Skip to Content

Heupdysplasie & spreidbroekjes baby; wanneer en waarom symptomen en is het erfelijk?

Heupdysplasie & spreidbroekjes baby; wanneer en waarom symptomen en is het erfelijk?

Misschien heb je te horen gekregen dat je eigen kindje heupdysplasie heeft of heb je een ander kindje met een spreidbroekje aan gezien.

Wat is heupdysplasie nu eigenlijk precies en komt dit vaak voor? Waarom dragen sommige kindjes de spreidbroekjes? Hoe erg is heupdysplasie? Wat zijn de gevolgen?

Wat is heupdysplasie?

Heupdysplasie zou je eigenlijk kunnen zien als een verzamelnaam voor afwijkingen aan de heupen, welke aangeboren zijn. Voluit wordt de congenitale heupdysplasie genoemd.

Welke afwijkingen er precies zijn kan per kind enorm verschillen. Maar afwijkingen hebben meestal te maken met de verhouding tussen de kop en de kom van de heup. Het kommetje kan hierbij niet diep genoeg zijn, waardoor de heupkop de kans loopt om te verschuiven.

Hiermee zou het uit de kom kunnen schieten. Als de heupkop helemaal niet meer in de kom zit, noemt men dit heupluxatie. Heupdysplasie en heupluxatie zijn op zich niet pijnlijk.

Hoe vaak komen afwijkingen aan de heupen voor bij baby’s?

Ongeveer 1 tot 2 op de 100 kinderen worden geboren met een heupafwijking (volgens het LUMC), volgens het UMC Utrecht gaat het om 2 tot 3 per duizend baby’s!

Groot verschil in opvatting dus, maar beiden zijn het erover eens dat het een veel voorkomend iets is. Het is dan ook één van de geboren afwijkingen die hoog aan het lijstje staat, wat betreft hoe vaak het voorkomt.

Wat zijn de gevolgen van heupdysplasie?

Zoals gezegd is heupdysplasie niet meteen pijnlijk voor je kind. Als het gewricht echter niet herstelt, loopt je kind wel meer kans om al artrose op jonge leeftijd te krijgen. Dit komt door de piekbelasting van het kraakbeen.

Waardoor ontstaat heupdysplasie?

De oorzaak van heupdysplasie is nog niet echt bekend. Bij zo’n 60% is de oorzaak niet aan te wijzen. Het kan te maken hebben met de slapte van de banden en de positie van de heup in de baarmoeder, maar ook na de geboorte.

De ligging van de baby in de baarmoeder kan dus een risicofactor vormen voor de baby. Kinderen die in stuitligging liggen zijn bevattelijker voor deze afwijking. Eerstgeborenen hebben ook minder geluk wat dit betreft, want ook zij lopen meer risico dan de kindjes na hen.

Is heupdysplasie erfelijk?

Heupdysplasie heeft erfelijke factoren. Heeft één van de ouders dit of heeft het een broer of zus met deze afwijking, dan loopt het kind 5 keer meer kans om het ook te krijgen.

Meisjes lopen groter risico

Er zit wel een verschil in de kans op heupdysplasie bij meisjes en jongens. Meisjes lopen namelijk vier keer meer kans dan jongens. Dit heeft alles te maken met de hormonen van de moeder die de banden slapper maken.

Meisjes zijn hiervoor gevoeliger dan jongens. Het slapper maken van de banden bij de moeder is nodig om te kunnen bevallen, maar bij het ongeboren meisje kan dit gevolgen hebben voor de heupjes.

De kapsels en de banden van het meisje kunnen door deze hormonen namelijk ook slapper worden en daardoor komt de heup losser in de kom te zitten.

Na de geboorte

De manier waarop de baby na de geboorte gedragen wordt, kan invloed hebben op de heupjes. Baby’s die veel in een draagdoek gedragen worden en daarbij in spreidstand liggen, lopen minder risico!

Ook inbakeren schijnt invloed te hebben, maar dan juist andersom. Ingebakerde baby’s lopen dus juist weer meer kans!

Behandeling

Baby’s die net geboren zijn, zullen nog niet direct behandeld worden tegen heupdysplasie. De reden is vrij simpel.

Meestal ontwikkelen de heupjes zich namelijk nog vanzelf goed binnen een paar weken. Met een echo rond 3 maanden wordt gekeken hoe de heupen er dan voor staan.

Daarna volgt de behandeling (indien nodig natuurlijk).

Het spreidbroekje

Kindjes met een heupafwijking krijgen vaak als ze ongeveer drie maanden zijn een spreidbroekje. Hierbij worden de beentjes gedwongen om in een gespreide houding te liggen.

krijgen de heupjes ruimte om zich beter te ontwikkelen. Door de spreidstand ontstaat er druk van de kop in het kommetje.

Hierdoor zal een groeiprikkel ontstaan die de juiste ontwikkeling stimuleert. De broekjes moeten 23 uur per dag gedragen worden en dit kan tussen de 6 en 26 weken duren.

Er zijn meerdere spreidmiddelen. Zo is er de pavlikbandage. Hierbij worden de knietjes opgetrokken tot een buiging van 90 graden. Dit gebeurt door banden.

Als ouder kan het best wel stress met zich meenemen. Ook is er nog het feit dat je als ouder zult moeten opletten dat je kindje wel zijn beentjes regelmatig strekt.

Anders kan het een zenuw af gaan knellen en hierdoor kan het beentje gaan slapen. Het spreidbroekje moet dan uitgedaan worden tot de baby weer actief zijn beentje strekt.

Andere inzichten: geen spreidbroekje nodig!

In het UMC in Utrecht is er onderzoek gedaan door Virginie Pollet om te kijken of de spreidbroekjes wel nodig zijn. Zij kwam er achter dat 80% van kinderen die geen broekje kregen net zo snel herstelden als kinderen met een spreidbroekje.

Uiteraard scheelt dit veel stress voor de ouders. Er komt immers van alles om de hoek kijken. Er moet steeds opnieuw gecontroleerd worden of het broekje nog wel past.

Omkleden en andere gewone zaken gaan veel lastiger en er zijn de ziekenhuisbezoeken om echo’s te laten maken.

Hoewel de baby zelf er weinig last van lijkt te hebben, maar je zult hem of haar toch wel iedere keer weer mee moeten slepen en de onderzoeken moeten laten ondergaan!

Of ze er echt geen last van hebben is ook maar de vraag, want regelmatig zal het kindje de eerste dagen huilerig zijn. Daarnaast worden er dus onnodig hoge kosten gemaakt.

Kanttekening

Uiteraard mag er niet vergeten worden dat er dus nog altijd 20% van de kinderen wel een broekje nodig hebben. Kinderen met heupdysplasie zul je dus wel moeten blijven volgen. Er wordt dan ook aangeraden om eens in de 6 weken een controle te laten maken.

Is er bij een half jaar niet voldoende vooruitgang geboekt, dan zal men alsnog een spreidbroekje moeten aanmeten. Er zal nu verder worden onderzocht of te voorspellen is welk kindje meer risico loopt om toch een spreidbroekje aan te moeten.

Gevolgen heupdysplasie en dragen van een spreidbroekje

Wat de heupdysplasie zelf betreft is er goed nieuws. Bij een tijdige behandeling is er in bijna alle gevallen een goede afloop en zal je kind gewoon volledig herstellen.

Door het spreidbroekje kan je kindje wel een tijdelijke achterstand hebben in zijn ontwikkeling, maar ook dit is tijdelijk.

Heupdysplasie & spreidbroekjes baby; wanneer en waarom symptomen en is het erfelijk? - Mamaliefde
Wil Cats
Volg me via: