Hoeveel leeftijdsverschil tussen de kinderen is ideaal?

Je wilt meerdere kinderen en je zit met de vraag wanneer je voor een tweede of derde (of nog meer?) gaat. Want wat is nou ideaal? Alle kinderen dicht op elkaar zodat ze veel aan elkaar hebben, of ga je voor meer rust en houd je er meer afstand tussen? Voor zover je zoiets ook echt plannen kan, natuurlijk.

Lees ook: Groot of klein leeftijdsverschil ideaal tussen kinderen?

Mijn eigen gezin

Ik beken: mijn eigen ideaal was om mijn kinderen dicht op elkaar te laten zitten. Waarom? Omdat ik zelf een nakomer ben en ik die grote afstanden binnen het gezin helemaal niet zo leuk vond. Oké, het was wel erg leuk om al heel jong tante te zijn, maar verder was je toch vooral het kleine zusje… En dat vond ik echt niet leuk. Dat je daarmee ook vreselijk verwend wordt, zie je zelf natuurlijk niet 😉 . In mijn ogen zouden de kinderen veel meer aan elkaar hebben als ze dichter bij elkaar zouden zitten. Het liep anders.

De oudste twee zaten inderdaad dicht op elkaar (binnen 2 jaar), de twee erna kwamen steeds ‘langzamer’. En ik beken weer: het heeft allemaal zijn leuke voordelen! Hier ervaringen over leeftijdsverschillen (en nee, het zijn niet alleen de mijne…)

Lekker dicht op elkaar

De kinderen lekker dicht op elkaar: het heeft zeker zijn voordelen. Ze delen toch meer dezelfde interesses in speelgoed, in de uitjes die je onderneemt en in de films die bekeken worden. Ze kunnen echt als vriendjes zich samen vermaken en wat ook praktisch gezien erg handig is: ze hebben meer hetzelfde dagritme. Allebei nog even een middagslaapje, zodat jij even je handen vrij hebt om de dingen te doen die met kinderen om je heen niet zo makkelijk gaan. Of even zelf bijslapen is ook stiekem mogelijk. Het badje in de tuin, de zandbak en de speeltuin voor de deur: voor allebei leuk om in te spelen. En een boekje voorlezen? Ook dat gaat prima samen. Lekker dicht op elkaar: heerlijk! En je bent nog lekker snel uit de luiers ook.

Een voordeel zou ook zijn dat door de drukte je allebei moet inspringen en daardoor de vader ook meer betrokken is bij het gezin.

Help: te dicht op elkaar!

Schelen jouw kinderen minder dan twee jaar met elkaar? Dan zullen ze niet alleen elkaars vriendjes zijn; de kans dat ze ook elkaars concurrenten zijn is levensgroot aanwezig. Het speelgoed moeten ze altijd delen en ze willen echt niet voor elkaar onder doen. De aandacht van papa en mama willen ze allebei en je denkt toch niet dat ze op school of sportvereniging het leuk vinden om steeds op hun vingers gekeken te worden door een broertje of zusje?

Volgens experts zou er van rivaliteit meer sprake zijn bij een leeftijdsverschil tussen twee en drie jaar. Maar dat scheelt vast per kind! En voor jezelf creëer je tropenjaren, want ze moeten alle twee in bad gestopt worden, in de luiers gehesen, op tijd naar bed en allebei hebben ze continu jouw aandacht nodig om ongelukken te voorkomen. Oren, ogen, handen: je komt ze geregeld tekort. Even echt aandacht voor 1 kind zal je soms echt moeten plannen! En help: die nachten! Is de één niet wakker, dan brult de ander wel door enge monsters onder zijn bed. En natuurlijk zijn ze allebei tegelijk ziek, allebei tegelijk moe en allebei tegelijk dwars…

Een groter verschil

Schelen je kinderen meer van elkaar, bijvoorbeeld vier of meer jaar, dan kom je op andere uitdagingen. De kinderen delen andere interesses en bij uitjes stuit je soms op problemen. Wat voor de één ontzettend leuk is, is voor de ander veel te moeilijk of juist te kinderachtig. De oudste wil iets op tv zien, wat voor de kleine nog echt niet geschikt is. Of iedereen vindt de jongste zo schattig en de oudste hangt er verloren bij…

Het dagritme kan ook een probleem worden. Waar de één nog een middagslaapje nodig heeft, moet de ander naar school. En help: je zit ‘opeens’ weer in de luiers, in flesjes en andere voedingsrituelen. En o ja, is de oudste lekker aan het knikkeren geslagen op school? Help: die knikkers liggen nu dus ook door de huiskamer te rollen en de kleine uk stopt ze vol liefde in zijn mondje…

Mijn eigen ervaring is wel dat bij grotere verschillen de rivaliteit er niet echt is. Vriendjes en vriendinnetjes vinden die kleine broertjes of zusjes eerder schattig en meedoen mag best wel! En de persoonlijke aandacht is simpeler. Wanneer de grote(n) naar school zijn, heb jij je kleintje helemaal apart. En ligt de kleine op bed? Dan is jouw grote knul of meid aan de beurt voor persoonlijke aandacht. Ook snappen ze beter dat een kleintje geen concurrent is, maar nou eenmaal extra hulp nodig heeft. Die ze waarschijnlijk zelf ook leuk vinden om te geven.

Ideaal volgens experts

Volgens de geleerden zou een leeftijdsverschil tussen twee en drie jaar ideaal zijn, omdat de kinderen dan nog niet teveel schelen om vriendjes te kunnen zijn, maar je zelf als ouders wel even op adem kan komen.

Ideaal voor jou

Natuurlijk moeten jullie helemaal zelf bedenken wat voor jullie ideaal is. Je kunt bedenken dat je bijvoorbeeld thuis blijft voor de kinderen zolang ze nog niet op school zitten en daarom kiezen voor kleine leeftijdsverschillen. Ook heb je dan in een beperkte tijd de financiële druk van kinderopvang en andere babyzaken.

Maar dat betekent natuurlijk voor later ook dat je er twee tegelijk hebt die willen studeren! Misschien houd je van een huis vol drukte of juist niet. Of had je een zware zwangerschap zodat een volgende zwangerschap beter even op zich kan laten wachten? Doe vooral waar je zelf je goed bij voelt. Dat blijft toch echt de beste graadmeter. Voor de kinderen zelf heeft alles zo zijn voor- en nadelen!

Brother and sister stock photo from Shutterstock / Ulza

Wil Cats
Volg me via:

Wil Cats

Schrijfster at geWILde teksten
Trotse moeder van 4 zoons, gelukkig getrouwd en vrouwtje van een hele 'veestapel'. Maar ook schrijfster in allerlei vormen: zowel voor het geld als voor de passie. Mijn favoriete onderwerp? Precies: kinderen!
Wil Cats
Volg me via:

Latest posts by Wil Cats (see all)

Summary
Review Date
Reviewed Item
Ideaal / beste leeftijdsverschil tussen kinderen?
Author Rating
51star1star1star1star1star

No Comments

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top