Ik beken. Ik heb er één. Een huishoudschema. Ik beken (alweer). Het geeft me rust. Want met kinderen in huis blijf je schoonmaken. Er lijkt soms geen einde aan te komen. Nieuwsgierig naar de reden waarom ik een huishoudschema heb en wat het mij oplevert? Je leest het hier!

Lees ook: Tips huishouden te plannen en organiseren

Waarom een huishoudschema?

Het huishoudschema is geboren sinds ik de diagnose epilepsie aan mijn gezondheidsdossier heb toegevoegd. Uit onderzoeken is gekomen dat ik van vermoeidheid en stress epileptische insulten krijg. En aangezien ik van chaos in mijn hoofd stress krijg, moet ik dit zoveel mogelijk zien te vermijden. Ik word onrustig wanneer ik eraan denk wat ik nog allemaal in het huishouden moet doen. Het blijft dan in mijn hoofd hangen en daar word ik kriegel van. Zo’n schema geeft mij veel duidelijkheid en vooral rust. Het is dus voor mij een reden geweest van gezondheid. Een duidelijk teken dat ik echt moest kiezen voor mezelf. Dit kan voor jou natuurlijk anders zijn. Je hebt niet voor niets dit blog aangeklikt. Twijfel je nog? Wat kan een huishoudschema jou opleveren? Lees het hier.

Taken voor huishoudschema

Dit is geheel aan jezelf. Wat wil jij gedaan hebben? Schrijf deze allemaal op een rijtje. Denk daarbij ook aan huishoudelijke taken die niet elke week gedaan hoeven te worden.

Een aantal op een rij:

 • Stofzuigen
 • Dweilen
 • Toiletten
 • Badkamer
 • Koelkast
 • Fornuis
 • De woonkamer soppen

Denk ook aan niet alledaagse taken:

 • Gordijnen wassen
 • Ramen lappen
 • Plintjes afnemen
 • Kelderkast uitmesten
 • Container uitspuiten
 • Fietsen schoonmaken
 • Wasmachine op 90 graden laten draaien
 • Jassen wassen

Wees specifiek

Het is belangrijk om specifiek te werk te gaan in een huishoudschema. Zo is het voor jou ook makkelijker om je eraan te houden. Bedenk van te voren hoe vaak je het klusje per week wilt laten terugkomen. Schrijf op welke dagen je welke klus gaat doen. En als het jou gaat helpen, noteer dan ook de tijden wanneer je dit gaat doen.

Dagelijks, wekelijks of maandelijks huishoudschema

Er zijn verschillende soorten schema’s; de één geeft per dag weer wat je moet doen. Denk bijvoorbeeld aan vegen, vaatwasser in- en uitruimen, wasmachine draaien etc. Terwijl een andere de taken verdeelt over de week. Dus de ene dag richt je je op de keuken en de volgende op de badkamer. Hiermee houd je natuurlijk rekening met de dagen waarop je werkt of andere afspraken hebt. Dan blijft er tenslotte minder tijd over dan op andere dagen. Het grote voordeel van de taken verdelen over de week is dat je huis ook minder vies wordt en je dus sneller klaar bent met schoonmaken, omdat je het eigenlijk alleen maar hoeft bij te houden. Zo probeer ik zelf zoveel mogelijk als de kinderen naar bed gaan, of in de ochtend het huis een beetje aan de kant te hebben. Als ik daarna aan het werk ga, gaat dat toch een stuk sneller. Tot slot heb je de maandelijkse taken; want klusjes zoals de ramen zemen hoef je echt niet iedere week te doen.

Voorbeeld checklist huishoudschema

Hieronder vind je een voorbeeld van een huishoudschema.

MaandagDinsdagWoensdagDonderdagVrijdagZaterdag ZondagElke dag
ToilettenBadkamerDweilenToilettenPlanten TuinStofzuigen
Bedden verschonenKeuken Ruimte voor niet alle dagelijkse takenBoven stofzuigenStrijken en opvouwenBoodschappenWas draaien
Ruimte voor niet alledaagse taken

Flexibel schema met ruimte voor niet alledaagse taken

Tussentijds kun je het lijstje wijzigen. Want je gaat vanzelf dingen tegenkomen die helemaal niet op je lijstje stonden. Of juist taken verminderen, omdat je merkt dat het stofzuigen op zolder prima om de week kan. Een digitaal lijstje is makkelijk te veranderen. Ben je net als ik meer fan van papier? Kies dan een potlood om mee te schrijven of een uitwisbare pen.  Daar word ik blij van. Je kunt het papier hergebruiken. Dat is toch een mooie combinatie: blijdschap om het huishoudschema te zien, alleen maar door de mooie roze penstrepen. Een kinderhand / schoonmaakhand is snel gevuld. Gebruik je liever een nieuw papiertje na een wijziging? Kies dan een vrolijk kleurtje. Tenminste als jij daar ook blij van wordt.

Gratis voorbeelden & templates huishoudschema

Heb je liever wat meer structuur, dan kan je een handig huishoudschema downloaden en verder zelf aanvullen. Je hebt dan de basis en kan die personaliseren. Je vindt deze gratis printables onder andere op;

Meer printables kan je vinden op pinterest.

Een alternatief is deze opzet van een huishoudschema met indexkaartjes.

Of heeft digitaal je voorkeur; gebruik dan bijvoorbeeld de gratis app chore list waarin je een huishoudschema kan opstellen en kan afvinken wat gedaan is.

Hulp bij de huishouding

Hulp vragen is toch wel een dingetje voor velen. Hulp aanvaarden misschien nog wel meer. Er is helemaal niets mis met hulp vragen. Ik zal het je sterker vertellen: hulp vragen is een kracht. Eerlijk waar. Ik heb het vaak tegen ouders gezegd die met een hulpvraag bij mij kwamen. Het mag tijd kosten om dit ook echt te voelen. Hulp vragen in de huishouding is krachtig. Ik heb zelf ook hulp gevraagd. In de tijd dat ik mijn eerste insult kreeg was onze tweede dochter één maand oud. We konden het op dat moment niet alleen. We hadden onze handen vol aan onze emotionele strijd en het zorgen voor onze kinderen. Het was heel fijn dat mensen hulp aanboden door te dweilen, de was te doen en te koken voor ons. Het was een heftige tijd en daardoor voor mij makkelijker om de hulp te aanvaarden. Want ik had er mijns inziens een gegronde reden voor. Maar je hebt niet altijd een gegronde reden nodig.

Een totaal andere hulp. Heb je een hekel aan het huishouden en heb je er wat voor over om het door iemand anders te l