Welke schoonmaakmiddelen gebruik jij? Ecover - Mamaliefde

Huishoudschema om het huishouden te plannen en organiseren

Een van mijn minst favoriete klusjes is het huishouden. Niet zo heel erg bijzonder want ik denk dat het voor de meeste van ons wel geldt. Ik ken maar weinig mensen die er om staan te springen om de hele dag klusjes in huis te doen. De laatste tijd heb ik geprobeerd om iets meer structuur aan te brengen in het ritme. Ik merk dat ik daar zelf rustiger van wordt. Je blijft het overzicht bewaren waardoor je er minder tegenop ziet en het sneller gedaan is. Je hoort niet voor niets regelmatig de tip om het bij te houden, en iedere dag een beetje te doen. Onlangs hebben we nieuwe banken gekregen, dat werd tijd maar vond het onzin om nieuwe banken te kopen als je jonge kinderen in huis hebt rondlopen. Dat geeft gelijk een heel ander gezicht aan je woonkamer en toch weer meer energie om aan de slag te gaan. Al het speelgoed is weer van achter / onder de bank vandaan. De nieuwe banken zijn een stuk lager aan de voorkant dus hopelijk betekend dit ook dat er minder onder schuift. Al heb ik de eerste blokjes er alweer vandaan getoverd. Van de hoek hebben we een kinderhoekje gemaakt met een tafel en stoeltjes. Deze stond eerst op een andere plaats maar best wel in de weg half voor de achterdeur, voor een kast en de tv. Waardoor peuter er graag bovenop klom als de tv aan stond. Dit is veel gezelliger zo, als ik op de bank zit en zij aan hun tafeltje spelen.

De woonkamer

Welke schoonmaakmiddelen gebruik jij? Ecover - Mamaliefde

Als er minder ‘rommel’ ligt in de woonkamer merk ik zelf dat ik rustiger wordt. We hebben aardig wat kastruimte, dus ik probeer zoveel mogelijk daarin op te bergen. Als de kinderen wakker zijn moet er natuurlijk gewoon gespeeld worden. Geen probleem, zelfs niet als ze alle bakken uit de kast trekken. Bij voorkeur ruimen ze het wel weer zelf op voordat ze naar bed gaan. Natuurlijk help ik zelf mee, en gaat het meer om het principe dan dat ze echt moeten opruimen. Dat komt nog wel als ze naar de basisschool gaan, dan moeten ze zelf hun kamer opgeruimd houden. Nadat we hebben gegeten ligt de grond vol, dus even snel vegen en een doekje met water of glasreiniger over het tafelziel heen. Dan neem ik de salontafel en kindertafel gelijk ook even mee. Stofzuigen doe ik gemiddeld een keer per dag, en een keer in de week neem ik de trap mee en de gang. Dweilen doe ik maar een keer per maand. Daarvoor heb ik wel zo’n handige dweil gekocht met reservoir, maar het blijft mijn minst favoriete klusje. Ramen wassen doe ik bij voorkeur zo min mogelijk, als ik het echt niet meer kan uitstellen wil manlief zich nog wel eens opofferen. De laatste tijd doe ik het wel vaker, met name het raam in de achterdeur omdat ze daar ook graag op tekenen met raamstiften.

Lees ook: Review Rowenta X-Trem Power RO6883 stofzuiger

De keuken

De keuken hier in huis is echt een rampenplan. Het idee was om geld te sparen en dat als eerste in huis aan te pakken. Totdat ik twee maanden nadat de baby was geboren thuis kwam te zitten. Opgeknapt hebben we hem ook niet toen we hier kwamen wonen. Ik ben dus erg blij dat er een deur in zit die ik kan dichttrekken om hem aan het zicht te onttrekken. Over het algemeen probeer ik alles wat in het zicht ligt weg te ruimen. Al is het maar in de wasbak als de vaatwasser nog uitgeruimd moet worden. Aangezien de keuken dicht kan is dit ook een van de rommelplekken van manlief, die er dan projectjes neer legt waar hij nog mee bezig is. Of als er weer wat dozen zijn binnen gekomen verzamel ik daar het oud papier. De vaatwasser inruimen doe ik vaak in de ochtend, als de kinderen aan de ontbijttafel zitten zodat hij ‘s-avonds weer aan kan. Het poetsen doe ik zeer onregelmatig; voornamelijk als ik vlekken zie waar ik me aan ga ergeren. In de keuken staat ook de prullenbak, die eerlijk gezegd vaker vol zit dan leeg. Dat is echt een taak van manlief en helaas blijft dat nog wel eens hangen. Het is een van mijn minst favoriete klusjes in huis dus doe het ook niet even snel zelf.

De badkamer

Gemiddeld probeer ik een keer per week de badkamer een beetje schoon te maken. Ideaal als de kinderen in bad zitten, dan ga ik even met een doekje door de badkamer. Dan begin ik vaak met de wasbak, sanitair en bad om vervolgens door te gaan met de vloer. Onze douche zit ook in bad. In het toilet gooi ik vaak wat ecologisch bleekmiddel, dat ruikt lekker en werkt nog supergoed ook. Naast de douche zou ik trouwens ook het putje verwijderen, we hebben namelijk tussen het toilet en de wastafel in een putje zitten. Dit lijkt heel handig doordat je dan makkelijk water dat de kinderen uit bad gooien kan wegstromen, maar in de praktijk staat het vaak droog en dat ruikt dus gewoon echt niet lekker. Is niet fijn in bad gaan dan. Voor het echte poetswerk heb ik gelukkig een hulp die een keer per week langs komt en in ieder geval de keuken, badkamer en sanitair onder handen neemt.

De slaapkamers

Bij de slaapkamers houdt ik het heel basic, in de kamer van onze zoon ligt zo min mogelijk zodat er ook weinig op te ruimen valt. In de ochtend even wat knuffels recht leggen, of gewoon laten liggen hij kruipt er toch weer tussen. Met enige regelmaat even een doekje over het aankleedkussen / oppervlakten en vegen. Dweilen doe ik alleen als dat echt nodig is. Bij peuter dochter is het wat meer werk, daar moet om de zoveel dagen echt opgeruimd worden om al het speelgoed dat ze uit de kast trekt als ze wakker wordt weer terug in de kast te stoppen. Inclusief alle verstopte puzzelstukjes etc… Zoveel mogelijk laat ik haar dat zelf doen. Verder geldt hetzelfde als in de kamer van zoonlief. Onze kamer trek ik ‘s-ochtends het dekbed recht, vind ik ‘s-avonds veel fijner weer in bed stappen en is verder best wel een chaotisch zootje met overal stapeltjes en spullen die in de boekenkast liggen. Een keer in de zoveel tijd ben ik het zat en krijg ik er de kriebels van  en haal ik het leeg, om ‘s-avonds weer half vol te hebben liggen.

De tuin

Oeps, dat is een ondergeschoven kindje. Zodra we buiten spelen verwijder ik wel het onkruid. Maar er zijn aardig wat tegels die recht gelegd moeten worden. Sterker nog bij voorkeur zou ik in de achtertuin de tegels willen vervangen door gladde tegels en zo’n mooie houten steigerhoekbank willen plaatsen. Geld kan je echter maar een keer uitgeven dus dat kom ooit, misschien. Verder slingert er overal speelgoed rond. Zo staat nog steeds het badje ook al regent het een paar dagen…

De was

Daar heb ik best wel een ritme voor; iedere vrijdag / zaterdag verzamel ik alles en gooi ik het naar zolder. Is het veel dan sorteer ik het in drie wasjes, en anders hoppa alles tegelijk er in. Draaien maar en dan ophangen. Een week later haal ik het dan van de waslijn en vouw ik het op. Of doordeweeks zodra het droog is. We hebben dus geen droogtrommel in huis, en eerlijk gezegd mis ik dat totaal niet. Strijken is hier in huis een overbodige luxe. Het enige dat gestreken wordt zijn de applicaties van de kinderen. Sinds kort gebruik ik ook de natuurlijke producten van Seepje. Seepje is het 100% plantaardige en fairtrade wasmiddel uit Nepal, gemaakt van de Sapindus mukorossi-vrucht, superschillen die bij aanraking met water een natuurlijke vorm van zeep afstaan. Vorig jaar heb ik al kennis gemaakt op de Ouders Natuurlijk beurs met deze noten die je mee wast. Dit gaat mij stiekem toch een stap te ver. Gelukkig hebben ze ook vloeibare zeep, als je de fles opent komt de geur direct je neus binnen. Op de fles staat versgeperste lente maar ik kan het niet helemaal thuisbrengen. Komt natuurlijk ook doordat ik stiekem verkouden ben en mijn neus verstopt zit. Volgens de verpakking kan je alles hiermee wassen (op wol en zijde na) op iedere willekeurige temperatuur. Stiekem speel ik een beetje vals en doe ik de ultieme test. Namelijk de kleding die na een keer wassen niet schoon is geworden en dat op dertig graden. Alle lof voor zeepje want het komt er stuk voor stuk echt schoon uit en ruikt ook nog eens heerlijk fris. Met een fles kan je 25 wasjes draaien en daarna kan je dit eenvoudig scheiden en wegdoen via het oud papier.

De zolder

Vanish schoonmaakritme - Mamaliefde

We zijn ook druk bezig op zolder, iedere keer weer een stapje verder. We hebben nu aan een kant een kastenwand opgebouwd waar alle babyspullen, spelletjes, klein speelgoed en te kleine kinderkleding ligt. Aan de andere kant is het de bedoeling dat we daar voor het einde van het jaar onze slaapkamer hebben gemaakt. Zodat we op de eerste verdieping een kamer leeg kunnen halen. Hoe we dat precies gaan inrichten weten we nog niet; misschien een grote speelkamer, een kantoor of wat de toekomst ons ook brengt. In het begin hadden we op zolder de kattenbak staan waar er nog wat vlekken van te zien zijn. Met Vanish hebben we dit echter schoon gekregen.

Hebben jullie een vast schoonmaakritme in huis?

Summary
Review Date
Reviewed Item
Huishoudschema om het huishouden te plannen en organiseren
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Latest posts by Linda (see all)

Comments ( 5 )

 • Ik red het niet eens om maar 1x in de week te wassen. Door de week hier dus ook een wasje. Verder merk ik ook dat opgeruimd rust betekend. Een vaste structuur heb ik niet. Dinsdag en woensdag zijn mijn vrije dagen. Op deze dagen doe ik schoonmaken/opruimen.
  De wc en zuigen doe ik geregeld.
  Gelukkig dus dat je een deur hebt om de keuken te verbergen. Het klinkt nl alsof je er idd niet blij mee bent, met jullie keuken op dit moment. Hopelijk goed sparen en dan toch nog een nieuwe keuken.

 • Nee hier nog geen vast ritme maar het gaat nu in het nieuwe huis wel beter om alles aan kant te houden, ik doe dus erg mijn best… een truus de mier zal ik nooit worden en eerlijk gezegd hoeft dat van mij ook niet. Lekker leven is veel belangrijker!

 • Ik probeer meestal op zaterdagochtend een hoop te doen. Mijn man en zoon gaan dan samen ‘sporten’ en kan ik even lekker doorpakken. Meestal stofzuig ik 2 á 3 keer per week. Ramen wassen vind ik ook verschrikkelijk, doe ik eigenlijk ook (veelte) weinig 😉

  Wat lijkt me dat heerlijk om zo’n zolder te hebben waar je al die dingen op kan ruimen! Helaas hier alleen een kleine vliering die niet echt lekker toegankelijk is 🙁

 • Ik ben echt een slechte schoonmaker, of huisvrouw, maar net hoe je het bekijkt. Ik heb wel een redelijke routine, maar ik hou me er echt niet altijd aan. Vaak genoeg dat ik ineens denk, ‘goh, er mag hier ook wel even een stofzuiger doorheen’, en dan doe ik dat vaak meteen even. Soms. Haha!

 • Haha, ik ben dus een die weinigen die het heerlijk vind om schoon te maken. Ik geniet ervan om ’s morgens vroeg even de ramen te zemen buiten. Lekker stil en even mijn hoofd leegmaken. Voor mij geldt wel dat een opgeruimd huis ook een opgeruimd hoofd is. Toch zit het in mijn genen, mijn oma was zo, mijn moeder en zus zijn ook zo. Wil natuurlijk niet zeggen dat Milan niet mag spelen, want dat mag wel en veel ook. Ik red het alleen ook niet om de was op te sparen. Ik was toch wel om de dag en als ik de bedden verschoon nog eentje extra voor het beddengoed.

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top