De verwekking is gratis, maar vanaf dat moment gaan de kosten lopen voor een kind. Even niet zo’n romantisch verhaal, wel de waarheid. En waar die in je zwangerschap vaak grotendeels worden vergoed, is dat na de bevalling natuurlijk wel anders. Het NIBUD rekende uit dat een baby in zijn eerste jaar gemiddeld € 617,90 aan minimale babyuitzet kost en daar kan nog zo’n € 930,00 bovenop komen als je alle attributen aanschaft die in het lijstje staan. Geen gekke dingen trouwens, zoals een volautomatische babyschommelaar, maar zaken als een box, wipstoeltje, flesjes en traphekje. Verder rekenen ze per wegwerpluier € 0,16 (€ 24,00 per maand) en € 0,75 aan extra voedingskosten voor moeders die borstvoeding geven.

Lees ook: 101 besparingstips; Geld besparen in het huishouden
Lees ook: Overzicht kosten kind levensonderhoud of eten per dag, basisschool en meer. Uitgezonderd eventuele alimentatie

Wat zijn de kosten voor de bevalling

De bevalling is in theorie gratis. In de praktijk zijn er het kraampakket, de medische kosten, verloskundige en kraamverzorgster.

Kosten kraampakket

Voor de kosten voor een volledig kraampakket moet je denken aan zo’n € 30,00 gemiddeld. Bij een aanvullende verzekering krijg je dit vergoed, anders moet je er zelf voor betalen. Tegenwoordig heb je ook veel groene alternatieven. Deze zijn iets duurder (ongeveer € 50,00), maar stukken beter voor het milieu. Denk aan onderleggers met biologisch afbreekbare vulling en een recyclebare matrasbeschermer.

Lees ook: Kraampakket; Handige checklist van wat je nodig hebt

Medische kosten

De kosten hangen af van hoe je verzekerd bent. Heb je geen aanvullende verzekering, dan valt dit onder de eigen bijdrage van € 385,00 (2017). Onder dit bedrag valt:

 • Laboratoriumonderzoek
 • Vervoer naar het ziekenhuis (dus ook als je per se liggend vervoerd moet worden, wat ik had bij mijn tweede bevalling, krijg je na afloop een rekening voor de ambulance)
 • Medische nazorg na bevalling

Daarnaast kun je kiezen voor een bevalling in ziekenhuis of kraamhotel. Als je dit doet zonder medische noodzaak, betaal je een eigen bijdrage van € 341,31. Deze vervalt uiteraard wanneer je in het ziekenhuis toch medisch blijkt.

Regel je vooraf wél een aanvullende verzekering, bekijk dan in de polisvoorwaarden in hoeverre de verzekering je financieel tegemoet komt.

LET OP!

Meld je baby binnen 4 maanden aan bij de zorgverzekering, anders krijg je de kosten niet vergoed. Kijk bovendien goed of de zorginstelling van je keus wel een contract heeft afgesloten met jouw verzekeraar.

Kosten kraamverzorgster

De kosten voor kraamzorg worden grotendeels vergoed. Wel betaal je een eigen bijdrage van € 4,30 per uur. Bij een gemiddeld aantal zorguren van 49 komt dat neer op € 210,70. Mocht je in het ziekenhuis bevallen zonder medische indicatie en daar kraamzorg ontvangen, dan kost je dat € 17,00 per dag.

Kosten voor de baby-uitzet & kinderkamer

Als je zwanger bent zal je ook op zoek moeten gaan voor de babyuitzet. Je kan natuurlijk alles nieuw kopen, of op zoek gaan naar koopjes in tweedehands winkels of op Marktplaats. Of misschien heb je wel familie waarvan je iets kan overnemen. De grootste uitgave van de babyuitzet is de babykamer. Het Nibud heeft de globale kosten op een rij gezet. Dit is een richtlijn. Het kan dus zijn dat je meer of minder geld aan de babyuitzet zult besteden dan hieronder:

 • Kleding: €91.50
 • Verzorging: €164.90
 • Babykamer: €361.50

Totaal: €617.90

Ook voor de overige items die behoren tot de babyuitzet heeft het Nibud een aantal richtlijnen opgesteld. Natuurlijk kan het afhankelijk van jouw keuzes ook veel hoger of lager uitvallen. Deze spullen behoren tot de overige babyuitzet:

Lees ook: Budget baby; Tips gratis / goedkope baby uitzet en meubels om geld te besparen
Lees ook: Waar shop je de goedkoopste babyuitzet?

Andere kosten tijdens het eerste jaar, per maand

Het CBS heeft berekend dat een gezin gemiddeld 17% van het totale besteedbaar inkomen uitgeeft aan hun eerste kind. Zodra je meer kinderen hebt, worden de kosten per kind doorgaans lager. Zo wordt bij 2 kinderen 26% van het besteedbare inkomen uitgegeven, bij 3 kinderen 33% en bij 4 kinderen 40%. Naast de eenmalige kosten ben je namelijk ook per maand kosten kwijt aan bijvoorbeeld:

 • Luiers; bij een baby heb je (gemiddeld) zo’n 6 luiers per dag nodig, dus 180 per maand en 2160 in één jaar. Als je een huismerk neemt heb je 68 luiers voor 10,00. 32 pakken keer 10,00 = 320 euro aan luiers voor één jaar.
 • Flesvoeding; je baby heeft zo’n 600ml voeding per dag nodig (pasgeborene) en na een paar maanden alweer meer. Als we kijken naar een pasgeborene dan ben je zo’n 10 euro per pak zuigenlingenvoeding kwijt. Met zo’n pak doe je ongeveer een week, dus dan ben je zo’n 520 euro in een jaar kwijt.
 • Verzorgingsproducten; ook deze producten moet je maandelijks opnieuw aanschaffen: billendoekjes, zeep en babyolie bijvoorbeeld, maar ook spenen kan je niet te lang gebruiken. Denk aan zo’n 20 euro per maand, zo’n 120 euro voor een jaar.
 • Babykleding; heel leuk die eerste setjes, maar daar groeit je kleine zo uit. Al snel moet je weer een nieuwe maat kleding kopen. In het eerste jaar koop je waarschijnlijk vier tot vijf keer nieuwe kleding. Een globale schatting is dan dat je zo’n 800 tot 1000 euro kwijt bent in een jaar.
 • Kinderopvang; als je werkt zal je kinderopvang moeten betalen, afhankelijk van je inkomen krijg je hiervoor een tegemoetkoming. Toch zal je een eigen bijdrage moeten betalen. Natuurlijk is die ook afhankelijk van het aantal uur dat je werkt.
 • Hogere kosten in energie- en waterverbruik; gemiddeld ben je 31,50 extra kwijt aan badjes of het warm houden van de babykamer. Het ligt er natuurlijk ook net aan welk seizoen het is.

Lees ook: Met je baby in bad of douche, ook als het niet wil

Minder werken = minder inkomen?

Na de geboorte gaan veel ouders minder werken. Soms gaat het om een enkele dag, een andere keer om meerdere. Het is raadzaam vooraf uit te rekenen hoeveel je dat gaat kosten. Het hoeft namelijk niet zoveel uit te maken. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Doordat je minder verdient, val je in een lager belastingtarief
 • Je hebt op jonge leeftijd gespaard d.m.v. een levensloopregeling, waardoor je salaris wordt doorbetaald als je tijdelijk minder uren