Het is weer lekker warm, overdag maar zeker ook ’s avonds. Buiten is het flink benauwd waardoor je liever binnen zit, maar ook daar kan de temperatuur snel oplopen. Zeker op de kinderkamers. En als het warm is slapen ze een stuk minder. Daarom is het slim om de temperatuur binnen zo koel mogelijk te houden. Maar hoe doe je dat nu eigenlijk?

Lees ook: Tips voor verkoelende activiteiten bij warm weer
Lees ook: Tips slapen hittegolf; van ramen open met warm weer

Ramen en deuren dicht

Misschien ben je geneigd om alles open te zetten met dit weer. Zodat het lekker kan luchten. Niet doen, want ook de warmte komt zo je huis binnen. Houd daarom zoveel mogelijk ramen en deuren gesloten. Wil je toch even luchten, doe dat dan direct (vroeg) in de ochtend en doe daarna alles weer dicht.

Het advies is vanaf 10 uur alles dicht te houden; ramen en gordijnen en vanaf 18.00 alles weer laten luchten.

Sluit ook de (rol)gordijnen of rol het zonnescherm uit zodat je de warme stralen binnen weert. Niet alleen de ramen laten trouwens warmte door, ook de muren warmen op en geven na zonsondergang nog lang warmte af. Probeer dus voor zoveel mogelijk schaduw te zorgen. Bijvoorbeeld door beplanting.

Beperk het gebruik van elektrische apparaten

Niet alleen de oven of het gasfornuis geeft warmte af, waardoor het beter is om geen hartige taart te maken maar je beter een maaltijdsalade kan bereiden. Met dit weer heb je toch ook minder trek en zin om in de keuken te staan. Maar vermijdt ook andere elektrische apparaten zoals de tv, laptop en gloeilampen. Wees daarom terughoudend in het gebruik hiervan. Zet ze niet alleen op standby maar schakel ze ook echt uit.

Benevelen

In pretparken of op het terras  kom je het wel eens tegen. Een nevelige mist waar je doorheen kan lopen. Niet alleen heel erg leuk, maar ook zeer verkoelend. Vul daarom een plantenspuit met water zodat je ook in huis af en toe kan vernevelen. Niet teveel want een hoge luchtvochtigheid zorgt ook voor een bedrukt gevoel. Wat ook helpt is om de natte was in de slaapkamer uit te hangen. Dit houdt het vochtiger en koeler.

Als de kinderen buiten spelen; besproei dan ook regelmatig de tegels (zonder teveel water te gebruiken) zodat die koel blijven en ze er niet aan verbranden. Of koop een tuinkleed.

Lees ook: Zo overleef je de hittegolf

Op de grond slapen; kamperen in eigen huis

Warme lucht stijgt op, daarom is het op zolder al snel het warmste. Om het koeler te krijgen is het dus verstandig om dicht bij de grond te slapen. Matras op de grond en lekker binnenshuis kamperen! En in plaats van op zolder misschien een paar dagen beneden kamperen? Of leg de bedjes op de gang waar de zon niet komt.

Koele lucht met de ventilator


Een ventilator blaast alleen maar lucht door de kamer, wat als het heel erg warm is al beter is dan de warme stilstaande lucht. Nu kan het windje wel als verkoelend worden ervaren, maar blijft het warme lucht. Om de lucht ook echt af te koelen kan je twee flessen met water vullen, ’s nachts in de diepvries gooien en die voor de ventilator plaatsen. Zo wordt de lucht die daar langs komt afgekoeld en heb je heerlijke verkoeling.

Let op; breng geen koelelementen of wat dan ook aan in het bedje van je baby / kind. Zelfs als het nog niet gaat rollen, weet je nooit of het net een armpje rondslaat of wat dan ook en er ongelukken kunnen gebeuren.

Lees ook: Baby en warm weer; hier moet je op letten!

Overige tips!

  • Laat de kinderen doen wat ze zelf willen. Het is te warm om de strijd aan te gaan. Willen ze met water spelen, prima! Willen ze een ijsje, bedenk dan dat het weer extra vocht is etc.
  • Probeer voor het huis extra schaduw te creëren, zodat de zon niet naar binnen schijnt en het koeler blijft.
  • Blijf insmeren! Het is niet alleen warm de uv-stralen zijn ook zeer sterk aanwezig dus je kan binnen 10 minuten verbranden.
  • Op het heetst van de dag siesta instellen; slapen of gewoon filmpje kijken / op tablet spelen.

Lees ook: Je baby laten slapen bij warm weer

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Met een achtergrond als pedagoge is ze op de hoogte van de theorie, maar weet ze ook dat dat in de praktijk als moeder soms net iets anders kan zitten. Het liefste reist ze de hele wereld over, ze heeft een zwak voor kwalitatief speelgoed en probeert de vele uurtjes werken te compenseren met quality time doorbrengen met het gezin. Daarom ook dat dat haar favoriete onderwerpen zijn om over te schrijven. Altijd in voor een spontane actie.
mamaliefde@gmail.com'