Een dagje uit met kinderen naar een molen kan heel actief, leuk en leerzaam zijn. Tijdens de Nationale Molendagen is het mogelijk om alles te weten te komen over de soorten molens die er onder andere zijn, en welke functies ze uitvoeren en ze van binnen te bekijken. Molens kunnen heel erg oud worden en de geschiedenis ervan is altijd boeiend, ook voor kinderen. Want hoe indrukwekkend is het om langs de smalle trappen naar boven te gaan en van het uitzicht te genieten terwijl de wieken voor je neus draaien? Of te zien hoe de enorme molensteen het graan maalt?

Lees ook: Nationale Molendagen Nederland
Lees ook: Molenmaatjes; met kinderen een bezoek brengen aan de molen en molenkoekjes bakken

Waarom een molen bezoeken?

Molens zijn een deel van de geschiedenis en de cultuur van Nederland. Veel molens zijn niet van gisteren, en blijven in vorm door het werk van de vele molenaars en vrijwilligers en stichtingen. Deze prachtige stukken historie mogen niet verloren gaan, sommige molens zijn ouder dan vijfhonderd jaar en hebben heel veel moeite gedaan om zo oud te worden. Het bezoek aan welke molen dan ook levert telkens weer een stukje kennis op wat zeker goed is voor het algemeen begrip van iedereen. Daarnaast is het ook heel avontuurlijk om in de molen naar boven te gaan langs de smalle trappen en dan van het uitzicht te genieten. Een ervaring die veel indruk zal maken en ze niet snel zullen vergeten!

Een actieve dag met of zonder kinderen

Nederland is natuurlijk het land van de kazen, klompen en vele molens. Er zijn verschillende soorten molens, tijdens de Nationale Molendagen op 11 en 12 mei zijn deze gratis te bezichtigen. Met kinderen de molens bezoeken kan een ontzettend leuke dag opleveren. Eventjes er tussenuit en eens wat anders bekijken dan de dagelijkse dingen. Daarnaast worden er extra feestelijke activiteiten georganiseerd zodat het een groot feest wordt. Zo zijn er demonstraties, optredens, sport- en spelactiviteiten en kan je bijvoorbeeld met een hop-on hop-off boot een ritje maken om molens te bezoeken die anders niet te bereikbaar zijn. Het ideale moment dus om een molen van binnen en buiten te bekijken!

Tips voor molens om te bezoeken met kinderen

Wil je op de Nationale Molendag een bezoekje brengen aan een molen, maar heb je geen idee welke interessant zijn? Dan kan dit overzichtje met molens die toegankelijk zijn en wat je er kan verwachten erg handig zijn.

Witte Watermolen & Begijnenmolen – Arnhem

In Arnhem openen tijdens de Nationale Molendag twee molens hun deuren voor het publiek. Het betreft hier twee door water aangedreven molens, die in een prachtig natuurgebied liggen. Een wandelroute die langs de molens voert is zeker aan te raden. De Witte Watermolen en de Begijnenmolen staan in het park Sonsbeek. De Begijnenmolen uit het begin van 1400 is onderdeel van het Nederlands Watermuseum die gratis is te bezoeken met de museumjaarkaart en je vindt hier een waterspeelplaats. De functie van deze molens was het malen van koren en het bewateren van de viskwekerij.

Meer informatie vind je hier.

Babbersmolen – Schiedam

De bijzondere Babbersmolen in het Delflandse polderlandschap heeft ook een hoog educatief karakter. Het is hier zelfs mogelijk om zelf een polder leeg te malen. Naast de molen is een minipolder gebouwd die bezoekers zelf onderwater kunnen laten lopen en weer kunnen leegpompen met een groot houten scheprad en werkende keersluizen. Van dit technisch geheel valt veel te leren voor jong en oud over de waterhuishouding vroeger. De woning in de molen samen met de tuin en de eendenkooi geven een goed inzicht in hoe een molenaar vroeger met zijn gezin moest zien rond te komen. Tijdens de Nationale Molendag valt er veel te zien en te bewonderen in en rondom de molen.

Meer informatie vind je hier.

Kaag en Braassem

Ook absoluut een aanrader is om de molens rond Kaag en Braassem te bezoeken. Er zijn maar liefst meer dan 20 molens in deze omgeving die zijn te bezichtigen tijdens de Nationale Molendag. Wat deze molens uniek maakt is dat een deel van de molens direct aan het water liggen en slecht te bereiken zijn vanaf de weg. Daarom varen er deze dag speciale hop-on hop-off boten zodat je van de ene molen naar de andere kan gaan. Een mooie combinatie voor het bezoeken van molens en een dagje op / aan het water. Een deel van de molens is ook met de fiets te bereiken. Tijdens deze dag worden er bij de verschillende molens diverse activiteiten georganiseerd. Zo is er een verhalenverteller, zijn er springkussens en kleurwedstrijden.

Meer informatie vind je hier.

Salamander – Leidschendam

De Salamander in Leidschendam is een zaagmolen. De molen is nog steeds actief voor bepaalde opdrachtgevers en dat zal voorlopig ook zo blijven. Daarnaast worden er regelmatig extra activiteiten georganiseerd. Tijdens de Nationale Molendagen is het feest en is de molen voor iedereen te bezoeken. Ook voor mensen in een rolstoel. Er staan mensen klaar om rondleidingen te verzorgen, en je kan het zaagproces ‘van boom tot plank’ bijwonen. Ook voor de kinderen valt er veel te zien en te doen, zo is het mogelijk om zelf met een figuurzaag aan de slag te gaan en zelf hout te zagen. De houtdraaiers maken mooie kunstwerken uit een stuk hout wat altijd weer bijzonder is om te bekijken.

Meer informatie vind je hier.

Twuijvermolen – Sint Pancras

In Sint Pancras vind je de Twuijvermolen uit 1663. Deze molen werkte samen met tien andere molens om de Geestmerambachtpolder te bemalen. Interessant is het zeker om alle technische details een goed te gaan bekijken. Tijdens de Nationale Molendagen worden er diverse activiteiten in en rondom de molen georganiseerd.  Zo kan je de molenwoning bezoeken om te zien hoe er in een molen geleefd wordt. Het educatiecentrum naast de molen geeft een goed inzicht in de molen en het omliggende gebied en hier worden ook leuke activiteiten voor kinderen georganiseerd.

Meer informatie over deze molen vind je hier.

Molen de Ster – Utrecht

In het midden van Utrecht staat de molen De Ster. Deze molen komt uit het jaar 1937 en is een zaagmolen. Ook hier worden tijdens de Nationale Molendagen zaagdemonstraties gegeven. Daarnaast kan je het schapen scheren buiten op het erf bekijken en zijn er optredens van het Shantykoor Kaapstanders. In 1988 heeft Stichting de Sterremolen de zorg voor de molen op zich genomen, en dankzij deze inspanningen staat de molen er nog. Ook buiten de molendagen om is het mogelijk om bedrijfsvergaderingen in de molen te houden of te genieten van het zonnetje en lekker eten op het terras van het molencafé.

Meer informatie vind je hier.

Ben jij al eens in een molen geweest?

stories

Latest posts by Linda (see all)