Als je kind naar school gaat heb je vorige week misschien al wat gerechten moeten maken voor het kerstontbijt. Op de peuterspeelzaal  en op school hadden ze ook een kerstontbijt, maar hebben ze zelf geregeld. Het leek me leuk om op de laatste dag voor de vakantie thuis een soort kerstbrunch te doen. Met gerechtjes die goed passen bij ontbijt en lunch. Zowel zoet als hartig. Nu eten er twee dreumessen en twee peuters mee. Grote voorraden zijn niet nodig, maar wel leuk om iets divers aan te bieden. Wat overblijft komt vast wel op bij de kerstdagen die volgen. Tip: zorg dat je zoveel mogelijk de dag ervoor hebt voorbereid. Of in ieder geval klaar hebt staan in pakketjes dat je het alleen nog maar hoeft te ‘assembleren’.

Lees ook: 50+ Lekkere en makkelijke hapjes voor kerstdiner op school

Knakworstjeskrans

Van het deeg voor mini croissantjes en party knakworstjes heb ik deze kerstkrans gemaakt. Je rolt heel eenvoudig het knakworstje in het deeg en legt ze in een cirkel op het bakpapier. Voor volwassenen kan je er een druppeltje curry aan toevoegen. Aan de onderkant liggen ze tegen elkaar aan en druk ik ze zachtjes tegen elkaar. Het is daarna heel voorzichtig overleggen (of een grote cirkel uitknippen) en op een schaal leggen. De kinderen kunnen dan zelf de worstenbroodjes afbreken.

Eiermuffins

Je bakt een aantal plakjes ontbijtspek en snijdt deze in kleine strookjes. Vervolgens klop je een viertal eieren (voor 6 vormpjes) met een scheutje melk zodat

Pitakerstboom

De pitabroodjes besmeer je met wat tomatensaus en wat je lekker vind. Bijvoorbeeld cherrytomaatjes, wat sterretjes die je uit kaas prikt en paprika slingers.

Bladerdeegkoekjes

Uit bladerdeeg heb ik vierkantjes gesneden en hier vervolgens bij de helft sterretjes uitgestoken. De vierkante bladen heb ik gevuld met een klein lepeltje aardbeienjam voor in croissantjes (te koop bij de wereldwinkel). Daarna het vierkantje met sterretje eroverheen, bij de randjes lichtjes aandrukken en met wat ei bestrijken. De sterretjes bestrooien met maanzaad, of geraspte kaas. Hiervan heb ik de stam van de kerstboom gevormd.

Sterrensandwiches

Een ‘gewone’ doodnormale boterham maak je heel eenvoudig wat specialer. Met een koekjesvormpje steek je sterretjes uit een bruine en witte boterham en vult de gaatjes in de andere kleur op. Bij grote vormpjes kan je ook dennenboom- of stervorm achtige sandwiches maken. Een sandwich uitgestoken in dennenboomvorm beleg je heel eenvoudig met een plakje kaas en wat komkommer.

Chocolademelkwentelteefjes

Bij dit recept vervang je de melk waarmee je de eieren mengt door chocolademelk. Vervolgens even in een pan bakken en bestrooien met wat poedersuiker. Smullen maar.

Kerstmutsjes

Op een satéprikker heb ik poffertjes, een schijfje banaan en een aardbei (vriezer) geprikt. Het lijken zo net kerstmutsjes.

Eisneeuwpop

Je kookt twee eieren, goed laten schrikken, pellen en met een sateprikker in de lengte aan elkaar prikken. Versieren met wat krentjes en een mini neusje van een schaafsel wortel en klaar is je kleine Olaf.

Aardbeienchocoladeboompjes

Nog bevroren aardbeien uit de vriezer heb ik in de witte chocolade met een druppeltje groene kleurstof gedoopt en door de witte sterretjes gerold. Een nachtje laten staan in de koelkast zodat ze rustig kunnen ontdooien.

Merenguetaart

Voor de echte zoetekouwen, de peuters, heb ik een merengue taart gemaakt. Hiervoor heb ik poedersuiker (op gevoel) met een eiwit geklopt tot een luchtig mengsel. Vervolgens drie minuten met 780 watt in de magnetron (dus niet in de oven) en klaar. Het was wel even zoeken naar de perfecte tijd, twee minuten volgens voorbeeld was echt te kort en leken het net gesmolten marsmallows die naar ei roken. Met vier minuten was het net iets aan de droge kant. Ik heb ze ook in de oven geprobeerd met koekjesvormpjes. Om de een of andere reden mislukken ze echter altijd bij mij.

Tot slot staan er natuurlijk ook ‘kant-en-klare’ producten op tafel zoals een mini kerststol, chocoladekerstkransjes, stroopwafels die ik in stervorm heb uitgesneden. Dit kan je natuurlijk ook doen met blokjes kaas of plakjes komkommer en salami.

Wat staat er bij jullie op tafel bij het kerstontbijt?

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.