Je kent Hubelino misschien wel van de knikkerbanen die compatibel zijn met het populaire Lego Duplo. Waar Duplo echt een aanrader is voor kinderen van 1,5 tot 5 jaar, maakt Hubelino dit ook zeer populair voor iets oudere kinderen. Sinds kort komt daar iets nieuws bij; ze hebben namelijk nu ook diverse educatieve sets voor kleuters van vier en zes jaar. Ideaal voor als je kind op zoek is naar iets meer uitdaging en je graag op een spelende manier kennis wilt laten maken met de wereld van de cijfers en letters. Van Robbies Toys ontving ik de drie sets om voor jullie te testen. En in de aanloop naar Sinterklaas volgt er een winactie!

Lees ook: leukste peuter activiteiten, ook voor kleuters of dreumessen van 1 en 2 jaar. Geschikt binnen, buiten of kinderopvang.
Lees ook: Review Hubelino knikkerbanen
Lees ook: Review: Hubelino Pi knikkerbaan

Hubelino leren tellen

Met de Hubelinostenen uit deze set kunnen de kinderen spelenderwijs leren tellen en cijfers herkennen. Leren tellen wordt geadviseerd voor kinderen vanaf vier jaar, maar ook met driejarigen is dit onder begeleiding zeker te doen. Zo raken ze spelenderwijs alvast in aanraking met cijfers en leren ze tellen.

In de doos waarop de mascottes Lisa en Anton staan, zitten maar liefst 80 blokjes met cijfers, en een wisselende weergave van de hoeveelheden met handjes en vingers, kralen en turfstreepjes met diverse hoeveelheden. Door een getal op meerdere manieren af te beelden leert het kind beter een gevoel te krijgen voor de getallen waardoor het rekenen uiteindelijk ook veel logischer zou zijn. Een ander voordeel hiervan is dat onder andere de vijfstructuur visueel wordt. Daarom zijn er vijf turfstrepen, twee rijen van vijf kralen en twee handjes met vijf vingers etc. Er zitten ook een aantal grondplaten bij waarmee je aan de slag kan.

De kinderen kunnen zelf spelen, of je kan samen een spelletje spelen. Waarbij ze spelenderwijs bekend worden met cijfers. Natuurlijk zijn ook deze steentjes compatibel met Lego Duplo. Vanwege de handige verpakking in een koffertje kun je het ook prima meenemen onderweg.

Voorbeelden van spelletjes:

  • Memorie‘; er zijn diverse steentjes; naast de cijfers zitten er ook dobbelstenen, handjes en turfstreepjes in. Voor de peuter benoemde ik het cijfer en zocht hij het bijbehorende blokje uit. Hij had echter na het eerste rijtje al door dat alle blokjes dezelfde kleur hebben; niets geen tellen dus maar dezelfde kleur zoeken. Dus gingen we samen tellen, hij wil namelijk nog wel eens de drie overslaan.
  • Cijferbingo; je verzamelt alle cijfertjes in een zak. Daar kies je willekeurig vier getallen uit. Die klik je vast op je plankje. Daarna trek je omstebeurt een blokje uit de doos, of wijst iemand aan om dat te doen. Je benoemt het cijfer, als je dat niet weet gebruik je de ‘spiekbrief’ aan de binnenkant van de doos en tel je bijvoorbeeld de stippen op de dobbelstenen. Als jij dat cijfer hebt klik je hem naast het blokje op je plank. En anders leg je hem terug. Eventueel kun je ervoor kiezen dat als je dat cijfer niet hebt maar de ander wel, hij hem mag afvinken. Of indien allebei dat er een tweede cijfer wordt gezocht zodat jullie het allebei kunnen afstrepen. De persoon die het eerste alle cijfertjes dubbel heeft, wint.
  • Wolkenkrabbers bouwen; op een grondplaat heb ik een aantal cijfers neergezet. Dochter gaf ik een tweede plankje en een stapel Hubelinoblokjes (van de Hubelinoknikkerbaan, zitten er niet bij) om vervolgens de torentjes te bouwen. Naast cijfers herkennen en tellen is het ook een oefening van ruimtelijk inzicht omdat ze moet kijken waar welk torentje moet.
  • Trappetje maken; met losse bouwblokjes kun je torentjes maken die iedere keer eentje hoger zijn. Daar kun je vervolgens de gladde stenen met cijfers bovenop doen. Zo wordt het visueel dat het iedere keer iets meer is.
  • Cijferreeksen maken; als je kind de cijfers een beetje herkent kun je vragen om er een reeks van te maken en de steentjes in de juiste volgorde te plaatsen.

Deze set koop je onder andere hier.

Lees ook: Spelend leren tellen; spelletjes voor dreumesen / peuters om cijfers te herkennen en benoemen 

Hubelino leren rekenen