuur bevindt zich o.a. een discodansmat, unieke speelmanege, bouwzolder, klim- en glijtoren en glow in the dark benedenverdieping met o.a. Pannavoetbal en Oud-Hollandse spelen. Nieuw (2017) is een interactieve overdekte waterspeelplaats en klimavontuur boven de koeienstal geopend.

Kortom: zowel buiten als binnen is er volop vermaak voor een hele dag plezier bij mooi en minder mooi weer.

Meer informatie vind je hier.

Ontdekhoek – Zwolle ( & Rotterdam & Lelystad)

Een grote werkplaats waar kinderen zelf proefjes mogen uitvoeren waardoor ze zich geen seconde hoeven te vervelen. Ze mogen uit meer dan 30 proefjes kiezen. Zo maken ze bijvoorbeeld chips van aardappelen en ontwikkelen ze foto’s in een donkere kamer. Heel leuk voor het vieren van kinderpartijtjes of een dagje uit. Kinderen komen er tijd te kort. Zeker weten dat ze nog een keer terug willen komen!

De Ontdekhoek is voor nieuwsgierige jongens en meisjes van 4 tot 14 jaar.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Ontdekhoek Rotterdam

Zoo Bizar – Orvelte

Zoo Bizar, een mini-zoo vol met bijzondere dieren. Opgezet in een oude Saksische boerderij, is Zoo Bizar de kleinste Zoo van Nederland en misschien wel van heel Europa! Begeef je tussen de verschillende bijzondere dieren die ze hier in Zoo Bizar hebben. Kom oog in oog te staan met bijvoorbeeld “Takkie” de wandelende tak of “Brechje” de Vogelspin. Er is altijd wel een begeleider aanwezig om van alles te vertellen over de bijzondere dieren. Ook kunnen er demonstraties worden gegeven over de verschillende dieren en hun wonderlijke leefgewoontes.

Meer informatie vind je hier.

Indoor activiteiten Flevoland

Orchideeënhoeve – Luttelgeest

De orchideeënhoeve is geen suf uitje voor grote mensen. Het biedt een heerlijk overdekt uitje met dieren, zoals schildpadden, aapjes en vlinders. Maar dus ook een heerlijke speeltuin binnen, met water! Let ook eens op extra activiteiten. zoals de ‘night of the jungle’.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Orchideeënhoeve

 

 

Indoor activiteiten Friesland

Eise Eisinga Planetarium – Franeker

Dit nauwkeurig bewegend model van het zonnestelsel werd tussen 1774 en 1781 gebouwd door de Friese wolkammer Eise Eisinga. Tot op de dag van vandaag toont het Planetarium de actuele stand van de planeten. De planeten van het Planetarium bewegen namelijk in dezelfde tijd rond de zon als de echte planeten. Maar het Eise Eisinga Planetarium is méér dan een planetarium. Het is tevens een museum dat een uitgebreide verzameling van historische astronomische instrumenten herbergt. Sinds 2008 is er veel meer ruimte voor deze collectie: het naastgelegen pand, ‘De Tuinkamer’, is bij het Planetarium getrokken. Hier bevindt zich ook het Planetariumcafé, waar je terecht kan voor een lunch of gewoon voor een kopje koffie of thee.

Meer informatie vind je hier.

Natuurmuseum Fryslan – Leeuwarden

Bekijk de schatten die kapitein Severein verzamelde op zijn reizen rond de wereld. Voel je Klein Duimpje naast de enorme kaken van de blauwe vinvis. En kijk hoe de preparateur een ransuil of torenvalk opzet in het Open Atelier. De allerkleinsten kunnen op bezoek bij de lieve Draak Li-Ming en haar vrienden de schildpad en de uil. Op Darwin’s Zolder maken bezoekers kennis met de evolutietheorie.

Meer informatie vind je hier.

 

Kameleondorp Lenten – TerHerne

In het midden van Terherne vind je de Kameleonboerderij. Hierin is levensgroot het Kameleondorp Lenten nagebouwd. De pratende melkbussen vertellen je over het dorpsmysterie en leiden je door het hele dorp met een speurtocht.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Kameleondorp Terherne

 

 

Indoor activiteiten Gelderland

Jan Klaassen – Braamt

Pretpark met binnenspeeltuin. De binnenspeeltuin is helemaal in stijl ingericht. Houten klimhuisjes, een grote luchtglijbaan en rijd bijvoorbeeld mee met de trein door de goudmijn: het is allemaal aanwezig in de 2.000 m2 grote speeltuin. Er is een spookhuis, een doolhof en natuurlijk een theater met een kindervoorstelling. Logisch natuurlijk bij Jan Klaassen…

Meer informatie vind je hier.

 

 

 

Spelerij – Dieren

De Spelerij is meer dan een speeltuin. Het is, zoals ze zelf zeggen, een doe-, samenwerk- en verwondertuin. Je kunt hier natuurlijk gewoon klauteren en klimmen, maar de toestellen kunnen door samenwerken bediend worden en daarmee in beweging komen! Weer eens iets anders dan gewoon van de glijbaan roetsjen. Je kunt na het spelen zelf je broodjes bakken! De Spelerij is niet echt geschikt voor kinderen jonger dan vier jaar.

Meer informatie vind je hier.

 

 

SkyZone – Doetinchem

Binnen spelen, ook voor de oudere kids! SkyZone is een heel ander verhaal in de binnenspeeltuinen. Want SkyZone is niet een speeltuin, maar een belevenistuin. Superjump, Softplay, Crazyclimb, Active Cage, Speedsoccer en de High Rope Course: één groot avontuur dus. Klim in de kleurrijke torens, ga het actieve ‘doolhof’ door of klim op een hoogteparcours (zonder zipline, maar met valnetten…): het kan allemaal. En ja hoor, kinderen kunnen hier ook gewoon glijden, rennen en verstoppen…

Meer informatie vind je hier.

 

Hof van Eckberge – Eibergen

Binnen en buiten kan je hier avontuur beleven. Je vindt hier o.a. een lasergamejungle, een snoezelruimte, bowling, en natuurlijk een klim- en klauterstructuur. Maar daarnaast ook aquaria, een buitenspeeltuin en een kinderboerderij met een belevingspad. Ook voor de allerkleinsten erg leuk!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: De leukste kinderboerderijen in Nederland, met speeltuin, de grootste leuk uitje voor peuters en kleuters

Heggies Speelschuur – Epe

Binnenspeeltuin Heggies Speelschuur zorgt voor droog en warm speelplezier. Er kan zowel in de binnenspeeltuin, maar ook in de buitenspeeltuin of op de sportvelden gespeeld worden. Nieuw in 2018 is het nieuwe speelplein. Een buitenspeeltuin was al aanwezig met schommels, klimtoestellen en een grote wipwap. Nu is dit uitgebreid met trampolines waar je superhoog op kunt springen, een airtrampoline zo groot dat er wel 20 kinderen tegelijk op kunnen en een stoere pannakooi om je voetbaltrucs nog beter te oefenen.

Meer informatie vind je hier

 

Huis ten Bergh – ‘s-Heerenberg

Het is één van de meest indrukwekkende middeleeuwse kastelen van ons land. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 13e eeuw. Het kasteel wordt omringd door wallen en grachten. Op de voorburcht bevinden zich verdedigingstorens.
Het kasteel is ingericht met een voor Nederland unieke collectie laatmiddeleeuwse kunst. Middeleeuwse boeken met prachtige miniaturen, een verzameling vroeg-Italiaanse schilderijen, een 15e en 16e eeuwse portrettengalerij laat het ontstaan van het portret zien. In de verdedigingstoren een wapen- en muntverzameling.

Let op: Voor volwassenen betaal je meer dan 10 euro pp, maar als je gebruik maakt van de familiekaart (2 volwassenen & 2 kinderen) blijf je daar onder.

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Huis ten Bergh; prinsen & prinsessen kinderrondleiding

Schateiland Zeumeren -Voorthuizen

Op zoek naar de schat en lekker spelen dus, dat kan in Zeumeren/Voorthuizen. Onder leiding van de kapitein wordt er gezocht naar de schat, er is veel speelplezier bij de eilanden en natuurlijk kan er heerlijk gespeeld worden in het speelkasteel.

Meer informatie vind je hier.

 

 

 

Indoor activiteiten Groningen

LEGiO-museum – Grootegast

In het noorden van ons land vind je het Legio-museum; een museum waar kijken, bouwen en spelen met het populaire Lego-speelgoed centraal staat. In het museumgedeelte staan er vitrines en is er een documentaire te zien over de geschiedenis van dit speelgoed. Zijn er diverse displays met werkende treintjes van decennia jaren oud en zijn er diverse modellen nagebouwd en kan je natuurlijk ook zelf spelen met dit speelgoed!

Meer informatie vind je hier.

Lees ook: Legiomuseum met kinderen

 

Landgoed Nienenoord & Zwemkasteel

Geniet van de prachtige natuur, kom spelen en knuffelen met de dieren van de kinderboerderij in het Familiepark, neem een duik in het subtropisch Zwemkasteel, of sla je slag op de midgetgolfbaan! Een unieke lokatie, midden in de bossen.

Meer informatie vind je hier.

 

 

 

Doemuseum – Veendam