Met je kinderen in een hotel?

Eerlijk gezegd sta ik niet direct te springen om de combinatie kinderen en hotel. Het idee alleen al schrikt mij enorm af. Ik zal er zelf dan ook niet snel voor kiezen om met kinderen in een hotel te overnachten. Zeker niet met jonge kinderen. Toch heb ik dat nu al twee keer gedaan. Vorig jaar een nachtje in Valkenburg, en onlangs in de Franse Ardennen. En eerlijk is eerlijk, zo slecht is het me eigenlijk niet eens bevallen. Beide keren niet. De vrees en angst vooraf is vele malen groter dan op het moment zelf. Het is dus zeker niet onmogelijk om met je kinderen te genieten

In het hotel van de Franse Ardennen waren we niet de enige met kinderen. Wat dat betreft was het echt een familiehotel. In eerste instantie vroeg ik me af waarom we niet in de stad zelf zaten. Toch heeft het wel wat om niet bij een grote keten ondergebracht te worden maar te mogen genieten van de gastvrijheid van de streek zelf. Dit was in Valkenburg ook het geval. Je merkt gelijk dat er een hele andere sfeer hangt. Het gaat er veel gemoedelijker aan toe, minder ‘kil’ en ‘zakelijk’. Er is ook aandacht voor de jongste; zo was er een speeltuin in de achtertuin. En terwijl ik dit typ hoor ik een ander gezin de trap op stormen onder een niet te misstaan ‘Ssst’ van de ouders. Zo herkenbaar, want het trappenhuis is erg gehorig en ook onze dochter hebben we een paar keer moeten uitleggen dat dit niet een moment is om de echo te testen.

Tips voor een overnachting met kinderen in een hotel

Ben je van plan om met je kinderen in een hotel te overnachten? Dan geef ik je graag de volgende tips mee:

 1. Het begint al bij de keuze van een hotel; mijn advies is niet te gaan voor een keten met kleine kamers waarin nauwelijks ruimte is voor kinderen. Tenzij tegen flinke bijbetaling voor een grotere ruimte. Maar voor een kleiner familiehotel. Vaak zijn er minder gasten die een kind beter kunnen hebben. In plaats van zakenlui die je liever zien gaan dan komen. In overleg is er vaak ook veel meer flexibiliteit.
 2. Kies je voor een zonnige bestemming kijk dan vooral ook naar de geboden faciliteiten. Denk aan zwembaden, animatie, oppas en de verzorging. Animatie is vaak gericht op verschillende leeftijden.
 3. Als je dan toch weg gaat is het handig om te gaan voor all inclusive. Hoef jij geen nee te verkopen aan je kinderen als ze voor de derde keer zeuren om een ijsje. Op andere bestemmingen is het erg handig als minimaal het ontbijt er bij zit en je juist voor de lunch en avondeten flexibel bent. Je kan dan zelf kiezen naar wat er geschikt / betaalbaar uit ziet met je kinderen.
 4. Vraag altijd advies aan andere ouders; al is het maar op een facebookgroep. Vraag naar hun ervaringen van accommodaties op een bepaalde bestemming. Weet je gelijk wat goed beviel, of juist niet.
 5. Zorg zelf voor reisbedjes. Nu zijn wij heel erg fan van de Deryan travel kot. Een opvouwbaar tentje in twee formaten; baby en peuter. In een paar seconden zet je het tentje op, even matrasje opblazen en klaar ben je. Zelfs als een hotel aangeeft voor bedjes te zorgen. Wat super netjes is, neem ik het liever zelf mee. Dit is namelijk vertrouwt voor de kinderen. Ze hebben hier vaker in geslapen en kennen het.
 6. Neem een flesje / tuitbeker mee. Ook als je kinderen al wat ouder zijn en dit eigenlijk niet meer gebruiken. Ze hebben toch door dat ze in een vreemde omgeving zijn en zoiets vertrouwd als een flesje of beker doet wonderen. Een knuffel, speen en bekend muziekje zijn ook echte aanraders.
 7. Als je ze naar bed brengt hanteer dan hetzelfde ritueel als thuis; maakt niet hoe het er uit ziet. Maar
 8. Blijf op de kamer zolang de kinderen niet slapen. Sterker nog, zelf hanteer ik het principe dat als de kinderen er zijn ik er zelf ook wil zijn. Zelfs niet even naar het restaurant om wat te drinken terwijl de kinderen slapen en je een babyfoon mee neemt. Koop dan liever een fles wijn die je op het misschien aanwezige balkon kan nuttigen.
 9. Als je thuis geen bad hebt, kan een hotelkamer met bad erg prettig zijn. Je hoeft dan niet te gaan slepen met een babybadje, maar je kan het kind zelf in het grote bad laten of er samen van genieten. Een badje voor het slapen gaan zorgt er gelijk voor dat je kind lekker rozig wordt.
 10. Haal alle sleutels uit de deuren; bijvoorbeeld een sleutel naar de badkamer etc. Je wilt niet dat in een onbewaakt moment je kind kans ziet zichzelf op te sluiten. Dit geldt trouwens ook voor andere accommodaties. Ons nichtje had zichzelf laatst opgesloten op het toilet, gelukkig zonder sleutel maar met draaischijf zodat je die vanaf de buitenkant toch nog kan openen.
 11. Neem iets aan bekend speelgoed mee. Vooral wat kleiner speelgoed dat je makkelijk in je tas stopt als je even op pad gaat. Natuurlijk kunnen kinderen zichzelf met van alles en nog wat vermaken, een bekende bal, verkleedjurk of super zand doet het altijd goed.
 12. Veel hotels hebben een tv, mocht je beschikken over een chrome stick of apple tv. Neem deze dan mee. Dan weet je zeker dat je ook voor kinderen geschikte programma’s kan kijken. Bijvoorbeeld als ze om half zeven ‘s-ochtends wakker worden en je pas vanaf acht uur kan ontbijten.
 13. Tot slot, misschien nog wel het meest belangrijke. Als je zelf relaxed bent, wordt je kind dat vanzelf ook. Ben jij gespannen zal je kind dit toch ook voelen. Wat is nu het ergste wat kan overkomen?

Hebben jullie wel eens met je kind overnacht in een hotel? Wat is jouw tip?

 

Summary
Review Date
Reviewed Item
Hotel met baby / kinderen; 13 tips voor een relaxte overnachting
Author Rating
51star1star1star1star1star

Linda

Publisher at Mamaliefde
Linda is oprichter van Mamaliefde.nl, getrouwd en moeder van een koningskoppel bestaande uit een self-proclaimed prinses en een nieuwsgierige zoon. Verslaafd aan chocola en sinds kort aan bloggen. Houdt van reizen, lekker eten en natuurlijk quality time doorbrengen met het gezin. Altijd in voor een spontane actie.

Comments ( 15 )

 • In Barcelona hebben we 7 nachten in een hotel geslapen, het is ons goed bevallen met Tobias erbij

  • De vakantie zag er ook erg gezellig uit! Fijn hoor om er zo even tussenuit te gaan. Is ook wel voordeel van jonge kinderen, ben je niet afhankelijk van de vakantie.

 • Ja, laatst een nachtje in vd Valk Tilburg, toen we naar de Efteling gingen. Superchille kamer; luxe, groot (en zakelijk ja haha).
  Nadeel: allemaal op 1 kamer. Zaten we al om 7 uur “vast”. Qua stil zijn enzo. Binnenkort in een huisje met eigen slaapkamers. Ik denk dat dat toch beter is (maar dan gaan we ook langer)

  • Pff, dat is wel erg vroeg. Wel slim geregeld, hoef je niet nog de volgende ochtend te reizen. Veel plezier bij de komende vakantie.

 • Ja dit hebben wij toch wel vaak gedaan. Meestal onderweg naar en van de wintersport. En ook tijdens de wintersport zelf hebben we wel eens in een hotel verbleven. Nu scheelt het dat wij tot nu toe maar een kind hadden denk ik want we hebben er eigenlijk nooit een probleem mee gehad of van gemaakt. Zoonlief vond het altijd leuk en spannend. Maar ik zou mijn kind inderdaad nooit alleen op de kamer laten.

  • Fijn dat het ook zo’n goede ervaring was. Trouwens nog gefeliciteerd, helemaal gemist dat je ondertussen bevallen bent!

 • Handige tips, dankjewel! Wij hebben 1x in n hotel geslapen toen Laurens 10 weken oud was, ging goed, tot hij honger kreeg 😉 In januari zijn we een week op Tenerife geweest en daar hadden we een appartement in een hotel. Ideaal met een aparte slaapkamer! Wil dit jaar nog weleens een nachtje weg gaan, ga eens kijken naar familiehotels!

  • Dank je, een appartement hotel is inderdaad wel fijn. Heb je net iets meer vrijheid, had je ook een eigen keuken? Succes alvast met je zoektocht, vandaag is vast het vakantiegeld binnen gekomen dus kan je op zoek.

 • wij hebben het 1 keer gedaan: nooit meer. Eten was een drama, ze wilde niet luisteren en snachts heeft ze een uur gehuild voor ze sliep dus de volgende dag gezellig met een jengelende peuter naar de dierentuin. Maar wel handige tips trouwens, inmiddels is ze wat ouder dus misschien kunnen we het weer eens proberen.

  • Dat is inderdaad geen fijne ervaring. Weet je ook waardoor ze zo jengelig was? Succes alvast als je het nog een keer gaat proberen, en anders zijn er genoeg alternatieven!

 • Wij hebben ooit een nachtje in hotel overnacht met zoon (van toen nog 3). Ik had een hotel geboekt met een speelkamer en een speeltuin (en zwembad, maar daar hadden we jammer genoeg geen tijd voor).

  Ons is het prima bevallen.

 • Leuk artikel!
  Wij hadden een kaartspel mee… Kan je makkelijk op bed spelen als de baby slaapt! 🙂

 • Dat heb ik echt héél vaak gedaan hoor, vanaf dat ze baby waren al. En ik had echt geen goede slapers. In Turkije vaak, en daarnaast in Frankrijk, Spanje, Duitsland, Egypte en Tunesië. Net als jij nam ik de Deryan vaak mee. De afgelopen jaren, als alleenstaande moeder en dus niet met nog iemand om te helpen sjouwen, heb ik het niet meer meegenomen. Ze waren ook al groter inmiddels, dus nu schuif ik de bedden gewoon aan elkaar: maak ik er een groot gezellig mama en kids bed van. En áls ik voor een hotel kies vind ik met kinderen all inclusive wel echt ideaal. Vooral omdat mijn kinderen héél veel eten, ha ha. Maar ook omdat iedereen dan loopt, dus als je kind een keer niet aan tafel wil blijven zitten geeft niemand daar echt last van. En verder kun je vanuit zo’n hotel nog makkelijk zelf op pad. Gewoon met een lokaal busje in Turkije, een tuktuk in Egypte of wat dan ook.
  IN een heel gehorig hotel gaan zitten lijkt me niet zo handig; omdat het vervelend is voor andere mensen zit/lig je dan zelf ook niet lekker.

 • Ik ben laatst voor het eerst met de kleintjes (5 en 7) op vakantie geweest. Ik had mezelf in eerste instantie voorgenomen ’s avonds op de kamer te blijven, terwijl manlief nog even beneden wat kon drinken. Ze vielen uiteindelijk zo snel in slaap en ik verveelde me rot. Uiteindelijk maar Annie babyfoon app gekoppeld aan mijn tablet en met telefoon steeds een stukje verder gaan. Ik wist namelijk niet precies hoe goed de Wifi was in het hotel. Uiteindelijk ben ik beneden in het hotel gaan zitten, de deur zat goed op slot en ik kon ze de hele tijd zien. Ondertussen liep mijn man naar boven om wacht te gaan houden. Uiteindelijk hebben we allebei nog kunnen genieten van de vakantie al konden we niet echt samen zijn 🙂

 • Ik ga in een paar maanden op vakantie, en ik wil deze tijd met mijn kinderen buiten huis doorbrengen. Je advies om op de kamer te blijven zolang de kinderen niet slapen spreekt me aan omdat mijn kinderen heel actief zijn, dus ik kan niet ze alleen laten blijven. Ik hoop dat het een goede ervaring wordt en mijn kinderen zich goed in het hotel gedragen!

Enroll Your Words

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

To Top