Onlangs waren we een weekend te gast in Drenthe, op uitnodiging van Marketing Drenthe in samenwerking met Landal. Toen we terugkwamen en andere moeders vroegen hoe het was begonnen ze direct over de hunebedden; want Drenthe en Hunebedden zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Misschien als je er woont is het heel ‘normaal’, maar vanuit de Randstad blijft het toch heel bijzonder en tot de verbeelding spreken. Zo weet ik nog goed hoe ik zelf als kind hier op vakantie was en we langs een hunebed fietsten en dat ik dat toch wel heel indrukwekkend vond. Als je door de verschillende dorpjes rijdt heb je soms het gevoel een reis door de tijd te maken, alsof de tijd hier stil heeft gestaan. Karakteristieke dorpjes, uitgestrekte bossen, weilanden met paarden, schapen, koeien, en dan die hunebedden. Het idee dat duizenden jaren geleden mensen al in staat waren om zulke bouwwerken te maken en dat die nog steeds in het landschap terug te vinden zijn! Dus tijdens het weekend hebben we ook meerdere hunebedden gezien en een bezoekje gebracht aan het hunebedcentrum in Borger, de hunebedhoofdstad van Nederland!

Lees ook: Museum kinderen; overzicht van de leukste kindermuseums ook met peuters en kleuters
Lees ook: Drenthe met kinderen wat te doen? Leukste activiteiten, goedkope uitjes, bezienswaardigheden en tips dagje uit.

Hunebed highway & hunebedhoofdstad Borger

Landal Land van Bartje waar wij verbleven ligt net buiten Borger, de hunebedhoofdstad van Nederland. Borger draagt deze naam omdat je hier het grootste hunebed van Nederland vindt en in de omgeving veel andere hunebedden. Borger bestaat al sinds de hunebedbouwerstijd en is dus al meer dan 5000 jaar oud! Er zijn niet veel dorpen in Nederland die dat kunnen zeggen. Hierom wordt Drenthe ook wel de oerprovincie van Nederland genoemd. In en om de stad vind je dan ook veel verwijzingen hiernaar. Wat dacht je bijvoorbeeld van de Hunebed Highway de N34 die door Borger heen loopt, de bordjes zodra je het dorpje binnenrijdt, overal stenen, een wandelpad die wordt aangegeven met paaltjes van stapels stenen en het uitkijkpunt dat is gebaseerd op het ontwerp van een prehistorische graanopslag. Kortom; als je je wilt verdiepen in de wereld van de hunebedden en de ijstijd die de stenen vanuit het noorden hierheen bracht, dan is dit de plek om te zijn! In de tijd van de een-na-laatste ijstijd is ook de Hondsrug ontstaan; glooiingen in het landschap ontstaan vanwege het oprukkende ijs.

Hunebedcentrum Drenthe

Wil je op een leuke manier meer leren over de hunebedden en het ontstaan dan is het absoluut een aanrader om een bezoek te brengen aan het hunebedcentrum. Vier jaar geleden zijn wij hier al eens geweest, maar toen waren de kinderen nog erg jong. In die tijd is er ook een hoop veranderd. We werden rondgeleid door een ‘oermens’; Patrick die ons meenam op reis naar de prehistorie en op een zeer inspirerende en interactieve manier van alles wist te vertellen over deze tijd en vervolgens buiten ons liet kennis maken met een aantal activiteiten uit die tijd.

Prehistorisch museum

Het beste kan je binnen beginnen; met de film waar je in tien minuten op een leuke manier ziet wat de functie was van hunebedden en hoe we achter deze informatie zijn gekomen. Waarbij er een vergelijking wordt gemaakt tussen archeologen die op zoek zijn naar sporen uit het verleden zoals scherven van potten en rechercheurs die op zoek zijn naar sporen om een moord op te lossen. Ook voor de kinderen maakt het dit een stuk duidelijker en wordt begrijpelijk verteld.

De hunebedden zijn de oudste monumenten in Nederland; in het museum zijn een aantal pronkstukken te vinden die bewaard zijn gebleven. Helaas is er ook veel verloren gegaan; dan zijn er wel opgravingen geweest en is alles gedocumenteerd, maar zijn de vondsten zelf verloren gegaan. In het museum zijn een aantal diorama’s opgesteld zodat je kan zien hoe ze vroeger jaagden / verzamelden, rouwden en woonden. Ook is er in het midden een hunebed te vinden zodat je kan zien hoe dit er vroeger van binnen uitgezien moet hebben. Ook zijn er een aantal pijlpunten, vazen en meer tentoongesteld uit die tijd. Tot slot is er een enorme projectie met interactief touchscreen waarmee je door de hele provincie kan reizen en alle hunebedden van dichtbij kan zien zonder dat je ernaartoe hoeft te gaan.

Oertijdpark

Het leukste van het hunebedcentrum is nog wel het oertijdpark. Hier kan je buiten zien en ervaren hoe het er vroeger echt zelf uitzag. Zo zijn er een aantal huizen te vinden die zijn nagemaakt met muren van wilgen en leem en daken van stro. Deze zijn ook aan de binnenkant ingericht en te bezoeken. Als je in het weekend komt is de kans groot dat er een heerlijk vuurtje gestookt wordt en dat er vrijwilligers van de living history groep aanwezig zijn in passende kleding. Er worden dan vaak ook verschillende activiteiten georganiseerd. Zo kan je oefenen met het maken van vuur met vuursteen, zelf kaarsjes rollen en nog veel meer. Op aanvraag is het ook mogelijk om te gaan boogschieten en tijdens events worden ook de ovens gebruikt om te laten zien hoe het ijzer of brons werd gesmolten dat werd gebruikt.

Heel leuk voor de jongere kinderen is ook het blotevoetenpad, met verschillende ondergronden die ze vroeger ook hadden. Niet alleen de huizen maar ook het landschap wordt zo natuurgetrouw nagemaakt. Zo vind je er weegbree dat vroeger werd gebruikt voor het eten en je kan proeven (tip; alleen op suggestie van de gids want hij weet welke plantjes wel of niet giftig zijn). Er is jonge aanplant dat een oerbos moet worden, zodat je kan zien welke bomen ze gebruikten. Er zijn verschillende vennetjes en moerassen met plankenbruggen die je hier vroeger heel veel aantrof omdat de grond toen veel vochtiger was en nog niet afgewaterd werd.

Keientuin

Tot slot vind je hier een keientuin die gratis toegankelijk is; hier vind je een verzameling van ‘keien’ die afkomstig zijn van verschillende plaatsen of verschillende tijden. Hier kan je net zoals in een normale tuin doorheen lopen en op de bordjes hier meer over lezen. Voor de sfeer is er een waterval geplaatst. En als je bij de parkeerplaats parkeert zal je daar ook twee mammoeten aantreffen!

Meer informatie over het hunebedcentrum vind je hier.

Hunebedden

Natuurlijk hoort ook een bezoekje aan een ‘echt’ hunebed erbij. Naast het hunebedcentrum vind je d27; het grootste en misschien ook wel mooiste hunebed van Nederland. De meeste stenen liggen nog op hun plek. Erg indrukwekkend dat ze toen al dit soort enorme bouwwerken konden maken met materialen die ze in de natuur vonden. Je mag niet klimmen op het hunebed, maar er wel onderdoor / tussendoor lopen.